Farsang: a nagy evés-ivások, mulatozások, esküvők ideje. Az emberek kitombolják magukat, mielőtt a visszafogott nagyböjt elkezdődne. Az év egyik kiemelt időszaka.
Farsang ideje
Január 6-án, Vízkereszt vagy másképp Háromkirályok napján kezdődik és húshagyó kedden, a nagyböjt előtti utolsó napon fejeződik be. Nem kötődik hozzá keresztény ünnep, de néphagyományokban gazdag ez az időszak. Nevezetes napjai a farsang végéhez kötődnek:
- torkos csütörtök: a nagy evések napja
- farsang vasárnap: akkor kezdődnek a farsangi három napig tartó nagy vigasságok és a karneválok
- farsang hétfő
- húshagyó kedd.
A torkos csütörtök említést érdemel. Az utóbbi időben újra megjelent ez a hagyomány a vendéglátásban, de a hamvazószerda utáni csütörtökön tartják – mintegy felfüggesztve a böjtöt egy napra. Ilyenkor az éttermekben az ételeket féláron szokás kínálni.
Forrás: Wikipedia
A farsang eseményei
A népszokások szerint ennek az időszakának a kiemelkedő eseményei:
- a bálok
- esküvők
- karneválok (leghíresebbek a velencei és riói)
- nálunk a busójárás (a télbúcsúztató).
Itt láthatsz néhány maszkot Velencéből, amelyek egész évben kint vannak a kirakatokban a turisták nagy örömére.
Kleopátra
Macskák
Macskanő
Nálunk ilyenkor az iskolákban, de még az óvodákban is álarcos mulatságok vannak, amelyeket a gyerekek nagyon élveznek, a szülőknek pedig elég sok fejtörést okoz, hogy a gyerekek megálmodott jelmezeit hogyan készítsék el.
Segíthetnek Neked ebben a:
Kreatív Café és a
megfelelő oldalai.
Farsangi ételek
Legjellemzőbb ételei
- különféle húsételek (jellemzően disznóhúsból, hiszen régen el kellett fogyasztani a disznóölésekből megmaradt dolgokat (a szalonna, kolbász és sonka kivételével)
- a kocsonya
- a farsangi fánk
- a csöröge fánk
- a kefires fánk.
Érdekelhet a
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások