Rakott káposzta: kiváló étel. Ha szereted a töltött káposztát, de ritkán van időd elkészíteni, akkor ez a Te ételed. Kevesebb munkával gyorsabban kész és finom.

Rakott káposzta 1

Rakott káposzta recept

Elkészítési idő: 115 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg sertés comb vagy lapocka (lehet darált is)
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz (lehet húsleves, vagy főtt füstölt hús leve)
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej közepes hagyma
  • 3 dl tejföl
  • só, bors, piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 1 kg sertés comb vagy lapocka (lehet darált is)
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej közepes hagyma
  • 3 dl tejföl (2 kis pohár)

Emlékeztető: rizs, só, bors, piros fűszerpaprika

Előkészítés

  • A hagymából, a húsból a fűszerekkel a szokásos módon pörköltet készítesz. Ha nem darált húsból készíted, vágd apró kockákra.
Sertéspörkölt

Sertéspörkölt

  • A rizst két bögre forró vízzel, húslével felöntöd, szükség szerint megsózod és puhára főzöd.
Főtt rizs

Főtt rizs

  • A káposztát kevés vízzel párold meg.
Savanyú káposzta párolva

Savanyú káposzta párolva

  • A szalonnát felszeleteled (legyen 6 szelet, hogy minden adag tetejére jusson), felső részét bevagdosod. A szalonna füstölt ízt fog adni az ételnek, mert sülés közben belecsurog.

A rakott káposzta  elkészítése

  • A sütőt 200 fokon előmelegíted.
  • A káposztát gondolatban 4, a húst és rizst 3-3 részre osztod.
  • Egy jénai tálat vagy tepsit vékonyan kikensz zsírral, és a hozzávalókat a következő sorrendben telerakod: káposzta, hús, rizs, ezt még kétszer ismételed és a tetejére rakod a maradék káposztát.
Első réteg: káposzta

Első réteg: káposzta

Második réteg: hús

Második réteg: hús

Harmadik réteg: rizs

Harmadik réteg: rizs

Rakott káposzta rétegek lerakva

Rétegek lerakva

  • Tejföllel megkened, a pörkölt szaftját rálocsolod, a szalonna szeleteket a tetejére teszed.  
Rakott káposzta sütés előtt

Sütés előtt

  • A sütőben kb. fél óráig átsütöd (főnie nem kell, hiszen minden előfőzött. Az alatta levő lé rotyogjon, hogy az ízek jól összeérjenek és az étel forró legyen, mert a rátett tejföl kicsit úgyis lehűti. 
Rakott káposzta sütés után

Sütés után

Elkészítési idő:

  • Pörkölt készítése (közben rizs főzése, ha kell, káposzta kimosása): 75 perc
  • Lerakás: 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 115 perc (ebből munka: 30 perc)

A rakott káposzta tálalása

Tányérra tálalod, tetejére teszel egy adag tejfölt. Ha van lé alatta, azzal is meglocsolod. Sült szalonna-szelet kerül a tetejére.

Rakott káposzta tányéron

Rakott káposzta tányéron

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei