Muszaka: görög rakott padlizsán padlizsánból, krumpliból, fűszerezett és párolt darált húsból, besamellel, reszelt sajttal. Nagyon finom. Próbáld ki minél előbb.
Muszaka recept
Elkészítési idő: 130 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 60 dkg (2 db) padlizsán
- 60 dkg (5 db közepes) krumpli
- 10 dkg közepesen kemény sajt
A húsos raguhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kis sűrített paradicsomkonzerv
- 3 dl fehér bor
- 1 mokkás kanál őrölt fahéj
- só, őrölt bors, szárított oregano, 2 db babérlevél
A besamel mártáshoz:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
- 1 mokkás kanál szerecsendió
- só
Bevásárló lista
- 60 dkg (2 db) padlizsán
- 60 dkg (5 db közepes) krumpli
- 10 dkg közepesen kemény sajt
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 db közepes hagyma
- 1 db kis sűrített paradicsomkonzerv
Emlékeztető: olaj, fokhagyma, tej (legalább fél liter), vaj (legalább 5 dkg), fehér bor (legalább 3 dl) őrölt fahéj, őrölt fekete és fehér bors, babérlevél, szárított oregánó, liszt, szerecsendió
Megjegyzések:
- Ennek az ételnek az elkészítéséhez a sütőtálon kívül 3 db serpenyőre lesz szükséged. Két serpenyővel is megoldhatod, de akkor tovább fog tartani.
Előkészítés
- A padlizsánt kb. 1 cm-es karikákra vágod, besózod, félreteszed.
- A krumplit meghámozod, vízbe teszed, mert különben megbarnul.
- A hagymát és a fokhagymát feldarabolod.
- A sajtot lereszeled.
A muszaka elkészítése
A besamel elkészítése:
Először készítsd el a besamel mártást.
- A lisztben egy habverővel elkevered a tejet és elkezded melegíteni. A liszt megduzzad és a massza besűrűsödik.
- Beleteszed a vajat.
- Fűszerezed fehér borssal, szerecsendióval.
- Félreteszed hűlni, közben időnként megkevered, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Amíg hűl, hozzákezdhetsz a többi hozzávaló elkészítéséhez.
A besamel mártás részletes elkészítését itt találod.
A hús elkészítése:
- Egy serpenyőben a 2 evőkanál olajon megdinszteled a hagymát. Mielőtt kész lesz, fél percre hozzádobod a fokhagymát.
- Ráteszed a húst, a fűszereket (a babérlevelet és az oreganót ki is hagyhatod. Fontos viszont a fahéj, mert ez adja meg az étel jellegzetességét.
- Addig kevered-pirítod a húst, amíg a színe kivilágosodik.
- Hozzáadod a paradicsompürét, összekevered.
- Ráöntöd a fehér bort, hagyod elforrni. (Csak az aromája kell, nem az alkohol tartalma.)
- Önts alá kb. 2 dl vizet, fedd le és párold addig, amíg a hús megpuhul. Ha sok rajta a víz, párold el, hogy sűrű massza legyen belőle.
- Ezzel a ragu el is készült.
A padlizsán és a krumpli átsütése:
- Amíg a hús párolódik, egy második serpenyőben kezd el sütni a levétől lecsepegtetett padlizsán karikákat (mindkét oldalukat). Pár csepp olajat tehetsz alá, de inkább szárazon kell sütni.
- Közben a krumplikat megtörlöd, és felkarikázod. Egy harmadik serpenyőben folyamatosan átsütöd mindkét oldalukat.
- Amikor kész a darált hús, a padlizsán és a krumpli, elkezdheted az étel összeállítását.
A muszaka összeállítása:
- Előmelegíted a sütőt 180 fokon.
- A krumplit, a padlizsánt és a húst gondolatban kettéosztod.
- Egy olajjal vékonyan kikent sütőtálban lerakod a krumpli, a padlizsánt, majd a húsos massza felét.
- A műveletet megismétled.
- Ráöntöd a besamelt.
- Rászórod a reszelt sajtot.
- A sütőben addig sütöd, amíg a teteje szépen megpirul. Ez hozzávetőlegesen 20 percig fog tartani.
- Melegen tálalod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Besamel készítése: 10 perc
- Darált hús elkészítése (közben a padlizsán és krumpli átsütése): 60 perc
- Összeállítás: 10 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 130 perc
Tálalás
Melegen tálalod. Az ételt elválasztod az edény oldalától. Darabokra szeleteled, majd a darabokat egy lapáttal kiemeled (lehet, hogy egyik-másik kicsit szét fog esni, de az íze ugyanolyan finom lesz, mint amelyik egyben marad.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Nagyon finom, én már korábban készítettem egyszer, de annyira macerás, hogy többé nem csináltam. Azért kösz a receptet, hátha most megint rászánom magam.
Receptjeidet közérthetően, világosan megfogalmazva teszed közzé (ami az én szememben külön plusz, hogy jó helyesírással, ami sajnos nem mindenkire jellemző a gasztrobloggerek világában sem). Egyre szeretnélek megkérni, hogy ha közzéteszel egy receptet, akkor dátumozd be, ne kelljen keresgetnem a kimentett receptjeid között, hogy ez vajon megvan-e már (régi dátumkor biztosan megvan). Köszönöm.
A muszaka recepted is nagyon finom, és gyönyörűek a fotók is.
Az első alkalommal macerásnak tűnő ételek második alkalommal már nem annyira azok. Vágj bele!
Kedves Ágnes!
Köszönöm.
Sajnos arra már képtelen vagyok, hogy a korábban a heti menübe betervezett ételek megjelenési vagy menübeli idejét bejelöljem. Azt javaslom, nyiss a recepteknek egy mappát. Nevezd el és mentsd abba a recepteket. Ezek betűrendben lesznek ott. Ha később menteni szeretnéd, a rendszered jelezni fogja, hogy ilyen nevű fájl már van és akkor nem kell ismét elmentened.