Zöldségleves húsgombóccal: olyan tápláló étel, amely minden alaptápanyagot tartalmaz, így – fejenként 2 db húsgomóccal és nokedlival akár teljes értékű egytál ételként is tálalhatod.

Zöldségleves húsgombóccal

Zöldségleves húsgombóccal

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A leveshez:

  • 1 fej hagyma
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/4 fej közepes zeller
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 marék mirelit zöldborsó
  • 1 db tojás
  • 2 – 3 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, frissen őrölt bors

8 db húsgombóchoz

  • 40 dkg darált sertéslapocka
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 mokkás kanál őrölt fekete bors
  • 1 teás kanál zsemlemorzsa (hozzávetőleges érték)
  • 1 kávéskanál só

Megjegyzés:

Te választod meg, hány db húsgombóc legyen 1 adag levesben. Lehet egytől akár négy darabig, az étvágytól függően. (A képeken 1 – 1 db-ot látsz.)

Bevásárlólista

  • 2 fej hagyma
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/4 fej közepes zeller
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 40 dkg darált sertéslapocka
  • 2 db tojás
  • 2 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, liszt, mirelit zöldborsó, sertés- vagy baromfizsír, zsemlemorzsa, só, bors

Előkészítés

  • A hagymát, fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
  • A megtisztított zöldségeket kis kockákra vágod.

    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

  • A krumplit megtisztítod és felkockázod.

    Krumpli feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

  • Összeállítod a húsgombócokat.

    Húsgombócok 1

    Húsgombócok

Megjegyzés:

  • A húsgombócokat előző nap is elkészítheted, sőt fagyasztott állapotban is felhasználhatod.
  • Ez a kép egy nagyobb mennyiségről készült, amelynek egy részét lefagyasztottam.

Elkészítés

  1. Az egyik fej feldarabolt hagymát 1 teáskanálnyi zsíron megpárolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Hozzáadod a zöldségeket a krumpli kivételével, kissé lepirítod (így lesz majd szép sárga színe a levesnek).

    Zöldségek pirítása-párolása

    Zöldségek pirítása-párolása 

  3. Megszórod 1 evőkanál liszttel, összekevered, kevés vizet adsz hozzá.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  4. Beleteszed a krumplit és a húsgombócokat, a mirelit zöldborsót.

    Húsgombócok hozzáadása

    Húsgombócok hozzáadása

  5. Felengeded kb. 1 liter vízzel.
  6. Elkészíted a nokedli tésztát: 1 db tojáshoz kevés sót és annyi lisztet adsz, hogy jól keverhető és szaggatható tészta legyen belőle.
  7. Addig főzöd, amíg minden megpuhul (20 – 30 perc).

    Felengedés, főzés

    Felengedés, főzés

  8. Beleszaggatod a nokedlikat.

    Nokedli szaggatása

    Nokedli szaggatása

  9. Beleteszed a petrezselyem maradék felét (felét elhasználtad a húsgombóchoz. Amikor a leves felforrt, az étel el is készült.

    Zöldségleves húsgombóccal készen

    Zöldségleves húsgombóccal készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc
  • Leves elkészítése: 40 perc

Összesen: 70 perc

Zöldségleves húsgombóccal – tálalás

A kész levest tányérokba mered, tejfölt is kínálhatsz hozzá.

Zöldségleves húsgombóccal készen tálalva 1

Zöldségleves húsgombóccal készen tálalva 1

Zöldségleves húsgombóccal készen tálalva 2

Zöldségleves húsgombóccal készen tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa