Zöldbab télire eltevése: akkor célszerű, ha megterem a kiskertben, és nem kell megvenni a zöldbabot. Fagyaszthatod vagy befőzheted üdvegekbe rakva, ecetes sós lében, dunsztolva.
Zöldbab télire
Télire eltehetsz sárga vagy zöld színűt fagyasztva vagy ecetes sós lében üvegben befőzve, dunsztolva. Bármelyik módszert is választod, a friss zöldbabot eltevés előtt elő kell készíteni, amely mindkét eljárásnál azonos módon történik. Előfeltétel: a zöldség valóban friss, és kifejlett, érett legyen.
A zöldbab előkészítése eltevéshez
Az előkészítés az alábbi lépésekből áll:
- Végek leszedése. Éles késsel levágod a zöldbab két végét. Bár a friss és nem túlérett zöldségnél ez nem nagyon fordul elő, de ha mégis, a két szélén levő szálakat a végek levágásával együtt le tudod húzni a hüvelyekről.
- Mosás: először álló vízben, majd utána folyóvizes öblítés következzen.
- Szárítás: csak mélyhűtés előtt szükséges. Kiteregetheted papírtörlőre, de ha van salátacentrifugád, azt is használhatod.
Zöldbab eltevés két módszerrel
Zöldbab télire fagyasztással
A fenti módon előkészített zöldbabot lefagyaszthatod szálakban (ha például köretnek szánod), vagy feldarabolva. Az előző esetben a darabolás elmarad.
A zöldbab eltevésének lépései:
- Darabolás vágódeszkán. Egy-egy maréknyi zöldbabot a vágódeszkára teszel, és éles késsel – ízlésed szerint – egyenesen vagy ferdén feldarabolod. Régebben ezt szálanként végezték a háziasszonyok, de én úgy gondolom, a mai rohanó világunkban ez túl időigényes. Ha azonban így szeretnéd, ezt is megteheted.
- A zacskókat feliratozod.
- Zacskózás: a feldarabolt vagy egészben hagyott szálakat jó minőségű zacskókba teszed. A legjobb, ha kiméred. Én fél kilót szoktam tenni egy zacskóba, de más mennyiségekkel is dolgozhatsz – figyelembe véve a felhasználási szokásaidat.
- A zacskókat lezárod: leragasztod, vagy ha van vákuum fóliahegesztőd, akkor a levegő kiszívása után lehegeszted. (Ezzel elkerülheted, hogy vízkristályok képződjenek a zöldségen.)
- A fagyasztást a mélyhűtő fagyasztó részében végez, majd fagyasztás után helyezd a zacskókat a tároló rekeszbe. (Nézd meg a hűtőszekrényed vagy hűtőládád leírását!)
Zöldbab télire üvegben
Ha nincs elég hűtőkapacitásod, ezt a módszert is választhatod. Nekem ebben nincs tapasztalatom, ezért most csak kép nélküli leírást tudok adni, amely a felmenőktől örökölt receptekből származik.
Hozzávalók
1 kg zöldbabhoz (ennek többszörösét is veheted, lehet sárga vagy zöld
- 1 kg előkészített zöldbab (letisztítva, szálban hagyva vagy feldarabolva)
- 1,5 liter víz (pontosabban annyi, amennyi az előkészített zöldbabot ellepi és még egy kevés, mert egy része el fog párologni
- 2 teáskanál ecet (20 %-os, ha hígabb, arányosan több)
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
Bevásárlólista
- 1 – 3 kg zöldbab
Emlékeztető: ecet, só, cukor
Elkészítés
- Az üvegeket kimosod.
- A fedőkkel együtt forró vízben tartva 10 percig sterilizálod.
- Fogóval kiemeled.
- Tiszta konyharuhán fejre állítva kicsepegteted.
- Utána megfordítod, és hagyod száradni.
- A zöldbabot egy fazékba vagy lábasba teszed.
- A vízben feloldod a sót, a zöldbabra öntöd. Forrásig melegíted és 4 – 5 percig forralod.
- Leöntöd a sós vizet a babról.
- A babot üvegekbe teszed.
- A sós vízbe beleteszed a cukrot és az ecetet. Felforralod és a zöldbabra öntöd úgy, hogy lepje el.
- Az üvegeket légmentesen lezárod, majd félig vízzel telt, nagyobb lábasba állítod, amelynek az aljára előzőleg több rétegben újságpapírt tettél. Tetejét egy másik lábassal fedd le.
- A vizet forralni kezded, majd amikor már a zöldbabbal töltött üvegekben is gyöngyözni kezd a lé, még 10 percig gőzölöd, majd elzárod és hűlni hagyod. Letakarhatod több rétegben konyharuhával, akkor tovább meleg marad.
Megjegyzések:
- Tartósítószer nélkül is eláll a zöldség, ha tisztán dolgozol, légmentesen zárod le az üvegeket és a dunsztolást megfelelő módon végzed.
- Véleményem szerint zöldbabot csak akkor van értelme eltenned, ha megterem a kertben, mert mindkét fenti változatot szinte bármelyik élelmiszerüzletben megvásárolhatod. Kicsit drágább ugyan, mintha te tennéd el, de hát, mint tudjuk: az idő is pénz.
Tárolás
- Feliratozva, hűvös, szellős helyen, áttekinthetően polcokra téve.
Az eltett zöldbab felhasználása
zöldbab főzelék habarással
Képek: saját étel, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások