Kovászos uborka: a savanyított zöldségek csoportjából is kiemelkedik: nyáron ez a zöldség viszi a pálmát. Egyik nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető.

Kovászos uborka

Kovászos uborka

Kovászos uborka készítése

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

3 db 2 literes üveghez

  • 4 kg közepes méretű fürtös uborka
  • 4 liter víz (a pontos mennyiséget úgy tudod meghatározni, hogy amikor az üvegben vannak az uborkák, az egyiket teletöltöd vízzel, leöntöd róla és leméred) – ahány üveged van, annyiszor többet készítesz a felöntőléből)
  • 4 csapott evőkanál só
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 3 szelet kenyér (lehet száraz kenyér is)
  • kaporszár, felmagzott kapor.
  • 8 vékony szelet torma (ha nincs, nem tragédia)
  • üvegek: 3 db 2 literes, vagy 2 db 5 literes üveg

Bevásárlólista

  • 4 kg közepes méretű fürtös uborka
  • 1 – 2 db torma

Emlékeztető: só, fokhagyma, babérlevél, kenyér, kaporszár, üvegek

Kovászos uborka készítése

  1. Az uborkákat megmosd, két végét levágod (meg is kóstolod, hogy nem keserű-e, mert a keserű részt el kell távolítani).
  2. Hosszanti irányban három-négy vágást készítesz rá.
  3. Az uborkát a tisztára mosott üvegekbe rakod. Függőlegesen tedd az alsó sort, ha a felső már nem fér el függőlegesen, akkor rakd be vízszintesen. Közben rakd be az üvegekbe a tormát és a kaporszárat és a fűszereket is.
  4. A lemért vízhez literenként 1 evőkanál sót teszel és felforralod. Kicsit hűlni hagyod.
  5. Minden üveg tetejére 1 – 1 szelet kenyeret teszel és ráöntöd a közben 60 -70 fokosra lehűlt vizet. Letakarod és néhány napig érleled.
  6. Amikor már elég savanykásnak tartod, leszeded a kenyeret, kiszeded az uborkákat egy tálba (le is öblítheted, ha szükséges, a levet leszűröd, az üvegeket kimosod, a kovászos uborkákat visszarakod és a leszűrt levet ráöntöd.

kovaszos-uborka2

Elkészítési idő:

  • Uborka, fűszerek előkészítése, üvegek kimosása: 40 perc
  • Forró víz készítése (vízforralóval  gyorsabb) és hűlés, üvegbe rakás: 40 perc
  • Felöntés vízzel. lefedés, elhelyezés: 10 perc

Összesen: 90 perc

A kovászos uborka tárolása és felhasználása

Hűtőszekrényben (vagy hűvös kamrában tárolod és figyelsz arra, hogy 2 hét alatt elfogyjon.

Hideg és meleg ételekhez, például disznótoroshoz egyaránt kiváló. Leves is készíthető belőle.

 

Kovászos uborka 3

 

Te hogy készíted?

 

A kovászos uborka képei: saját felvételek