Zöldséges karalábéleves: sárgarépával és fehérrépával. Ha a zöldségeket előre kissé megpirítod, szebb színe és finomabb íze lesz a levesnek. Tejfölös habarással van sűrítve.
Zöldséges karalábéleves
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1/2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál baromfi- vagy sertészsír
- 1,5 dl tejföl
- 2 teáskanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt fehér bors
Bevásárlólista
- 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Megjegyzés:
- A karalábé vásárlásnál figyelj oda, mert előfordulhat, hogy nem friss és akkor többnyire fás. Azt megteheted, hogy többet vásárolsz, és az alsó, fás részét félreteszed húslevesbe és csak a felső részt használod fel a karalábé leveshez.
- Ha viszont nagyon öreg a zöldség, akkor az egész fás, és csak húslevesbe lehet felhasználni.
Emlékeztető: fokhagyma, liszt, só, őrölt fehér bors
Előkészítés
- A karalábékat megtisztítod és megmosod, meghámozod, héját és a friss zöld leveleket, ha vannak, félreteszed.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megmmosod, meghámozod, héját félreteszed.
- A fokhagymagerezdeket megtisztítod és felszeleteled.
- A karalábé és a zöldségek héját, a felszeletelt fokhagymát és a fél hagymát egy lábosban 3 dl vízben megfőzöd. A főzőlét fogod majd alapléként felhasználni.
Zöldséghéjakból alalplé főzése
- Amíg fő, a meghámozott karalábét, sárgarépát és fehérrépát kis kockákra vágod.
Karalábé felkockázva
Zöldségek feldarabolva
- A petrezselymet felaprítod.
Felaprított petrezselyem
Megjegyzés:
Az alaplé készítésének ezt a módját más leveseknél is felhasználhatod. (Széll Tamástól tanultam.)
Zöldséges karalábéleves készítése
- A zsírt egy lábosban felolvasztod.
- Beleteszed a felkockázott sárgarépát és fehérrépát, a zsíron pár percig pirítod.
- Kevés vizet öntesz rá és hozzáteszed a kockára vágott karalábét és ha van, a friss zöld leveleket is. Kevés sót is adsz hozzá. Addig párolod a zöldségeket, amíg megpuhulnak.
Készre forralva
- Hozzáteszed a zöldségek héjának főzővizét és még 0,9 – 1 liter vizet, hogy 4 adag leves legyen belőle.
Leves feltöltve
- A tejfölt egy bögrében simára kevered és belekevered a két teáskanál lisztet.
- Több lépésben, keverés közben annyi forró főzővizet adsz hozzá, hogy a bögre tele legyen.
Tejfölös habarás
- Az így elkészített habarást a leveshez öntöd, felforralod és hozzáadod a petrezselymet. Ha szükséges, teszel még bele sót és őröltl fehér borssal ízesíted. Ezzel a leves elkészült.
Készre forralva
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Zöldségek párolása20 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 50 perc
Megjegyzés:
Apró nokedlikat is főzhetsz bele levesbetétként.
Zöldséges karalábéleves tálalása
A levest tányérokba mered. Bár a levesben van tejföl, de azért lehet mellé is tálalni. Petrezselyembóbita kerülhet a tetjére.
Zöldséges karalábéleves tálalva 1
Zöldséges karalábéleves tálalva 2
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások