Rizses hús: többféle módon készíthető. Itt olyan receptet találsz, ami nagyon takarékos, mivel húslevesben főtt húsból készül, ennek ellenére nagyon finom. Vajon mitől? Olvasd itt!
Rizses hús recept
Elkészítési idő (a húsleves készítése nélkül): 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg húslevesben főtt hús (csirke, orjacsont vagy akár vegyesen)
- 20 dkg rizs (térfogatban: 2,5 dl)
- 2 db nagyobb sárgarépa (levesben főtt is lehet)
- 1 db nagyobb fehérrépa (levesben főtt is lehet)
- 15 dkg mirelit zöldborsó (sokkal gyorsabb megoldás, mintha frisset használnál)
- 0,5 liter húsleves (a titkos összetevő: ettől lesz a rizses hús igazán finom!)
- só (szükség szerint)
- 1 mokkás kanál őrölt fehér bors
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 2 db nagyobb sárgarépa (húslevesben főtt is lehet, akkor nem kell vásárolni)
- 1 db nagyobb fehérrépa (húslevesben főtt is lehet, akkor nem kell vásárolni)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: húslevesben főtt hús, rizs (legalább 20 dkg), mirelit zöldborsó (1 maréknyi), húsleves (fél liter), őrölt fehér bors, só
Megjegyzések:
Ezt a módszert akkor célszerű választanod, ha a főtt húst a családod nem nagyon kedveli.
Ha levesben főtt húsból szeretnél rizses húst készíteni, akkor a húslevesbe valókat ennek megfelelően kell összeválogatnod (és a levest elkészítened):
- 1,5 – 2 kg csontos hús
- 4 db sárgarépa (nagyobb darabokban)
- 3 db fehérrépa (nagyobb darabokban)
- annyi legyen a kész leves, hogy 0,5 litert ki lehessen venni belőle (javasolom, hogy körülbelül 2 liter vízzel készítsd és főzés közben, ha nagyon elpárologna, pótold a vizet)
Természetesen a hozzávalók mennyiségének és arányának nem kell pontosan a recept szerintinek lennie, a mennyiségek inkább csak irányadók.
Előkészítés
- Leszeded a húslevesben főtt húst a csontokról (a csirkebőrt kidobod).
- A sárgarépát és fehérrépát kockákra vágod.
- A petrezselyem nagy részét felaprítod.
Rizses hús készítése
- A rizst megmosod , egy lábasba teszed és kétszeres mennyiségű meleg húslevesben felteszed főni (alacsony hőmérsékleten, fedő alatt). Amikor a rizs megpuhult, készen van. A párolt rizs készítését egy másik módszerrel itt találod.
- A zöldborsót kevés vízben fedő alatt puhára párolod.
- Amikor már minden megpuhult, nincs más dolgod, mint a párolt rizst összekeverni a hússal és a zöldségekkel.
- Kóstold meg, és ha szükséges, sózd meg.
- Adj hozzá őrölt borsot (még jobb, ha frissen őrölöd)
Elkészítési idő (a húsleves készítése nélkül):
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Rizs és zöldborsó párolása: 20 perc
- Összeállítás, utóízesítés: 10 perc
Összesen: 50 perc
Rizses hús tálalása
Az ételt tányérokra szeded, petrezselyemmel díszítheted.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Miért kell a csirke bőrt kidobni? kutya – macska nincs?
Természetesen nem kötelező kidobni, csak szerintem ebbe az ételbe nem illik. Nálunk nincs sem kutya sem macska, így róluk elfeledkeztem.