Fagyasztható ételek: fontos azok számára, akik hetente csak egyszer  vagy kétszer tudnak főzni vagy kezdeniük kell valamit a maradékokkal.

Sárgaborsó főzelék

Fagyasztható ételek – két fontos kérdés

1. A fagyasztott ételek legyenek többféle módon felhasználhatók. Ilyenek:

  • Különféle húsfajtákból készített pörköltek és tejföl nélküli tokányok, sőt sült húsok is. Felhasználhatók: önálló ételként körettel, főzelékre feltétként, zöldséges ételek alapanyagaként (székelykáposzta), sőt ragukba is betehetők.

2. Félkész fagyasztott ételek: gyorsan elkészülnek:

  • Darált húsból készült pogácsák, gombócok: készülhetnek zöldséggel (töltött káposzta, paradicsommártás, kapormártás), belefőzhetők levesbe, kisütve önálló étel, főzelékre feltét, vagy akár hamburger is készülhet belőlük.
  • Ahol kiskert van, szinte minden zöldség lefagyasztható célszerűen blansírozva (előfőzve). Ezekből készülthet leves, főzelék, zöldséges étel.
  • Lecsó készítéshez kicsumázott, feldarabolt paprika, paradicsom (esetleg jól becsomagolt apróra vágott hagyma is).
  • Kicsumázott paprika darált hússal töltve (töltött paprikához)

Mi nem fagyasztható?

Ezek a kivételek: kevesebben vannak, mint a fagyaszthatók.

  • Krumplival készült levesek, főzelékek, egyéb ételek.
  • Tejfölös habarással készült ételek (helyettük: rántással sűríteni, a tejfölt fogyasztás előtt belekeverni.
  • Saláták
  • Tészták egy része (a nokedli például jól fagyasztható)
  • Túrós, tejfölös ételek (de például a túrógombóc igen)
  • Sütemények közül a tejszínhabot, tojáshabot tartalmazók( pl. Rákóczi túrós, vagy orosz krém torta) – gyümölcsöt tartalmazó sütemények egy része (a gyümölcsök egy része kiengedés után összeesik).

Lehet, hogy a felsorolás nem sikerült tökéletesre, de azért nagy vonalakban támaszkodhatsz rá.

Ezek után nem sorolom fel, hogy mit lehet lefagyasztani, mert a fentiekből következik, hogy nagyon sok minden.

Fagyasztható ételek – hogyan készítsd és hogyan használd fel?

Természetesen attól is függ, hogy mit és hogyan fagyasztasz le, hogy ki és hogyan fogja felmelegíteni: gyerek vagy felnőtt (mondjuk a párod). Gyerek – már nagyobb iskolás esetében is – nagyon körültekintően kell eljárni – kis gyerekre pedig ilyen feladatot nem szabad bízni.

A főzés módja családonként változhat. Például: ha szombaton van idő főzni, három-négy napra elég jól lehet variálni, ha a hűtő rendben van, és akkor csak négy illetve három napra kell fagyasztani.

Az sem általános, hogy a család milyen fagyasztott ételeket fogad el, mert azért a friss ételhez képest vannak különbségek.

Milyen fagyasztható ételeket főzzek?

Ezt sajnos, meg kell tervezni. Neked kell egy-egy napra kitalálnod, hogy mit főzz a lefagyasztáshoz.

Meddig tartható egy étel a fagyasztóban

Ez a téma már túlhaladja a cikk méreteit. Információt erről itt találsz. A legbiztosabb, ha a lefagyasztott ételt minél előbb, egy-két hónapon belül felhasználod. Ne feledkezz el felcímkézni és a dátumot ráírni.

 

Mi a véleményed ebben a témában?