Töltött karalábé: zsenge zöldségből a legfinomabb. Húsos töltelék illik hozzá leginkább, amelynek alapja a darált sertéshús, és amelyet szinte tetszésed szerint változtathatsz és fűszerezhetsz.
Töltött karalábé recept
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre (személyenként 2 darabot számítva)
- 8 db friss, zsenge karalábé
- 60 dkg darált sertéshús
- 1 fej közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma (nem kötelező)
- 1 teáskanál zsír vagy olaj
- 2 db zsemle (szikkadt)
- 2 db tojás (1 db is elég lehet)
- 1 kávéskanál só
- 1 lapos kávéskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál kakukkfű (lehet friss vagy szárított)
- 2 dl alaplé, húsleves (vagy víz és 1 kiskanál házi készítésű ételízesítő)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárló lista
- 8 db friss, zsenge karalábé
- 60 dkg darált sertéshús
- 2 db zsemle (szikkadt)
- 2 db tojás (1 db is elég lehet)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
(Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, zsír vagy olaj, kakukkfű, glutamátmentes ételízesítő)
Megjegyzések:
- Fontos, hogy a karalábé ne legyen fás, mert fás karalábéból az étel élvezhetetlenné válik.
- Ha nincs karalábévájód, szerezz be egyet (később másra is használhatod). Ha nincs, próbálj meg helyette egy kiskanalat használni, de azzal nehezebb dolgod lesz.
- A töltelék 4 személyre készült, de az étel csak kettőre – nálunk praktikus okokból (a felét más célra használtam fel).
Előkészítés
- A karalábékat meghámozod. Ha vannak rajta fás részek (alul szokott lenni), akkor azokat eltávolítod. A felső részen levő zsenge levelekből néhányat félreteszel. (Ha elég sok van, akár a petrezselyem helyett is használhatod.)
- Fent levágsz egy-egy kisebb darabot. A karalábék belsejét kiszeded.
Karalábék kivájva
Kivájt darabok
- A hagymát, fokhagymát, petrezselymet (1 – 2 szál kivételével) felaprítod.
Töltött karalábé készítése
A töltelék elkészítése:
- A hagymát a zsíron (olajon) megpárolod, az utolsó percben a fokhagymát is beleteszed.
- Amíg a hagyma párolódik, a zsemléket felszeleteled, vízbe áztatod egy-két percre (ne hagyd benne tovább, mert kezelhetetlenné válik), utána kicsavarod.
- A darált húst egy tálba teszed. Hozzáadod a párolt hagymát, sót, őrölt borsot, kakukkfüvet, áztatott zsemlét, a tojást és a petrezselyem felét.
Darált hús fűszerezése
Zsemle, tojás hozzáadása
- Összedolgozod, nyolc részre osztod.
Töltelék
A karalábék megtöltése, párolás
- A karalábékat a darált hús keverékkel megtöltöd. (Ha nem lesz púpozott, nem baj. Ha maradna, készíts belőle kis gombóckákat.)
- Egy nagy lábas (5 – 6 literes) aljára teszed a kivájt karalábé darabokat. Ráöntöd az alaplét, majd elhelyezed rajta a karalábékat. A kalapokat és ha van, a húsgombóckákat is mellé rakod.
Töltött karalábé párolás előtt
- Fedő alatt addig párolod az ételt, amíg minden megpuhul. Ez hozzávetőlegesen fél óra lesz. Közben, ha szükséges, az elpárolgott folyadékot vízzel pótolod.
- Amikor minden puha, a karalábékat és a kalapokat kiszeded, a 1 evőkanál tejfölt keversz a karalábé darabokhoz, a megmaradt petrezselyem nagy részét is belekevered.
- A karalábékat visszarakod, petrezselyemmel megszórod, ráteszed a kalapokat (ha csúszkálnának, rögzítsd fogvájóval) és tálalásig melegen tartod.
Töltött karalábé párolás után
Elkészítési idő:
- Hagyma, petrezselyem, fokhagyma felaprítása: 10
- Karalábék megtisztítása, kivájása: 15 perc
- Töltelék elkészítése: 15 perc
- Karalábék megtöltése: 5 perc
- Párolás: 35 perc
Összesen: 80 perc
Tálalás
A karalábékat tányérokra szeded. A kalapokat tejföllel, petrezselyemmel vagy karalábé levelekkel díszítheted. Tálalhatod kalapok nélkül is (akkor ezek kerüljenek be a körítésbe), petrezselyemmel megszórva).
Töltött karalábé tálalva 1
Az ételt és képeket készítette: Pap Zsuzsa
Én a zsömle helyett rizst használok, sütőben jénai tálban kisütöm
Szerintem is lehet rizzsel is, azzal is finom!