Forralt bor illat: fahéj, citromhéj, szegfűszeg: kimondottan illik a karácsonyhoz. Már csak ezért is jó karácsonykor a forralt bort készítés – fenyőillattal.

Forralt bor tálalva

Forralt bor recept

Elkészítési idő: 35 perc (ebből munka: 10 perc)

Hozzávalók

(6 személyre)

  • 8 dl bor (lehet fehér vagy vörösbor, száraz, félédes vagy édes – édességét a cukor mennyiségének változtatásával állíthatod be az általad kívántra)
  • 3 dl víz
  • 3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint: száraz borba több, édesbe kevesebb – sőt az általam megadottaktól el is térhetsz)
  • fűszerek: 5 – 6 darabka fahéj, 5 – 6 szem szegfűszeg,fél citrom héja, vanília =vagy vaníliás cukor)
  • 1 alma vagy narancs vékony szeletekre vágva (ez a bolondító összetevő).

Bevásárlólista

  • 8 dl bor (lehet fehér vagy vörösbor, száraz, félédes vagy édes)
  • 1 db citrom
  • 1 rúd vanília
  • 1 db alma (vagy 1 db narancs)

Emlékeztető: kristálycukor, darabos fahéj, szegfűszeg

Megjegyzések:

  • A bor és a víz aránya tetszés szerint. A mennyiségeket is kedvedre változtathatod. Több borral mindig aromásabb az ital. Elvileg bármilyen borból készíthető, én mégis a fehér bort ajánlom.
  • Az almát csak akkor szeleteld fel, amikor a bor tetejére teszed, mert különben megbarnul, és nem lesz szép látvány.
  • Ha jobban kedveled a narancsot, narancs szeletekkel is készítheted.

Forralt bor készítése

  • A fűszereket a vízben felforralod és néhány percig főzöd. Hogy ne zavarnak a fűszerek, leszűröd, mivel a fahéj darabok, citromhéj szeletek és kis szegfűszegek zavaróak lehetnek fogyasztás közben. Amikor kész, a víz a fűszerektől sárga színű lesz.
  • Hozzáadod a bort és a cukrot, majd forrásig melegíted.
  • Rárakod a tetejére az alma vagy narancs szeleteket, lefeded és kb. 10 percig melegen tartod. Utána – még forrón – tálalhatod.

Forralt bor - fűszerek kifőzése

Forralt bor - alma szeletekkel

Forralt bor - forralás

Elkészítési idő:

  • Fűszerek kifőzése: 10 perc
  • Bor melegítése és forralása: 15 perc
  • Melegen tartás: 10 perc

Összesen: 35 perc (ebből munka: 10 perc)

Forralt bor tálalása

Karácsonykor ne bögrében tálald! Két jobb megoldás kínálkozik:

  • csészében csészealjjal
  • szép formájú, hőálló füles üvegpohárban.

Forralt bor - fehérben

Forralt bor tálalva

 

Nálunk a forralt bor készítése általában szilveszterkor volt szokás. Ezt a forralt bor recept a rokonságomtól került hozzám és almával vagy naranccsal nagyon megkedveltük. Ha tartalmasabb forralt italra vágysz, készíts borlevest.

 

Képek: saját készítésű forralt bor saját felvételei.