Kovászos uborka: a savanyított zöldségek csoportjából is kiemelkedik: nyáron ez a zöldség viszi a pálmát. Egyik nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető.
Kovászos uborka készítése
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
3 db 2 literes üveghez
- 4 kg közepes méretű fürtös uborka
- 4 liter víz (a pontos mennyiséget úgy tudod meghatározni, hogy amikor az üvegben vannak az uborkák, az egyiket teletöltöd vízzel, leöntöd róla és leméred) – ahány üveged van, annyiszor többet készítesz a felöntőléből)
- 4 csapott evőkanál só
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 3 szelet kenyér (lehet száraz kenyér is)
- kaporszár, felmagzott kapor.
- 8 vékony szelet torma (ha nincs, nem tragédia)
- üvegek: 3 db 2 literes, vagy 2 db 5 literes üveg
Bevásárlólista
- 4 kg közepes méretű fürtös uborka
- 1 – 2 db torma
Emlékeztető: só, fokhagyma, babérlevél, kenyér, kaporszár, üvegek
Kovászos uborka készítése
- Az uborkákat megmosd, két végét levágod (meg is kóstolod, hogy nem keserű-e, mert a keserű részt el kell távolítani).
- Hosszanti irányban három-négy vágást készítesz rá.
- Az uborkát a tisztára mosott üvegekbe rakod. Függőlegesen tedd az alsó sort, ha a felső már nem fér el függőlegesen, akkor rakd be vízszintesen. Közben rakd be az üvegekbe a tormát és a kaporszárat és a fűszereket is.
- A lemért vízhez literenként 1 evőkanál sót teszel és felforralod. Kicsit hűlni hagyod.
- Minden üveg tetejére 1 – 1 szelet kenyeret teszel és ráöntöd a közben 60 -70 fokosra lehűlt vizet. Letakarod és néhány napig érleled.
- Amikor már elég savanykásnak tartod, leszeded a kenyeret, kiszeded az uborkákat egy tálba (le is öblítheted, ha szükséges, a levet leszűröd, az üvegeket kimosod, a kovászos uborkákat visszarakod és a leszűrt levet ráöntöd.
Elkészítési idő:
- Uborka, fűszerek előkészítése, üvegek kimosása: 40 perc
- Forró víz készítése (vízforralóval gyorsabb) és hűlés, üvegbe rakás: 40 perc
- Felöntés vízzel. lefedés, elhelyezés: 10 perc
Összesen: 90 perc
A kovászos uborka tárolása és felhasználása
Hűtőszekrényben (vagy hűvös kamrában tárolod és figyelsz arra, hogy 2 hét alatt elfogyjon.
Hideg és meleg ételekhez, például disznótoroshoz egyaránt kiváló. Leves is készíthető belőle.
Te hogy készíted?
A kovászos uborka képei: saját felvételek
Kedves Zsuzsa!
A tennivalók között „a lemért vízhez literenként 3 evőkanál sót teszel” javaslat nyilván elírás, a hozzávalók felsorolásában egyértelmű, hogy 3.5 liter vízhez számolsz 3.5 evőkanál sót. Öntögetés helyett inkább eleve annyi liter vizet forralok, ahány kiló uborkát használok, ebbe literenként egy evőkanálnyi sót teszek. Ha hagyományosan napra teszed érni, naponta célszerű pótolni az elpárolgott vizet a forralt-sós víz eltett maradékából.
Receptjeidet kedvelem!