Rakott brokkoli: kiváló rakott zöldség párolt rizzsel, darált húsból készült pörkölttel és tejföllel. Készítsd el és mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját.
Rakott brokkoli recept
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 35 perc)
Hozzávalók
6 személyre
- 1 nagy fej brokkoli
- 30 dkg darált húsból készült pörkölt vagy pörkölt maradék apróra vágva
- 1,5 dl rizs
- 3 dl húsleves, hús alaplé vagy víz
- 1 dl tejföl
- 10 dkg sajt
- só
Bevásárlólista
- 1 nagy fej brokkoli
- 30 dkg darált hús
- 1 kis pohár tejföl
- 10 dkg reszelni való sajt
Emlékeztető: rizs, húsleves, alaplé vagy nátriumglutamát mentes ételízesítő, só
Megjegyzés:
- A rizs főzővizébe lehet tenni sót, Vegeta Naturellát vagy házi készítésű ételízesítőt.
- Ha van maradék pörkölted, azt is felhasználhatod, de vágd össze kisebb darabokra.
Előkészítés
- A brokkoli rózsáit leszeded. A felső szárrészeket feldarabolod. A szár alsó részét levágod, a fölötte levő részt megtisztítod (a fás külső részt leszeded), karikákra vágod.
- A rizst kétszeres mennyiségű alaplében, húslevesben vagy vízben megfőzöd.
- A brokkoli szárakra vizet öntesz, megsózod, puhára főzöd. Amikor kész, ráteszed a rózsákat, ha szükséges, teszel még rá vizet és néhány percig előfőzöd. A blansírozott rózsákat hideg vízbe teszed, hogy megtartsák szép színüket.
- A sajtot lereszeled.
Rakott brokkoli elkészítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- Egy nagyobb tűzálló tálat kikensz vajjal.
- Előmelegíted a sütőt 180 fokon.
- Rárakod a főtt rizst a tűzálló tálra.
- Erre rétegezed a pörkölt húst.
- Következő réteg a feldarabolt brokkoli szár, majd ennek tetejére teszed a brokkoli rózsákat.
- A brokkoli rózsák tetejét egyenletesen megkened tejföllel.
- Tetejére szórod a reszelt sajtot úgy, hogy az egész felületet egyenletesen befedje.
- Beteszed a sütőbe.
- Átsütöd 180 fokon 35 percig. Nem szükséges több idő, hiszen minden meg van főzve, és csak jól át kell melegíteni és a sajtot rajta megolvasztani.
- Amikor szép világos barna a rózsák teteje, az étel elkészült.
Elkészítési idő (a pörkölt készítése nélkül):
- Előkészítés, előfőzés: 25 perc
- Rétegek lerakása a sütőtálban: 10 perc
- Sütés: 35 perc
Összesen: 70 perc (ebből munka: 35 perc)
Tálalás
Az elkészült ételt a tűzálló tálban hat részre osztod és késsel be is vágod. Az első adagot kicsit nehéz lesz kivenni, mert az alja bent szokott maradni a tálban. Két nagyobb kanállal tudod megoldani, hogy mutatós maradjon. A többit egy lapáttal már könnyebben ki tudod szedni. Tejfölt is kínálhatsz hozzá.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások