Töltött tök: zsenge tökből készítve a legfinomabb. Használd ki a lehetőséget minél előbb, mert később már csak főzeléknek lesz jó ez a zöldség.

Töltött tök 1

Töltött tök recept

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db kisebb, fiatal spárgatök (2 kg-nál ne legyen több)
  • 30 dkg kész pörkölt (lehet maradék is) kockára vágott vagy darált sertéshúsból – előző napokban elkészíthető
  • 2 fej közepes hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 4 db zsemle
  • 3 dl tej (tej helyett  vizet is használhatsz)
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 lapos kiskanálnyi őrölt fekete bors
  • só (a tök megsózására, a töltelékbe csak kóstolás után kerüljön, ha kell)
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 db kisebb, fiatal spárgatök (2 kg-nál ne legyen több)
  • 2 fej közepes hagyma
  • 4 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: maradék pörkölt (vagy készítesz 20 dkg darált húsból), zsír, tej, őrölt fekete bors, só

Megjegyzések:

  • A képeken csak egyik fél tök elkészítését látod, mert 2 adagot készítettem. Ha te is így tennél, a hozzávalókat felezd meg.
  • A tök belét én a hagymával megdinszteltem, de nagy a nedvesség tartalma, ezért vagy 10 perc kellett hozzá. Meggondolhatod, hogy bele teszed-e vagy sem. Ha nem, nyersz 10 percet.
  • A petrezselymet egy-két szál kivételével felaprítod.

Előkészítés

  • A tököt kétfelé vágod.
  • Belsejét kanállal kivájod. Amennyiben nagyon aprók a magok, félreteheted és ha gondolod, egy részét beleteheted a töltelékbe.
  • A héját zöldségtisztítóval leszeded (friss töknél ez nagyon gyorsan megy).
  • A zsemléket felszeleteled, egyenletesen elosztva ráöntöd a tejet (vizet is használhatsz), majd alaposan belenyomkodod, majd a folyadékot kinyomkodod belőle.
  • A hagymát felaprítod.
  • A pörköltet (ha nem darált húsból készült) feldarabolod.

Töltött tök készítése

Töltelék készítése

  1. A hagymát a zsíron megfonnyasztod. Ha felhasználod a töltelék egy részét, azt is tedd hozzá és kevergesd addig, amíg a víz nagy része eltávozik.

    Tökbelső hozzáadása

    Tökbelső hozzáadása

  2. Hozzáadod az áztatott és kinyomkodott zsemlét. Kevered tovább addig, amíg a töltelék már elválik az edény falától.

    Töltelék 1

    Töltelék 1

  3. Ráteszed a húst (a pörkölt szaftból 4 evőkanállal félreteszel), a tojásokat, a petrezselyem háromnegyed részét  és az egészet összedolgozod homogén masszává.

    Töltelék 2

    Töltelék 2

  4. Ne főzd tovább, mert a tojásból rántotta lesz. A tojásoknak az a szerepe, hogy sülés közben megsülve tartsák össze a tölteléket.

    Töltelék 3

    Töltelék 3

A tök megtöltése és sütése

  1. A kivájt tököket kevés sóval megsózod, majd a tölteléket kétfelé osztva megtöltöd azokat.

    Tök megtöltve

    Tök megtöltve

  2. Tetejét megkened tejföllel és egy kevés pörköltszaftot is teszel rá.

    Megkenve tejföllel, pörköltszafttal

    Megkenve tejföllel, pörköltszafttal

  3. Beteszed a sütőbe.
  4. 40 perc alatt készre sütöd. Ha nagyon pirulna a teteje, fedd le alufóliával. Ha 40 perc után a tök még mindig kemény lenne (szúrj bele egy villát), tedd vissza még 10 percre.

    Készen

    Készen

Elkészítési idő (a pörkölt készítése nélkül):

  • Tök megtisztítása: 10 perc
  • Töltelék elkészítése:25 perc
  • Tök megtöltése: 5 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Töltött tök tálalása

Igyekezz nagyobb kanállal kiemelni és tányérokra tenni, hogy a darabok ne essenek szét. Tálalj hozzá tejfölt és az egészet szórd meg vágott petrezselyemmel.

 

Töltött tök tálalva 1

Töltött tök tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját fotói.