Zöldségleves húsgombóccal: olyan tápláló étel, amely minden alaptápanyagot tartalmaz, így – fejenként 2 db húsgomóccal és nokedlival akár teljes értékű egytál ételként is tálalhatod.
Zöldségleves húsgombóccal
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A leveshez:
- 1 fej hagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/4 fej közepes zeller
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 marék mirelit zöldborsó
- 1 db tojás
- 2 – 3 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, frissen őrölt bors
8 db húsgombóchoz
- 40 dkg darált sertéslapocka
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál sertészsír
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 mokkás kanál őrölt fekete bors
- 1 teás kanál zsemlemorzsa (hozzávetőleges érték)
- 1 kávéskanál só
Megjegyzés:
Te választod meg, hány db húsgombóc legyen 1 adag levesben. Lehet egytől akár négy darabig, az étvágytól függően. (A képeken 1 – 1 db-ot látsz.)
Bevásárlólista
- 2 fej hagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/4 fej közepes zeller
- 1 db nagyobb krumpli
- 40 dkg darált sertéslapocka
- 2 db tojás
- 2 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, liszt, mirelit zöldborsó, sertés- vagy baromfizsír, zsemlemorzsa, só, bors
Előkészítés
- A hagymát, fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
- A megtisztított zöldségeket kis kockákra vágod.
Zöldségek feldarabolva
- A krumplit megtisztítod és felkockázod.
Krumpli feldarabolva
- Összeállítod a húsgombócokat.
Húsgombócok
Megjegyzés:
- A húsgombócokat előző nap is elkészítheted, sőt fagyasztott állapotban is felhasználhatod.
- Ez a kép egy nagyobb mennyiségről készült, amelynek egy részét lefagyasztottam.
Elkészítés
- Az egyik fej feldarabolt hagymát 1 teáskanálnyi zsíron megpárolod.
Hagyma párolása
- Hozzáadod a zöldségeket a krumpli kivételével, kissé lepirítod (így lesz majd szép sárga színe a levesnek).
Zöldségek pirítása-párolása
- Megszórod 1 evőkanál liszttel, összekevered, kevés vizet adsz hozzá.
Lisztszórás
- Beleteszed a krumplit és a húsgombócokat, a mirelit zöldborsót.
Húsgombócok hozzáadása
- Felengeded kb. 1 liter vízzel.
- Elkészíted a nokedli tésztát: 1 db tojáshoz kevés sót és annyi lisztet adsz, hogy jól keverhető és szaggatható tészta legyen belőle.
- Addig főzöd, amíg minden megpuhul (20 – 30 perc).
Felengedés, főzés
- Beleszaggatod a nokedlikat.
Nokedli szaggatása
- Beleteszed a petrezselyem maradék felét (felét elhasználtad a húsgombóchoz. Amikor a leves felforrt, az étel el is készült.
Zöldségleves húsgombóccal készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Leves elkészítése: 40 perc
Összesen: 70 perc
Zöldségleves húsgombóccal – tálalás
A kész levest tányérokba mered, tejfölt is kínálhatsz hozzá.
Zöldségleves húsgombóccal készen tálalva 1
Zöldségleves húsgombóccal készen tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások