Töltött tök: zsenge tökből készítve a legfinomabb. Használd ki a lehetőséget minél előbb, mert később már csak főzeléknek lesz jó ez a zöldség.
Töltött tök recept
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db kisebb, fiatal spárgatök (2 kg-nál ne legyen több)
- 30 dkg kész pörkölt (lehet maradék is) kockára vágott vagy darált sertéshúsból – előző napokban elkészíthető
- 2 fej közepes hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 4 db zsemle
- 3 dl tej (tej helyett vizet is használhatsz)
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl
- 1 lapos kiskanálnyi őrölt fekete bors
- só (a tök megsózására, a töltelékbe csak kóstolás után kerüljön, ha kell)
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 1 db kisebb, fiatal spárgatök (2 kg-nál ne legyen több)
- 2 fej közepes hagyma
- 4 db zsemle
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: maradék pörkölt (vagy készítesz 20 dkg darált húsból), zsír, tej, őrölt fekete bors, só
Megjegyzések:
- A képeken csak egyik fél tök elkészítését látod, mert 2 adagot készítettem. Ha te is így tennél, a hozzávalókat felezd meg.
- A tök belét én a hagymával megdinszteltem, de nagy a nedvesség tartalma, ezért vagy 10 perc kellett hozzá. Meggondolhatod, hogy bele teszed-e vagy sem. Ha nem, nyersz 10 percet.
- A petrezselymet egy-két szál kivételével felaprítod.
Előkészítés
- A tököt kétfelé vágod.
- Belsejét kanállal kivájod. Amennyiben nagyon aprók a magok, félreteheted és ha gondolod, egy részét beleteheted a töltelékbe.
- A héját zöldségtisztítóval leszeded (friss töknél ez nagyon gyorsan megy).
- A zsemléket felszeleteled, egyenletesen elosztva ráöntöd a tejet (vizet is használhatsz), majd alaposan belenyomkodod, majd a folyadékot kinyomkodod belőle.
- A hagymát felaprítod.
- A pörköltet (ha nem darált húsból készült) feldarabolod.
Töltött tök készítése
Töltelék készítése
- A hagymát a zsíron megfonnyasztod. Ha felhasználod a töltelék egy részét, azt is tedd hozzá és kevergesd addig, amíg a víz nagy része eltávozik.
Tökbelső hozzáadása
- Hozzáadod az áztatott és kinyomkodott zsemlét. Kevered tovább addig, amíg a töltelék már elválik az edény falától.
Töltelék 1
- Ráteszed a húst (a pörkölt szaftból 4 evőkanállal félreteszel), a tojásokat, a petrezselyem háromnegyed részét és az egészet összedolgozod homogén masszává.
Töltelék 2
- Ne főzd tovább, mert a tojásból rántotta lesz. A tojásoknak az a szerepe, hogy sülés közben megsülve tartsák össze a tölteléket.
Töltelék 3
A tök megtöltése és sütése
- A kivájt tököket kevés sóval megsózod, majd a tölteléket kétfelé osztva megtöltöd azokat.
Tök megtöltve
- Tetejét megkened tejföllel és egy kevés pörköltszaftot is teszel rá.
Megkenve tejföllel, pörköltszafttal
- Beteszed a sütőbe.
- 40 perc alatt készre sütöd. Ha nagyon pirulna a teteje, fedd le alufóliával. Ha 40 perc után a tök még mindig kemény lenne (szúrj bele egy villát), tedd vissza még 10 percre.
Készen
Elkészítési idő (a pörkölt készítése nélkül):
- Tök megtisztítása: 10 perc
- Töltelék elkészítése:25 perc
- Tök megtöltése: 5 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)
Töltött tök tálalása
Igyekezz nagyobb kanállal kiemelni és tányérokra tenni, hogy a darabok ne essenek szét. Tálalj hozzá tejfölt és az egészet szórd meg vágott petrezselyemmel.
Töltött tök tálalva
Képek: saját készítésű étel saját fotói.
A töltött tökhöz nem ajánlott a kapor? Csak kérdezem, mert én a tökfőzeléket sok kaporral szeretem és gondoltam hátha itt is jó lehet. Köszönöm a véleményedet, midig szívesen veszem: Balla Zsuzsanna ( Jenőné)