Tarhonyás lecsó: az egyik legfinomabb lecsó változat – ha a lecsót kevesebb lével szeretnéd készíteni. 3 dologra azonban ügyelned kell, hogy ezzel az étellel valóban sikered legyen.
Tarhonyás lecsó recept
Elkészítési idő: összesen 70 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 1,5 kg tisztított, feldarabolt zöldpaprika (2 kg-ot vásárolj)
- 6 db közepes paradicsom
- 3 db közepes hagyma
- 15 – 20 dkg tarhonya
- 6 db debreceni
- 2 evőkanál + 1 kávéskanál sertészsír
- 3 evőkanál piros fűszerpaprika (lehet édes vagy édes és kevés csípős)
- 1 kiskanál só
Bevásárlólista
- 2 kg zöldpaprika
- 6 db közepes paradicsom
- 3 db közepes hagyma
- 20 dkg tarhonya
- 6 db debreceni
Emlékeztető: sertészsír, piros édes (csípős) fűszerpaprika, só
Megjegyzések:
- Ha kissé csípősre szeretnéd, kétféle módon érheted el. Vagy teszel bele csípős zöldpaprikát, vagy a piros paprika egy része legyen csípős.
- Sertészsír helyett használhatsz 10 – 15 dkg füstölt szalonnát, amely további jó ízt visz az ételbe. Ez esetben a szalonnát vágd kockákra, olvaszd ki, a pörcöt szedd ki belőle, és később, a debrecenivel együtt tedd a lecsóba.
- A só mennyisége ízlés kérdése, a megadott mennyiség tájékoztató. Ha szalonnával készíted, vigyázz a sóval.
Előkészítés
- A zöldpaprikát megmosod, kicsumázod, felaprítod karikára, vagy hosszúkás szeletekre.
- A hagymát megtisztítod, felaprítod.
- A paradicsomot megmosod, feldarabolod. (Ha kényes vagy, előzőleg forró vízbe mártva szedd le a héját és vágd ki a szárnál levő zöldes részt.
A tarhonyás lecsó készítése
- A hagymát a sertészsíron megdinszteled.
Hagyma dinsztelés
- Amíg a hagyma dinsztelődik, egy serpenyőben a kiskanál zsíron megpirítod a tarhonyát. A hagymát és a tarhonyát is kevergetned kell, így ezt a két műveletet időtakarékossági szempontból célszerű párhuzamosan végezni.
Tarhonya pirítás
- Hozzáteszel néhány szem paradicsomot és paprikát. Ezek engednek egy kis levet, így a piros paprika nem fog megégni és megkeseredni.
Lecsó alap 1
- Hozzáadod és elkevered a piros fűszerpaprikát. Ezzel elkészült a lecsó alap.
Lecsó alap 2
- Tedd hozzá a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. kevergesd, amíg levet enged.
Zöldpaprika hozzáadása
- Tedd hozzá a tarhonyát.
Tarhonya hozzáadása
- Főzd 20 percig.
Főzés 1
- Közben vágd fel karikákra a debrecenit.
- Tedd a debrecenit a lecsóhoz.
Debreceni hozzáadása
A kész étel
- Főzd addig, amíg minden megpuhul. (Ez hozzávetőlegesen 25 percig fog tartani.)
- A lecsó elkészült. tálalhatod.
A tarhonyával kapcsolatos 3 fontos dolog:
- Ügyelj a mennyiségre. Látszólag ez kevés tarhonya, de ha túl sokat teszel bele, akár lecsós tarhonya is lehet belőle.
- Pirítsd meg a tarhonyát. Sokkal jobb íze lesz, mintha pirítás nélkül használod fel.
- A tarhonya főzés közben térfogatának kétszeres mennyiségét felveszi a lecsó főzőlevéből. Ha túl sok tarhonyát teszel, lehet, hogy nem marad semmi leve az ételnek.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Hagyma párolása: 5 perc
- Főzés: 15 + 25 = 40 perc
Összesen: 70 perc
Tarhonyás lecsó tálalás
- Akár önmagában is fogyasztható, mert a tarhonya tartalmassá teszi.
- Adhatsz hozzá fehér vagy félbarna kenyér szeleteket.
Tarhonyás lecsó tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
recept küldöm
A tarhonyát én is mindig pirítom. Lecsóval még nem ettem. Az én kedvencem a tojásos lecsó, és amit nagyjából csak én eszem hozzá, az a kovászos uborka. 🙂 imádom vele.
Tisztelt „receptet közzétevő”!
Ígéretesnek tűnt a recept, szép fotókkal, így egy az egyben elkészítettem.
A végtermékkel kapcsolatban akad egy-két észrevételem:
– mire a tarhonya megpuhul,a paprikának csak a héja marad!
– ha egyszerre tesszük bele a paprikát és a paradicsomot, a lecsó leve csak paradicsom lesz, nem szaft!
– egyébként az étel jó ízű lett, csak semmi köze a lecsóhoz!
üdvözlettel
Kedves György!
Sajnálom, hogy az étel nem sikerült. Több oka lehet annak, hogy nem egyforma végeredményt kaptunk. Lehet, hogy az én leírásom ez esetben nem sikerült egész pontosra, pedig folyamatosan törekszem erre. Először készítettem tarhonyás lecsót. Az volt az elképzelésem, hogy
– a paradicsom leve elég lesz ahhoz, hogy a tarhonya a kétszeres mennyiségű folyadékot felvegye
– a lecsó nagyjából 40 perc alatt kész, ez idő alatt mindennek meg kell puhulnia.
Lehet, hogy nálam kicsit több volt a paradicsom vagy több volt a leve, az is előfordulhatott, hogy húsosabb volt a paprika (leginkább erre gondolok), esetleg kevesebb főzési idő is elég lett volna.
Ha legközelebb elkészítem, igyekszem a leírást pontosítani.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Hát én nagy lecsós vagyok igaz az elmúlt 35 évben csak magamnak főzőm de ha 8-9 percnél tovább főzném a rotyogástól számítva akkor már annak a paprikának a héja leválik és ehetetlen. Az igazi lecsóban a paprika enyhén roppanós. És ebben a 8-10 percben ami a paprika húsának a vastagságától is függ benne foglaltatik az esetleges kolbászkarikák, virsli karikák és az 1 perces tojás megkötésének az ideje is. Ki kell 1x próbálni ezt is.
A tarhonyát külön főzöm , a lecsót hasonló kép hagyma dinsztelve a pari héját lehúzva
rá a hagymára a vastag húsú paprika következik és az ízesítés a főzés idő míg a paprika
megfő
Lehet, hogy kicsit soknak tűlnik a nálam leírt főzési idő. Ennek oka, hogy a zöldségeknek levet kell engedniük, hogy a tarhonyának legyen mit felvenni, utána pedig a tarhonyának is meg kell puhulnia, ami kész tarhonya esetében elég sokáig tart. Egyébként a vastag húsú paprika megpuhulásának is idő kell – és hát – a lecsó is nagyon sokféle módon készíthető el.
Kedves Eszter!
A tarhonya külön főzése nagyon jó ötlet, de akkor mi lesz a lecsó kiengtedett levével?