Töltött cukkini: fantázia kérdése, hogy mit töltesz bele. Én a fiatal cukkini belsejét is felhasználtam a töltelékhez. Így nagyon kevés hozzávalóval sikerült elkészítenem.
Töltött cukkini készítése
Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
Ez a recept 3 személyre szól, de egy kis átszámítással akárhány adagot készíthetsz, fejenként egy kisebb cukkinit számolva.
- 3 db kisebb, fiatal cukkini
- 1 fej közepes hagyma (ha több személyre készíted, válassz nagyobbat)
- 3 teáskanál fehér liszt (ettől áll össze a töltelék)
- 20 dkg darált sertéscomb vagy lapocka (ha átszámítod, 6 – 7 dkg-ot számíts 1 db cukkinira)
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 10 dkg reszelhető sajt (pl. trappista, óvári vagy valami hasonló)
- 1 – 2 dkg parmezán (ez nem annyira fontos, de javítja az étel ízét)
- 3 evőkanál tejföl
- 3 db közepes paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 3 lapos mokkás kanál őrölt bors (ezt változtathatod ízlés szerint)
- só
Bevásárlólista
- 3 db kisebb, fiatal cukkini
- 1 fej közepes hagyma
- 20 dkg darált sertéscomb vagy lapocka
- 10 dkg reszelhető sajt
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 3 db közepes paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- l kis pohár tejföl
- 3 db közepes paradicsom
Emlékeztető: liszt, zsír vagy olaj, őrölt fekete bors, só
Előkészítés
- A cukkinikat hámozd le zöldséghámozóval, vágd félbe, szedd ki egy kanállal a belsejüket és tedd félre.
- A sajtot reszeld meg.
- A hagymát vád apróra.
- A cukkinik belét is vágd fel kisebb darabokra.
- A petrezselymet aprítsd fel, de néhány szálat tégy félre a tálaláshoz.
Töltött cukkini elkészítése
A töltelék elkészítése:
- A hagymát párold meg a zsiradékon.
- Tedd bele a darált húst, sózd meg és párold puhára.
- Add hozzá a cukkinik belét, a petrezselymet és párold tovább addig, amíg minden puha lesz.
- Turmixold le a tölteléket. Majdnem biztos, hogy kicsit híg masszát fogsz kapni.
- Keverd el benne a lisztet (kanalanként add hozzá, mert lehet, hogy kevesebb vagy több kell a 3 teáskanálnál – ez függ a cukkini állapotától).
- Keverd hozzá a reszelt sajt felét.
- Tedd bele a borsot és ha szükséges, adj hozzá még sót.
A cukkinik töltése:
- Vajazz ki egy tűzálló tálat vagy tepsit. Helyezd el benne a cukkinikat.
- Töltsd a tölteléket a cukkinik belsejébe.
- Tedd a tejfölt arányosan elosztva a tetejére és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Ha van, reszelj még rá egy kevés parmezánt.
Sütés:
- 180 fokon, 25 – 30 perc alsó-felső beállításban – addig, amíg a teteje szépen megpirul.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Töltelék elkészítése párolással együtt: 30 perc
- Cukkinik töltése: 10 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 1 óra 20 perc (ebből munka: 40 perc)
A töltött cukkini tálalása
Tedd a cukkinikat kettesével tányérokra, körítsd paradicsom szeletekkel és díszítsd petrezselyemmel.
Rakott cukkini receptet is találsz az oldalamon.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Nagyon döginek hangzik, a Cukkinit különben is szeretem, feltétlenül kipróbálom, egyedül becsapom majd.Köszi! Béla
Biztosan nem fogtok csalódni, ez remek recept, elolvasva is szupi, elkészítve pedig kész siker!
Béla, szívesen és jó étvágyat hozzá!
Köszönöm, Ágnes!
Jól estek szavaid!
Köszönöm Zsuzsa, már jól jött egy új recept, rengeteg cukkinim van.
Szia, Anikó!
Nem tudom, észrevetted-e, hogy mostanában, augusztus 24től 5 cikkem jelent meg cukkiniről:
Cukkini eltevése
Cukkini tócsni
Cukkini chutney (nagyon finom, és hónapokig eláll) és
Töltött cukkini
Cukkini főzelék.
Készítheted még rántva, de grillezheted is, sőt le is rakhatod (a töltöttel hasonlóan, darált hússal, tejföllel, sajttal.
Kitűnő recept! Elkészítem.
Valószínűleg többször is elkészíted majd.
Nagyon jól hangzik. Én is szoktam elkészíteni. Eddig tojással állt össze nekwm a töltelék, így gazdaságosabb.
A töltelék – úgy magában – valóban tojással áll össze, de – mint itt is – Ha zöldség tök, cukkini, padlizsán) körbefogja és megtartja, akkor tojás nélkül is elkészíthető.
Igen már amikor az éhes ember főzni kezd, beindul a fantáziálás, hogy mit és hogyan készítsen el, elkezdem nézni a gondosan összeállított ételeidet, egyikről megyek a másikra és azt veszem észre, hogy nagyon éhes lettem, de már tíz félének az illatát érzem és nem kezdtem hozzá semmihez, így ilyenkor kitakarítom a hűtőszekrényt és a még felhasználható alapanyagokat szét válogatom ehetőre és nem ehetőre, és elkezdem egy nagyobb edénybe az összeállítást,az alapanyagoktól függően kezdem fűszerezni amiből szintén sok van itthon, volt hogy az alapanyagok és fűszerek száma megközelítőleg 35-40 ízből állt össze a 10 literes fazék tele lett. Az eredményeim jól sikerültek, minden esetben elfogytak, a telek szomszédaim szívesen segítettek az elfogyasztásában. Volt, hogy a külleme hagyott maga után kívánni valót akkor jött a turmixkar és a tálalás díszítése és már nem is maradt belőle. Sajnos az összeállításokat nem archiváltam. Milyen is az élet a futár most hozta a megrendelt fritőzt, így abbahagyom és egyszer majd folytatom. Kellemes, ínycsiklandós ünnepeket: gyuribá
Kedves György!
Köszönöm ezt a kedves levelet. Ritkán kapok ilyen hosszú tájékoztatót és nagy örömmel olvastam. A hűtőszekrény takarítása (hát még a mélyhűtőé) néha nagy meglepetéseket tud okozni azzal, hogy akad néhány élelmiszer, amiről elfeledkeztünk. Én tegnap néztem át a fagyasztóban s húsokat és meglepetésemre előkerült egy szép bőrös malackaraj. Ez lesz majd az újévi ebéd. Ennek nem sok köze van a töltött cukkinihoz, de nem baj. Néha csak úgy kikívánkoznak az emberből a dolgok.
Sajnos, a vírus miatt a nagyobb családi összejövetelek elmaradtak, de talán látszik már az alagút vége.
Boldog újévet kívánok,
üdvözlettel
Pap Zsuzsa