Töltött cukkini: fantázia kérdése, hogy mit töltesz bele. Én a fiatal cukkini belsejét is felhasználtam a töltelékhez. Így nagyon kevés hozzávalóval sikerült elkészítenem.

Töltött cukkini 1

Töltött cukkini készítése

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

Ez a recept 3 személyre szól, de egy kis átszámítással akárhány adagot készíthetsz, fejenként egy kisebb cukkinit számolva.

  • 3 db kisebb, fiatal cukkini
  • 1 fej közepes hagyma (ha több személyre készíted, válassz nagyobbat)
  • 3 teáskanál fehér liszt (ettől áll össze a töltelék)
  • 20 dkg darált sertéscomb vagy lapocka (ha átszámítod, 6 – 7 dkg-ot számíts 1 db cukkinira)
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 10 dkg reszelhető sajt (pl. trappista, óvári vagy valami hasonló)
  • 1 – 2 dkg parmezán (ez nem annyira fontos, de javítja az étel ízét)
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 db közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 lapos mokkás kanál őrölt bors (ezt változtathatod ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 3 db kisebb, fiatal cukkini
  • 1 fej közepes hagyma
  • 20 dkg darált sertéscomb vagy lapocka
  • 10 dkg reszelhető sajt
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 3 db közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • l  kis pohár tejföl
  • 3 db közepes paradicsom

Emlékeztető: liszt, zsír vagy olaj, őrölt fekete bors, só

Előkészítés

  • A cukkinikat hámozd le zöldséghámozóval, vágd félbe, szedd ki egy kanállal a belsejüket és tedd félre.
  • A sajtot reszeld meg.
  • A hagymát vád apróra.
  • A cukkinik belét is vágd fel kisebb darabokra.
  • A petrezselymet aprítsd fel, de néhány szálat tégy félre a tálaláshoz.

Töltött cukkini elkészítése

A töltelék elkészítése:

  1. A hagymát párold meg a zsiradékon.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Tedd bele a darált húst, sózd meg és párold puhára.
    Darált hús hozzáadása

    Darált hús hozzáadása

    Darált hús párolása

    Darált hús párolása

  3. Add hozzá a cukkinik belét, a petrezselymet és párold tovább addig, amíg minden puha lesz.

    Cukkini-belső hozzáadása

    Cukkini-belső hozzáadása

  4. Turmixold le a tölteléket. Majdnem biztos, hogy kicsit híg masszát fogsz kapni.

    Turmixolás

    Turmixolás

  5. Keverd el benne a lisztet (kanalanként add hozzá, mert lehet, hogy kevesebb vagy több kell a 3 teáskanálnál – ez függ a cukkini állapotától).

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  6. Keverd hozzá a reszelt sajt felét.
  7. Tedd bele a borsot és ha szükséges, adj hozzá még sót.

A cukkinik töltése:

  1. Vajazz ki egy tűzálló tálat vagy tepsit. Helyezd el benne a cukkinikat.

    Cukkinik félbevágva, kibelezve

    Cukkinik félbevágva, kibelezve

  2. Töltsd a tölteléket a cukkinik belsejébe.

    Cukkinik töltve

    Cukkinik töltve

  3. Tedd a tejfölt arányosan elosztva a tetejére és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Ha van, reszelj még rá egy kevés parmezánt.

    Töltött cukkinik sütés előtt

    Töltött cukkinik sütés előtt

Sütés:

  • 180 fokon, 25 – 30 perc alsó-felső beállításban – addig, amíg a teteje szépen megpirul.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Töltelék elkészítése párolással együtt: 30 perc
  • Cukkinik töltése: 10 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 1 óra 20 perc (ebből  munka: 40 perc)

A töltött cukkini tálalása

Tedd a cukkinikat kettesével tányérokra, körítsd paradicsom szeletekkel és díszítsd petrezselyemmel.

Töltött cukkini 2

Töltött cukkini tálalva

 

Rakott cukkini receptet is találsz az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei