Paella: spanyol nemzeti étel. A tengerpartok közelében tenger gyümölcseivel, a szárazföld belsejében zöldségekkel és hússal készítik.

Paella

Paella recept

Elkészítési idő: 60 perc

Paella hozzávalói

4 személyre

  • 20 dkg Arborio rizs (nálunk is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben)
  • 2 db csirkecomb (ha több húst szeretnél, lehet 3 db), de készítheted csirkemell filéből is, akkor rövidebb ideig tart az előkészítés
  • 1 liter csirke alaplé (helyettesítheted meleg vízben oldott glutamátmentes ételízesítővel)
  • 3 dl fehér bor (minél jobb minőségű, annál jobb lesz az étel)
  • 1 db piros paprika (kápia vagy kaliforniai)
  • 1 db zöld (vagy sárga) kaliforniai paprika, vagy magyar csípős paprika
  • 4 evőkanál mirelit zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 4 – 5 gerezd fokhagyma (nagyságtól függően)
  • 2 db paradicsom (lehet fürtös, lukulluszi, de ne legyen konzerv)
  • 1 evőkanál paella fűszerkeverék (van benne kurkuma, petrezselyemzöld, cayene bors, fekete bors, kakukkfű, sáfrány – ez utóbbi helyett használhatsz sáfrányos szeklicét)
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 kiskanál só (lehet, hogy több kell)
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 1 db citrom

Bevásárlólista

  • 50 dkg Arborio rizs (csak 20 dkg kell)
  • 2 db csirkecomb
  • 1 db piros, kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 db zöld vagy sárga kaliforniai vagy magyar csípős paprika
  • 1 db hagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 tasak paella fűszerkeverék (vagy legyenek a hozzávalóknál felsorolt fűszerek)
  • 1 db citrom

Emlékeztető: fehér bor (legalább 3 dl), csirke alaplé (megfőzheted a csirkecsontból, vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő), mirelit zöldborsó (1 maréknyi), fokhagyma, olíva olaj, őrölt bors, só

Megjegyzések:

  • A hozzávalók alapján az étel nem tűnik egyszerűnek, pedig az. Lehet, hogy egyszer-kétszer el kell készítened, mire rájössz, hogy egyáltalán nem bonyolult.
  • Én kicsontozott csirkecombból készítettem. A csontból megfőztem a rizs párolásához szükséges alaplét.
  • Arborio rizst és Paella fűszer keveréket itthon is beszerezhetsz. A fűszerkeverék fontos alkotója a kurkuma és a sáfrány, ezektől lesz az ételnek szép sárga színe. Ezen kívül tartalmaz még kakukkfüvet, borsot és petrezselymet. (Akár magad is elkészítheted.)
  • A képek 2 személyre készült ételt mutatnak be.
  • Egyszerűsítheted az ételt, ha egyféle paprikát használsz és kihagyod a zöldborsót.

Előkészítés

  • A csirkecombokat kicsontozod. A húst darabokra vágod. Megsózod és borsozod.
  • A csontokból zöldségekkel, fűszerekkel elkészíted a rizs párolásához szükséges alaplét.
  • A kápia és kaliforniai paprikákat és a paradicsomot feldarabolod. A zöld csípős paprikát vékonyra szeleteled.
  • A hagymát apróra, a fokhagymagerezdek felét felszeleteled, másik felét felaprítod.

Paella készítése

  1. Egy nagyobb serpenyőben a felszeletelt fokhagyma felét 1 kanál felforrósított olíva olajon megfuttatsz, utána kidobod, mert csak az ízére van szükség.
  2. A fokhagymás olajon átsütöd a csirke darabok mindkét oldalát, utána kiszeded és félreteszed.

    Csirkedarabok pirítása 2

    Csirkedarabok pirítása

  3. Az olajon megpárolod a feldarabolt hagymát.
  4. Hozzáadod a paprikákat, összekevered, 2 – 3 percig együtt párolod.

    Paprika hozzáadása

    Paprika hozzáadása

  5. Hozzáadod a rizst, a paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Összekevered. Kevés sóval megsózod és borsozod.
    Rizs hozzáadása

    Rizs hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  6. Ráöntöd a bort. Nagyon gyorsan elpárolog (csak az aromájára van szükség).
  7. Hozzáadod az alaplé negyed részét, lefedve párolod. Párolás közben részletekben hozzáadod a többi alaplét. Közben a rizs felveszi a folyadékot és egyre puhább lesz. (Az arborio rizs sokkal több folyadékot vesz fel, mint a nálunk általában használatos rizs fajták.) Párolás közben a folyadék egy része el is fog párologni, ezért a pontos mennyiséget nem is lehet meghatározni. Ha elfogy az alaplé, és a rizs még nem puha, vízzel is pótolhatod.
  8. Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadod a csirkedarabokat, a zöldborsót és a kiskanálnyi paella fűszer keveréket.
    Paella alap

    Paella alap

    Paella alap felöntve alaplével

    Paella alap felöntve alaplével

  9. A párolást addig folytatod – ha szükséges, folyadék hozzáadásával – amíg minden megpuhul. A paella fűszer keverékben levő kurkumától és sáfránytól az étel szép sárga színű lesz.
  10. Ezzel az étel elkészült. Tálalhatod.

    Paella készen

    Paella készen

Megjegyzések:

  • Ebben a receptben a szokásosnál több képet találsz. Ez azért van, mert nem nálunk szokásos ételről van szó. Tervezem, hogy elkészítem az egyszerűbb változatot is.
  • Az arborio rizs javasolt párolási-főzési ideje 15 perc. Nekem 30 percre volt szükségem.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Sütés-párolás: 35 perc

Összesen: 60 perc

Tálalás

Különösebb javaslatot nem igényel. Elkészülés után azonnal. Citromkarikát, csípős paprikát adhatsz hozzá. A látvány önmagáért beszél.

Paella tálalva 1

Paella tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa