Rakott kelkáposzta készíthető télen-nyáron. Nem kell bele sok hús, elfogadható áron kihozhatsz belőle egy jó ebédet. Látványnak sem utolsó.
Rakott kelkáposzta készítése
Elkészítési idő (kész pörköltből): 65 perc (ebből munka: 25 perc)
A rakott kelkáposzta hozzávalói
(4 személyre):
- 1/2 fej kelkáposzta (a másik feléből készíthetsz főzeléket – hűvös helyen vagy hűtőben egy hétig tárolhatod)
- 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva) – ha van az előző napokról maradék pörkölt, az is megfelel
- 3/4 bögre rizs
- 1 1/2 bögre húsleves (pótolhatod vízzel és házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával)
- 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
- 2 dl tejföl
- Fűszerek: só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény.
Bevásárlólista
- 1/2 fej kelkáposzta
- 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva)
- 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
- 1 kis doboz tejföl
Emlékeztető: rizs, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény
A hozzávalók előkészítése
-
A húsból pörköltet készítesz. A hagymát apróra vágod, kevés zsíron megpárolod. A tűzhelyről levéve rászórsz tetszés szerint piros fűszerpaprikát, kevés vizet adsz hozzá, hogy a paprika meg ne pörkölődjön, mert keserű lesz. Ezután hozzáteszed a darált húst, megsózod, rövid ideig párolod a kevés vízzel (amíg a hús kicsit kifehéredik), majd annyi vizet öntesz rá, hogy ellepje. Addig főzöd, míg a hús megpuhul.
Sertéspörkölt
-
A rizst megmosod és egy lábosba teszed. Ráöntöd a húslevest, összekevered, lefeded és kis lángon vagy fokozaton lassan forralod addig, míg a rizs felszívja a lét és megpuhul. Közben nem kevergeted.
Főzött rizs
-
A kelkáposzta külső leveleit leszeded, megmosod, megnézed, hogy belül nem hibás-e (ha igen, a hibás részt kivágod). A belső leveleket nem fontos megmosni, de ha nagyon kényes vagy rá, azt is mosd meg. Felvágod csíkokra vagy nagy kockákra. Felteszel vizet, amikor forr, beledobod a kelkáposztát és kb. 10 percig főzöd. Ha kész, leöntöd róla a vizet.
Előfőzött kelkáposzta
A rakott kelkáposzta elkészítése
- Egy nagyobb tűzálló tálat vékonyan kizsírozol. Az aljára teszed a rizs harmad részét. Kevés törött borssal fűszerezed. Rárakod a darált hús harmad részét, majd a kelkáposzta harmad részét. A káposztára kevés köményt teszel. Ezeket a műveleteket még kétszer megismételed, amíg az összes előkészített anyagot felhasználtad.
Lerakás -1- főtt rizs
Lerakás – 2 – pörkölt
Lerakás – 3 – kelkáposzta
- Utána ráöntöd a darált hús maradék szaftját, de egy kicsit félre teszel belőle. Az elkészített étel tetejét tejföllel megkened és a félretett pörköltszaftot ráöntögeted (így lesz szép a teteje).
Sütés előtt
- A sütőbe teszed kb. 180 fokon átsütöd. Ez 20 -25 percig tart, mivel minden előre meg van főzve, csak jól át kell melegíteni.
Sütés után
Elkészítési idő (kész pörköltből):
- Rizs és kelkáposzta előfőzése: 25 perc
- Rétegek lerakása: 15 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 65 perc (ebből munka: 25 perc)
A rakott kelkáposzta tálalása
Adagokban tányérokra szeded, még egy kis tejfölt is tehetsz a tetejére.
Rakott kelkáposzta tálalva
Megjegyzés:
A rakott kelkáposzta hozzávalóinak vásárlásánál úgy is gondolkodhatsz, hogy a kelkáposzta másik feléből majd egy hét múlva főzeléket készítesz (ezt már említettem a hozzávalóknál. A hús vásárlásánál is gondolkodhatsz úgy, hogy egy nagyobb adag pörköltet készítesz. Egyik alkalommal galuskával fő étel lehet (4 személyre kb. 1,5 kg húst vásárolsz, a pörkölthöz kis kockákra vágod. Amikor kész, egyharmadát féle teszed a rakott kelhez – nem is fontos ledarálni. Így némi időt is megtakaríthatsz. A fűszerezéssel próbálkozhatsz tetszés szerint, nem szentírás, amit ajánlottam.
Ha van valami jó ötleted evvel az étellel kapcsolatban, szívesen veszem.
Ha étkészletre van szükséged, nézz körül itt!
Rakott kelkáposzta képek: saját készítésű étel – saját felvételek
Ha valaki ünnepélyesebbé szeretné tenni a kelkáposztát,akkor ezekből az összetevőkből(rizs elhagyásával) Kelbombát is készíthet.A húsból egy sima vagdaltnak valót kell összegyúrni.Fénykép megy.
Szia, Andi! Koszonom, nagyon jo otlet!
Kelkáposzta minden minőségben, mennyiségben, még nyersen is… Csak a férjemnek nem tudom beadni, pedig próbálkozom mindenféle fűszerrel, sült oldalassal, mégsem szereti… Van valami titkos eljárás?
Szia Gabriella!
Keverd össze fehér káposztával fele-fele.
Szia Süni úr ,
Köszönöm , erre még nem gondoltam , de kipróbálom .