Cukkini eltevése több módon történhet. Ha lereszeled, -gyalulod vagy kockákra vágod, főzelékalap. A fiatal cukkini karikára vágva is fagyasztható rakott vagy rántott cukkini készítéséhez.
Cukkini eltevése főzelék-alapnak
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
1 kg fagyasztani való főzelékalaphoz szükséged lesz kb. 1,7 kg cukkinira (ez hozzávetőlegesen 2 közepes méretű cukkini), mert elég nagy a veszteség (a héj és a belső rész együtt). Az ilyen méretű zöldségek rántani már nem alkalmasak, a legjobb megoldás, ha főzelék készül belőle, ami télen – amikor, ha egyáltalán van, a cukkininak csillagászati az ára – nagyon jól fog jönni. Természetesen nagyobb mennyiségeket is feldolgozhatsz.
Főzelékalapnak mind a zöldes, mind a sárga árnyalatú cukkini alkalmas – legyen hosszúkás, vagy gömbölyű formájú. Ezért látsz néha hosszúkás, néha gömbölyű cukkinikat a képeken.
Előkészítés
- A cukkinikat meghámozod és belsejüket egy kanállal kiszeded.
Elkészítés
- A cukkinit reszelhető darabokra vágod.
- Lereszeled. Ezt végezheted a szokásos reszelőd legnagyobb lyukú lapján.
- Ha gyorsan akarsz dolgozni – azt javasolom – szerezz be egy 4 betétes reszelő készletet, amelynek legnagyobb lyukú betétjét használva percek alatt végezhetsz a reszelés egyébként elég lassú munkájával. A reszelőt természetesen sok más aprítási feladatra is felhasználhatod.
- A reszelt cukkinit zacskókba vagy zacskóba teszed (ha 1 kg mirelit cukkinira van szükséged).
- A zacskókat lezárod és feliratozod.
A fagyasztást a mélyhűtő fagyasztó részében végezd, utána tároló fiókba teheted.
A sárga belsejű cukkinival ugyanígy járhatsz el.
Elkészítési idő (1 db nagy, vagy 2 db kisebb cukkinihoz):
- Tisztítás, lereszelés: 30 perc
- Zacskókba rakás, címkézés: 5 perc
Összesen: 35 perc
Megjegyzés:
A cukkinit kockákra is darabolhatod. Ez ugyan nem a szokásos tök-főzelék forma, de a főzelék ugyanolyan jó lesz belőle.
Rántani vagy lerakni való cukkini eltevése
Fiatal cukkiniből dogozz. Ez esetben nem kell kiszedni a belsejét, csak újjnyi vastag karikákra vágod és adagonként bezacskózod. Sajnos, nem lesz olyan minőségű, mint a friss zöldségből készült, de ha sok termett a kertben, néhány zacskót ebből is lefagyaszthatsz.
Elkészítési idő (2 db kis cukkini):
- Tisztítás, feldarabolás: 5 perc
- Zacskózás, címkézés: 5 perc
Összesen: 10 perc
Cukkini eltevése lecsó alapba vagy kész lecsóba
Az eltett lecsót is szaporíthatod cukkinival.
- A megtisztított cukkini belét kiveszed, és a lecsóhoz illő méretű kockákra vágod.
- A módszernek megfelelően a főzésnél tedd bele a kész lecsóba, nyersen a félkészbe vagy a fagyasztottba.
Megjegyzés:
A cukkini chutney is tartósítható, a fentiektől eltérő módon.
AJÁNLÁS
Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.
Tájékozódj itt:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
Képek: saját eltevés, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások