Rakott brokkoli: kiváló rakott zöldség párolt rizzsel, darált húsból készült pörkölttel és tejföllel. Készítsd el és mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját.

Rakott brokkoli 1

Rakott brokkoli recept

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 35 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 nagy fej brokkoli 
  • 30 dkg darált húsból készült pörkölt vagy pörkölt maradék apróra vágva
  • 1,5 dl rizs
  • 3 dl húsleves, hús alaplé vagy víz
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg sajt

Bevásárlólista

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 30 dkg darált hús
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg reszelni való sajt

Emlékeztető: rizs, húsleves, alaplé vagy nátriumglutamát mentes ételízesítő, só

Megjegyzés:

  • A rizs főzővizébe lehet tenni sót, Vegeta Naturellát vagy házi készítésű ételízesítőt.
  • Ha van maradék pörkölted, azt is felhasználhatod, de vágd össze kisebb darabokra.

Előkészítés

  • A brokkoli rózsáit leszeded. A felső szárrészeket feldarabolod. A szár alsó részét levágod, a fölötte levő részt megtisztítod (a fás külső részt leszeded), karikákra vágod.
  • A rizst kétszeres mennyiségű alaplében, húslevesben vagy vízben megfőzöd.
  • A brokkoli szárakra vizet öntesz, megsózod, puhára főzöd. Amikor kész, ráteszed a rózsákat, ha szükséges, teszel még rá vizet és néhány percig előfőzöd. A blansírozott rózsákat hideg vízbe teszed, hogy megtartsák szép színüket.
  • A sajtot lereszeled.

Rakott brokkoli elkészítése

Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:

  1. Egy nagyobb tűzálló tálat kikensz vajjal.
  2. Előmelegíted a sütőt 180 fokon.
  3. Rárakod a főtt rizst a tűzálló tálra.

    Étel lerakása rizs 1

    Étel lerakása rizs 1

  4. Erre rétegezed a pörkölt húst.

    Étel lerakása darált hús 2

    Étel lerakása darált hús 2

  5. Következő réteg a feldarabolt brokkoli szár, majd ennek tetejére teszed a brokkoli rózsákat.
    Étel lerakása brokkoli szár 3

    Étel lerakása brokkoli szár 3

    Étel lerakása brokkoli rózsák 4

    Étel lerakása brokkoli rózsák 4

  6. A brokkoli rózsák tetejét egyenletesen megkened tejföllel.

    Megkenve tejföllel

    Megkenve tejföllel

  7. Tetejére szórod a reszelt sajtot úgy, hogy az egész felületet egyenletesen befedje.

    Megszórva reszelt sajttal

    Megszórva reszelt sajttal

  8. Beteszed a sütőbe.
  9. Átsütöd 180 fokon 35 percig. Nem szükséges több idő, hiszen minden meg van főzve, és csak jól át kell melegíteni és a sajtot rajta megolvasztani.
  10. Amikor szép világos barna a rózsák teteje, az étel elkészült.

    Készen 1

    Készen

Elkészítési idő (a pörkölt készítése nélkül):

  • Előkészítés, előfőzés: 25 perc
  • Rétegek lerakása a sütőtálban: 10 perc
  • Sütés: 35 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 35 perc)

Tálalás

Az elkészült ételt a tűzálló tálban hat részre osztod és késsel be is vágod. Az első adagot kicsit nehéz lesz kivenni, mert az alja bent szokott maradni a tálban. Két nagyobb kanállal tudod megoldani, hogy mutatós maradjon. A többit egy lapáttal már könnyebben ki tudod szedni. Tejfölt is kínálhatsz hozzá.

Rakott brokkoli tálalása 1

Rakott brokkoli tálalása

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.