Forralt bor illat: fahéj, citromhéj, szegfűszeg: kimondottan illik a karácsonyhoz. Már csak ezért is jó karácsonykor a forralt bort készítés – fenyőillattal.
Forralt bor recept
Elkészítési idő: 35 perc (ebből munka: 10 perc)
Hozzávalók
(6 személyre)
- 8 dl bor (lehet fehér vagy vörösbor, száraz, félédes vagy édes – édességét a cukor mennyiségének változtatásával állíthatod be az általad kívántra)
- 3 dl víz
- 3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint: száraz borba több, édesbe kevesebb – sőt az általam megadottaktól el is térhetsz)
- fűszerek: 5 – 6 darabka fahéj, 5 – 6 szem szegfűszeg,fél citrom héja, vanília =vagy vaníliás cukor)
- 1 alma vagy narancs vékony szeletekre vágva (ez a bolondító összetevő).
Bevásárlólista
- 8 dl bor (lehet fehér vagy vörösbor, száraz, félédes vagy édes)
- 1 db citrom
- 1 rúd vanília
- 1 db alma (vagy 1 db narancs)
Emlékeztető: kristálycukor, darabos fahéj, szegfűszeg
Megjegyzések:
- A bor és a víz aránya tetszés szerint. A mennyiségeket is kedvedre változtathatod. Több borral mindig aromásabb az ital. Elvileg bármilyen borból készíthető, én mégis a fehér bort ajánlom.
- Az almát csak akkor szeleteld fel, amikor a bor tetejére teszed, mert különben megbarnul, és nem lesz szép látvány.
- Ha jobban kedveled a narancsot, narancs szeletekkel is készítheted.
Forralt bor készítése
- A fűszereket a vízben felforralod és néhány percig főzöd. Hogy ne zavarnak a fűszerek, leszűröd, mivel a fahéj darabok, citromhéj szeletek és kis szegfűszegek zavaróak lehetnek fogyasztás közben. Amikor kész, a víz a fűszerektől sárga színű lesz.
- Hozzáadod a bort és a cukrot, majd forrásig melegíted.
- Rárakod a tetejére az alma vagy narancs szeleteket, lefeded és kb. 10 percig melegen tartod. Utána – még forrón – tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Fűszerek kifőzése: 10 perc
- Bor melegítése és forralása: 15 perc
- Melegen tartás: 10 perc
Összesen: 35 perc (ebből munka: 10 perc)
Forralt bor tálalása
Karácsonykor ne bögrében tálald! Két jobb megoldás kínálkozik:
- csészében csészealjjal
- szép formájú, hőálló füles üvegpohárban.
Nálunk a forralt bor készítése általában szilveszterkor volt szokás. Ezt a forralt bor recept a rokonságomtól került hozzám és almával vagy naranccsal nagyon megkedveltük. Ha tartalmasabb forralt italra vágysz, készíts borlevest.
Képek: saját készítésű forralt bor saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások