Virslis lecsó: ha túl nehéznek találod a kolbászos lecsót, készítsd el a lecsó könnyebb változatát virslivel. Egy kevés szalonnával nagyon jó ízű lesz.
Virslis lecsó recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika
- 3 db paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
- 5 – 10 dkg sertészsír vagy szalonna (a szalonna ad egy kis kellemes füstölt ízt az ételnek – akár 5 – 5 dkg zsírral illetve szalonnával is elkészítheted)
- 3 pár virsli (lehet 2 pár, vagy akár 4 pár attól függően, mennyi hús-félét kívánsz hozzá tenni)
- 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
- 1 lapos teáskanál só (illetve ízlés szerinti mennyiségben – vigyázat, a szalonna is sós)
Bevásárlólista
- 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika
- 3 db paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
- 10 dkg szalonna
- 3 pár virsli
Emlékeztető: édes piros fűszerpaprika (tetszésed szerint csípős is), só
A hozzávalók előkészítése
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát megtisztítod, félkarikára vagy apróra vágod.
- A paprikát kicsumázod, majd karikákra vagy hosszúkás szeletekre vágod.
- A paradicsomot – a szár helyével ellentétes oldalon – kereszt alakban bemetszed és 1-2 perces forró vízbe mártás után héjától megszabadítod. Kisebb kockákra vágod. Ha nem vagy kényes, a héja benne is maradhat.
Virslis lecsó elkészítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- A szalonnát egy nagyobb lábasban kiolvasztod (a zsírt felolvasztod és felmelegíted). Azért van szükség nagyobb lábasra, mivel a zöldpaprika – amíg nyers – elég nagy helyet foglal el.
Szalonna kiolvasztása
- Megpárolod rajta a hagymát (nem kell pirítani).
Hagyma dinsztelése
- Leveszed a melegítő rózsáról, hozzáadod a pirospaprikát, összekevered, hogy feloldódjon a zsírban.
Piros paprika hozzáadása
Összekeverve
- Hozzáteszel két evőkanálnyi vizet, hogy a paprika ne égjen meg. Összekevered.
- Ráteszed a paradicsomot (gyorsan levet enged, így a paprika nem fog megégni).
Paradicsom hozzáadása
- Ráteszed a zöldpaprikát, megsózod.
Zöldpaprika hozzáadása
- 7 – 8 percig fedő alatt párolod, míg a paprika „összeesik”. Ez alatt az idő alatt le is fedheted.
Főzés 1
- Addig főzöd, amíg a paprika megpuhul.
Főzés 2
- Beleteszed a virslit egészben vagy karikákra vágva, főzöd még 2 – 3 percig. Ha szükséges, sót még tehetsz hozzá. Ezzel az étel el is készült.
Főzés virsliel
Elkészítési idő:
- Zöldségek és szalonna tisztítása, feldarabolása: 10 perc
- Főzési idő: 30 perc
Összesen: 40 perc
Megjegyzés:
- Időt takarítasz meg, ha a paradicsomot (és esetleg a virslit) nem előre darabolod fel, hanem főzés közben.
Tálalás
Tálalhatod egész virslikkel, de praktikusabb a virslit előre feldarabolni és úgy tenni a lecsóba.
Tálalás
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások