Rakott karfiol: készítésére nincs általános szabály. Fantáziád szerint tehetsz bele húst, gombát, rizst, tejfölt, sajtot, de hús nélkül is elkészítheted.
Rakott karfiol recept
Elkészítési idő: 105 perc (ebből munka: 60 perc)
Hozzávalók
6 személyre
- 1 fej karfiol (letisztítva 1,5 kg )
- 30 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 30 dkg gomba
- 1 fej hagyma
- 2 dl rizsből, 4 dl vízből és 2 dkg vajból készült főtt rizs
- 2 dl tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- fél csokor petrezselyem
- só, bors, piros fűszerpaprika
Bevásárlólista
- 1 nagyobb fej karfiol
- 30 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 30 dkg gomba
- 1 fej hagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 15 dkg félkemény sajt
- 1/2 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, rizs, piros paprika, bors
Előkészítés
- Tedd fel a sertéspörköltet. A húst a szokásosnál vágd apróbbra, akkor gyorsabban elkészül. Amíg fő, tisztítsd meg és vád fel a gombát a pörkölthöz hasonló méretűre. Maradék pörköltet is használhatsz – gomba nélkül – akkor gyorsabban elkészülsz.
- Tedd fel főni a rizst. Mérd le, mosd meg, tedd egy kisebb lábasba, tedd hozzá a vajat és öntsd le 4 dl forró vízzel (forrald fel vízforralóban). Fedd le, és nem túl meleg főzőlapon hagyd párolódni. Le is takarhatod egy konyharuhával.
- A karfiolt szedd rózsáira, öblítsd le, tedd egy nagyobb lábasba. Öntsd le forró vízzel (lepje el a karfiolt) és főzd puhára.
- Amikor a hús megpuhult, tedd rá a gombát, keverd össze. A gomba levet fog ereszteni és a pörkölttel együtt puhára fő.
- Közben a rizs is puhára párolódik.
- Ha darabban van a sajtod, reszeld le.
- A petrezselyemből tégy félre néhány szálat, a többit aprítsd fel.
Megjegyzések:
- A pörköltet darált húsból is elkészítheted.
- A hús helyett is használhatsz gombát: ez egy húsmentes változat lesz.
- Mindent elkészíthetsz előre, akár előző nap. Ha ezt teszed, 1 órán belül ételt tehetsz az asztalra.
Rakott karfiol készítése
- Egy nagyobb jénai tálra vagy tepsire lesz szükséged.
- Ha üveg edényben dolgozol, kend ki vajjal és szórd be zsemlemorzsával (nem fog az étel az edénybe ragadni). Ha tepsiben készíted, kend ki vajjal.
- A hozzávalókat rétegekben rakd le: karfiol, rizs, gombás hús és ezt ismételd kétszer vagy háromszor attól függően, mekkora edényben dolgozol. A tetejére karfiol kerüljön. Ha szükséges, a rétegeket sózd meg, a karfiolra tégy egy kevés borsot is.
Rétegek 1
Rétegek 2
Rétegek 3
Rétegek 4
Rétegek 5
Rétegek 6
- Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokon.
- A tejfölt keverd át, hígítsd fel fél deci vízzel, hogy könnyebben adagolhasd és egy kanállal öntögesd rá a karfiol tetejére.
Felső réteg
- Szórd rá a reszelt sajtot, öntögesd rá a pörkölt maradék szaftját és szórd meg a vágott petrezselyem egy részével.
Rakott karfiol sütés előtt
- Tedd a sütőbe és süsd 45 percig. Ezalatt az étel forróra melegszik, a sajt a tetején megolvad és szép pirosra sül.
Rakott karfiol készen
Elkészítési idő:
- Pörkölt, párolt rizs elkészítése, karfiol főzése: 45 perc
- Rétegek összerakása: 15 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 105 perc (ebből munka: 60 perc)
Rakott karfiol tálalása
A kész ételt feldarabolod és tányérra teszed. Megszórod a maradék vágott petrezselyemmel és bóbitát is tehetsz a tetejére.
Rakott karfiol tálalva
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások