Padlizsántekercs krumplipüré ágyon készíthető zöldséges főételként, vagy akár előételként is. Nagyon mutatós mindkét variációban. A tölteléket, fűszerezést tetszésed szerint változtathatod.

Töltött padlizsán tekercs tálalva

Padlizsántekercs recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

2 személyre

  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg félkemény sajt (pl. trappista)
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 – 1 kávéskanál friss vagy szárított bazsalikom és oregano
  • 1 mokkás kanál őrölt fehér bors
  • 1 kiskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

Az alaphoz:

Bevásárlólista

  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg mascarpone (sajnos, ebből csak többet kapsz)
  • 10 dkg félkemény sajt (pl. trappista)
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt (ha nincs, nem tragédia, kihagyhatod)
  • 1 kg krumpli (ebből csak a negyed része kell most)

Emlékeztető: só, tejföl, fokhagyma, bazsalikom, oregano, őrölt fehér bors, vaj, tej

Megjegyzések:

  • A mascarpone helyett használhatsz tehéntúrót, esetleg feta sajtot (ez esetben vigyázz a sóval).
  • Más fűszereket is használhatsz, például kakukkfüvet, petrezselymet.
  • Ezt az ételt előételként is elkészítheted. Ebben az esetben az itt leírtak 4 személy számára készíthetők.
  • Ha a sonkát kihagyod, vegetáriánus étel lesz belőle.

Előkészítés

  • A padlizsánt vékony, kb. fél cm-es szeletekre vágod, besózod, félreteszed.

    Padlizsán felszeletelve

    Padlizsán felszeletelve

  • A krumplit meghámozod, kockákra vágod, egy lábasban annyi vizet öntesz rá, hogy éppen ellepje.
  • A sonkát apróra darabolod.
  • A sajtot lereszeled.
  • A fokhagymát felaprítod. Ha van fokhagymaprésed, akkor ez nem szükséges.

Padlizsántekercs készítése

  • A krumplipüréhez előkészített krumplit elkezded főzni.

Töltelék készítése:

  1. A mascarponet villával szétnyomkodod, belekevered a felaprított sonkát és a reszelt sajtot.

    Töltelék

    Töltelék

  2. Hozzáadod a fűszereket (fokhagymát, bazsalikomot, oreganot, őrölt borsot, szükség szerint sót).

    Töltelék fűszerezés

    Töltelék fűszerezés

  3. Alaposan összedolgozod. Ezzel a töltelék el is készült.

Padlizsántekercs összeállítása:

  1. A besózott padlizsánszeleteket a sós léből kinyomkodod. Ha nagyon sósak lennének, kissé le is öblítheted. A két szélről levált, jórészt padlizsánhéjat tartalmazó szeletet kidobod (sajnos, ezzel semmit nem tudsz kezdeni, mivel túl sok benne a héj és a padlizsánhéj nem használható fel, más ételben sem.

    Lesózott padlizsán szeletek

    Lesózott padlizsán szeletek

  2. A szeleteket megszámolod (a padlizsán méretétől függően 4 – 7 szelet lesz). A tölteléket ugyanennyi részre osztod.
  3. A töltelék egy részét a kiterített padlizsán szeletre teszed, majd feltekered. Ha szükségesnek látod, hústűvel összetűzheted.

    Tekercs töltése

    Tekercs töltése

  4. A sütőt előmelegíted 180 fokon.
  5. A megfőtt krumpliból tejjel, vajjal, kevés sóval krumplipürét készítesz.
  6. Egy sütőtál (lehet kerek vagy szögletes) alján elhelyezed a krumplipürét, majd az elkészült tekercseket egymás mellé rakva elhelyezed azokat a krumplipüré ágyon. Ha a töltelék kicsit hígabbra sikerült, előfordulhat, hogy kicsit kimászik a tekercsekből. Ez azonban az étel élvezeti értékén nem változtat.

    Összeállítás

    Összeállítás

  7. A tekercsek tetejét tejföllel megkened, reszelt parmezánnal megszórod.
  8. A tekercsek közé paradicsom szeleteket, és ha van otthon friss bazsalikomod vagy petrezselymed, azokból egy-egy levélkét, ágacskát a paradicsomokra tehetsz.

    Töltött padlizsán tekercs sütés előtt

    Töltött padlizsán tekercs sütés előtt

Sütés:

180 fokon, alsó-felső sütéssel 30 perc (sütőtől függően a sütési idő kisebb mértékben változhat).

Töltött padlizsán tekercs sütés után

Töltött padlizsán tekercs sütés után

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Összeállítás: 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 55 perc

Tálalás

A megsült padlizsán tekercseket az alatta levő krumplipüré ággyal együtt egy lapos kiszedővel kiemeled és tányérokra teszed.

Töltött padlizsán tekercs

Töltött padlizsán tekercs tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa