Töltött karalábé: zsenge zöldségből a legfinomabb. Húsos töltelék illik hozzá leginkább, amelynek alapja a darált sertéshús, és amelyet szinte tetszésed szerint változtathatsz és fűszerezhetsz.

Töltött karalábé

Töltött karalábé recept

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre (személyenként 2 darabot számítva)

  • 8 db friss, zsenge karalábé
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 1 fej közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (nem kötelező)
  • 1 teáskanál zsír vagy olaj
  • 2 db zsemle (szikkadt)
  • 2 db tojás (1 db is elég lehet)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 lapos kávéskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál kakukkfű (lehet friss vagy szárított)
  • 2 dl alaplé, húsleves (vagy víz és  1 kiskanál  házi készítésű ételízesítő)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

 Bevásárló lista

  • 8 db friss, zsenge karalábé
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle (szikkadt)
  • 2 db tojás (1 db is elég lehet)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

(Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, zsír vagy olaj, kakukkfű, glutamátmentes ételízesítő)

Megjegyzések:

  • Fontos, hogy a karalábé ne legyen fás, mert fás karalábéból az étel élvezhetetlenné válik.
  • Ha nincs karalábévájód, szerezz be egyet (később másra is használhatod). Ha nincs, próbálj meg helyette egy kiskanalat használni, de azzal nehezebb dolgod lesz.
  • A töltelék 4 személyre készült, de az étel csak kettőre – nálunk praktikus okokból (a felét más célra használtam fel).

Előkészítés

  • A karalábékat meghámozod. Ha vannak rajta fás részek (alul szokott lenni), akkor azokat eltávolítod. A felső részen levő zsenge levelekből néhányat félreteszel. (Ha elég sok van, akár a petrezselyem helyett is használhatod.)
  • Fent levágsz egy-egy kisebb darabot. A karalábék belsejét kiszeded.
    Karalábék kivájva

    Karalábék kivájva

    Kivájt darabok

    Kivájt darabok

  • A hagymát, fokhagymát, petrezselymet (1 – 2 szál kivételével) felaprítod.

Töltött karalábé készítése

A töltelék elkészítése:

  1. A hagymát a zsíron (olajon) megpárolod, az utolsó percben a fokhagymát is beleteszed.
  2. Amíg a hagyma párolódik, a zsemléket felszeleteled, vízbe áztatod egy-két percre (ne hagyd benne tovább, mert kezelhetetlenné válik), utána kicsavarod.
  3. A darált húst egy tálba teszed. Hozzáadod a párolt hagymát, sót, őrölt borsot, kakukkfüvet, áztatott zsemlét, a tojást és a petrezselyem felét.
    Darált hús fűszerezése

    Darált hús fűszerezése

    Zsemle, tojás hozzáadása

    Zsemle, tojás hozzáadása

  4. Összedolgozod, nyolc részre osztod.

    Töltelék

    Töltelék

A karalábék megtöltése, párolás

  1. A karalábékat a darált hús keverékkel megtöltöd. (Ha nem lesz púpozott, nem baj. Ha maradna, készíts belőle kis gombóckákat.)
  2. Egy nagy lábas (5 – 6 literes) aljára teszed a kivájt karalábé darabokat. Ráöntöd az alaplét, majd elhelyezed rajta a karalábékat. A kalapokat és ha van, a húsgombóckákat is mellé rakod.

    Töltött karalábé párolás előtt

    Töltött karalábé párolás előtt

  3. Fedő alatt addig párolod az ételt, amíg minden megpuhul. Ez hozzávetőlegesen fél óra lesz. Közben, ha szükséges, az elpárolgott folyadékot vízzel pótolod.
  4. Amikor minden puha, a karalábékat és a kalapokat kiszeded, a 1 evőkanál tejfölt keversz a karalábé darabokhoz, a megmaradt petrezselyem nagy részét is belekevered.
  5. A karalábékat visszarakod, petrezselyemmel megszórod, ráteszed a kalapokat (ha csúszkálnának, rögzítsd fogvájóval) és tálalásig melegen tartod.

    Töltött karalábé párolás után

    Töltött karalábé párolás után

Elkészítési idő:

  • Hagyma, petrezselyem, fokhagyma felaprítása: 10
  • Karalábék megtisztítása, kivájása: 15 perc
  • Töltelék elkészítése: 15 perc
  • Karalábék megtöltése: 5 perc
  • Párolás: 35 perc

Összesen: 80 perc

Tálalás

A karalábékat tányérokra szeded. A kalapokat tejföllel, petrezselyemmel vagy karalábé levelekkel díszítheted. Tálalhatod kalapok nélkül is (akkor ezek kerüljenek be a körítésbe), petrezselyemmel megszórva).

Töltött karalábé tálalva 1

Töltött karalábé tálalva 1

 

Az ételt és képeket készítette: Pap Zsuzsa