Padlizsántekercs krumplipüré ágyon készíthető zöldséges főételként, vagy akár előételként is. Nagyon mutatós mindkét variációban. A tölteléket, fűszerezést tetszésed szerint változtathatod.
Padlizsántekercs recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
2 személyre
- 1 db közepes méretű padlizsán
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 10 dkg sonka
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg félkemény sajt (pl. trappista)
- 2 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 – 1 kávéskanál friss vagy szárított bazsalikom és oregano
- 1 mokkás kanál őrölt fehér bors
- 1 kiskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
Az alaphoz:
- 1/4 kg krumpliból krumplipüré
Bevásárlólista
- 1 db közepes méretű padlizsán
- 10 dkg sonka
- 10 dkg mascarpone (sajnos, ebből csak többet kapsz)
- 10 dkg félkemény sajt (pl. trappista)
- 5 dkg reszelt parmezán sajt (ha nincs, nem tragédia, kihagyhatod)
- 1 kg krumpli (ebből csak a negyed része kell most)
Emlékeztető: só, tejföl, fokhagyma, bazsalikom, oregano, őrölt fehér bors, vaj, tej
Megjegyzések:
- A mascarpone helyett használhatsz tehéntúrót, esetleg feta sajtot (ez esetben vigyázz a sóval).
- Más fűszereket is használhatsz, például kakukkfüvet, petrezselymet.
- Ezt az ételt előételként is elkészítheted. Ebben az esetben az itt leírtak 4 személy számára készíthetők.
- Ha a sonkát kihagyod, vegetáriánus étel lesz belőle.
Előkészítés
- A padlizsánt vékony, kb. fél cm-es szeletekre vágod, besózod, félreteszed.
Padlizsán felszeletelve
- A krumplit meghámozod, kockákra vágod, egy lábasban annyi vizet öntesz rá, hogy éppen ellepje.
- A sonkát apróra darabolod.
- A sajtot lereszeled.
- A fokhagymát felaprítod. Ha van fokhagymaprésed, akkor ez nem szükséges.
Padlizsántekercs készítése
- A krumplipüréhez előkészített krumplit elkezded főzni.
Töltelék készítése:
- A mascarponet villával szétnyomkodod, belekevered a felaprított sonkát és a reszelt sajtot.
Töltelék
- Hozzáadod a fűszereket (fokhagymát, bazsalikomot, oreganot, őrölt borsot, szükség szerint sót).
Töltelék fűszerezés
- Alaposan összedolgozod. Ezzel a töltelék el is készült.
Padlizsántekercs összeállítása:
- A besózott padlizsánszeleteket a sós léből kinyomkodod. Ha nagyon sósak lennének, kissé le is öblítheted. A két szélről levált, jórészt padlizsánhéjat tartalmazó szeletet kidobod (sajnos, ezzel semmit nem tudsz kezdeni, mivel túl sok benne a héj és a padlizsánhéj nem használható fel, más ételben sem.
Lesózott padlizsán szeletek
- A szeleteket megszámolod (a padlizsán méretétől függően 4 – 7 szelet lesz). A tölteléket ugyanennyi részre osztod.
- A töltelék egy részét a kiterített padlizsán szeletre teszed, majd feltekered. Ha szükségesnek látod, hústűvel összetűzheted.
Tekercs töltése
- A sütőt előmelegíted 180 fokon.
- A megfőtt krumpliból tejjel, vajjal, kevés sóval krumplipürét készítesz.
- Egy sütőtál (lehet kerek vagy szögletes) alján elhelyezed a krumplipürét, majd az elkészült tekercseket egymás mellé rakva elhelyezed azokat a krumplipüré ágyon. Ha a töltelék kicsit hígabbra sikerült, előfordulhat, hogy kicsit kimászik a tekercsekből. Ez azonban az étel élvezeti értékén nem változtat.
Összeállítás
- A tekercsek tetejét tejföllel megkened, reszelt parmezánnal megszórod.
- A tekercsek közé paradicsom szeleteket, és ha van otthon friss bazsalikomod vagy petrezselymed, azokból egy-egy levélkét, ágacskát a paradicsomokra tehetsz.
Töltött padlizsán tekercs sütés előtt
Sütés:
180 fokon, alsó-felső sütéssel 30 perc (sütőtől függően a sütési idő kisebb mértékben változhat).
Töltött padlizsán tekercs sütés után
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Összeállítás: 10 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 55 perc
Tálalás
A megsült padlizsán tekercseket az alatta levő krumplipüré ággyal együtt egy lapos kiszedővel kiemeled és tányérokra teszed.
Töltött padlizsán tekercs tálalva
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Nagyon jó recept. Elkészítem. Imádom a padlizsánt, így van egy újabb receptem hozzá. Köszi. Andi
Nagyon finom lehet.mert minden ami padlizsannal keszul nagyon zeretem
Örülök, hogy tetszik. A krumplipüré ágy saját ötlet.
A krumplipüré alátét nagyon jó volt hozzá.