Rizses hús: többféle módon készíthető. Itt olyan receptet találsz, ami nagyon takarékos, mivel  húslevesben főtt húsból készül, ennek ellenére nagyon finom. Vajon mitől? Olvasd itt!

Rizses hús 1

Rizses hús recept

Elkészítési idő (a húsleves készítése nélkül): 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40  dkg húslevesben főtt hús (csirke, orjacsont vagy akár vegyesen)

    Levesben főtt hús

    Levesben főtt hús

  • 20 dkg rizs (térfogatban: 2,5 dl)
  • 2 db nagyobb sárgarépa (levesben főtt is lehet)
  • 1 db nagyobb fehérrépa (levesben főtt is lehet)
  • 15 dkg mirelit zöldborsó (sokkal gyorsabb megoldás, mintha frisset használnál)
  • 0,5 liter húsleves (a titkos összetevő: ettől lesz a rizses hús igazán finom!)
  • só (szükség szerint)
  • 1 mokkás kanál őrölt fehér bors
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 2 db nagyobb sárgarépa (húslevesben főtt is lehet, akkor nem kell vásárolni)
  • 1 db nagyobb fehérrépa (húslevesben főtt is lehet, akkor nem kell vásárolni)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: húslevesben főtt hús, rizs (legalább 20 dkg), mirelit zöldborsó (1 maréknyi), húsleves (fél liter), őrölt fehér bors, só

Megjegyzések:

Ezt a módszert akkor célszerű választanod, ha a főtt húst a családod nem nagyon kedveli.

Ha levesben főtt húsból szeretnél rizses húst készíteni, akkor a húslevesbe valókat ennek megfelelően kell összeválogatnod (és a levest elkészítened):

  • 1,5 – 2 kg csontos hús
  • 4 db sárgarépa (nagyobb darabokban)
  • 3 db fehérrépa (nagyobb darabokban)
  • annyi legyen a kész leves, hogy 0,5 litert ki lehessen venni belőle (javasolom, hogy körülbelül 2 liter vízzel készítsd és főzés közben, ha nagyon elpárologna, pótold a vizet)

Természetesen a hozzávalók mennyiségének és arányának nem kell pontosan a recept szerintinek lennie, a mennyiségek inkább csak irányadók.

Előkészítés

  • Leszeded a húslevesben főtt húst a csontokról (a csirkebőrt kidobod).
  • A sárgarépát és fehérrépát kockákra vágod.

    Párolt sárgarépa

    Párolt sárgarépa

  • A petrezselyem nagy részét felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Rizses hús készítése

  1. A rizst megmosod , egy lábasba teszed és kétszeres mennyiségű meleg húslevesben felteszed főni (alacsony hőmérsékleten, fedő alatt). Amikor a rizs megpuhult, készen van. A párolt rizs készítését egy másik módszerrel itt találod.

    Párolt rizs

    Párolt rizs

  2. A zöldborsót kevés vízben fedő alatt puhára párolod.

    Párolt zöldborsó

    Párolt zöldborsó

  3. Amikor már minden megpuhult, nincs más dolgod, mint a párolt rizst összekeverni a hússal és a zöldségekkel.
  4. Kóstold meg, és ha szükséges, sózd meg.
  5. Adj hozzá őrölt borsot (még jobb, ha frissen őrölöd)

Elkészítési idő (a húsleves készítése nélkül):

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Rizs és zöldborsó párolása: 20 perc
  • Összeállítás, utóízesítés: 10 perc

Összesen: 50 perc

Rizses hús tálalása

Az ételt tányérokra szeded, petrezselyemmel díszítheted.

Rizses hús tálalva 1

Rizses hús tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei