Rakott zöldbab darált hússal: a recept a hagyományos rakott zöldségek receptjeit követi: félig párolt zöldség, párolt rizs, darált hú pörköltnek elkészítve. Ezzel nem tévedhetsz.
Rakott zöldbab recept
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
4 személyre
A zöldség:
- 60 dkg tisztított sárga zöldbab (vásárlás: 80 dkg friss vagy 60 dkg mirelit)
- 2 kávéskanál só a főzővízbe
A pörkölt darált húshoz:
- 60 dkg darált sertés lapocka vagy comb
- 2 közepes fej hagyma
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál só
A párolt rizshez
- 1.5 dl rizs (a minőséget rád bízom)
- 3 dl víz
- 3 dl alaplé vagy 2 kiskanál Vegeta Naturella és 3 dl víz)
- 2 dkg vaj
Az összeállításhoz kell még:
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg félkemény, reszelhető sajt (lehet trappista vagy füstölt)
Bevásárlólista:
- 60 dkg tisztított sárga zöldbab (vásárlás: 80 dkg friss vagy 60 dkg mirelit)
- 60 dkg darált sertés lapocka vagy comb
- 2 db vöröshagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg félkemény, reszelhető sajt (lehet trappista vagy füstölt)
(Emlékeztető: zsír vagy olaj, rizs, vaj, glutamátmentes ételízesítő)
Megjegyzések:
- A képeken 2 adagot fogsz látni.
Előkészítés
- Először elkészíted a darált húsból a pörköltet. A hagymát felaprítod, a zsíron megdinszteled. Ráteszed a darált húst, kevergeted, amíg a hús színe kivilágosodik. 1 dl vizet teszel hozzá, megsózod, lefeded és elkezded párolni. Amikor megpuhul, ráteszed a piros paprikát, a borsot, összekevered, felforralod. Ezzel a darált hús el is készült. (Ezt a munkát előző nap is elvégezheted.)
- Párolt rizs elkészítése (bővebben): a rizst megmosod, ráteszed a folyadékot, Felmelegíted. Beleteszed a vajat, elkevered és megvárod, amíg felolvad a forró vízben. Nagyon alacsony hőmérsékleten puhára párolod, a tetejét konyharuhával lefeded.
- Közben a zöldbabot kevés forró sós vízben (csak lepje el) 15 perc alatt félpuhára főzöd. (Forró vízbe tett a babot, mert különben kemény maradhat.
Előfőzött zöldbab
- Lesz még időd közben: reszeld le a sajtot.
Rakott zöldbab darált hússal – elkészítés
- Egy 4 személyes rakott zöldség készítésére alkalmas méretű tálat kivajazol és beszórod zsemlemorzsával.
Kivajazott sütőedény zsemlemorzsával
- Beleteszed a párolt rizs felét.
Első réteg: párolt rizs
- Rárétegezed a darált pörkölthús felét.
Második réteg: pörkölt darált hús
- Lefeded a zöldbab felével
Harmadik réteg: előfőzött zöldbab
- A sütőt bakapcsolod 180 fokra.
- A fenti műveletet megismételed.
- A zöldbab tetejét megkened a tejföllel. Ha nehezen kenhető, kevés tejjel felhígítod. (Maradjon belőle a tálaláshoz.)
Hetedik réteg: tejföl
- Rászórod a reszelt sajtot.
Reszelt sajttal, sütés előtt
- Az így elkészített ételt 180 fokon 30 percig készre sütöd. A tetejének aranybarnának kell lennie.
Rakott zöldbab készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 40 perc
- Étel összeállítása: 20 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 90 perc
Rakott zöldbab tálalása
A megsült ételt hagyd pár percig hűlni.
Éles késsel vágd adagokra, tedd tányérokra. A maradék tejfölt tedd rá vagy mellé.
Rakott zöldbab tálalva 2
Az ételt és a felvételeket készítette: Pap Zsuzsa
Köszönöm a segítséget, az első sikeres főzésem. Még ehető is.
Kedves József!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült ez az étel. Bátran próbálj ki más recepteket is, elég részletesek, mivel mind saját készítés és fényképezés munka közben.