Lecsó bográcsban: miért is ne? 6 – 8 főre már érdemes vállalni azt a hangulatot, amely a bográcsozás jellemzője – és mi más lehetne benne ilyenkor, mint a lecsó.
Lecsó bográcsban, bográcsos lecsó
Elkészítési idő (tűzrakás nélkül): 75 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 1,5 kg megtisztított, feldarabolt zöldpaprika (2 kg-ot kell vásárolni)
- 0,5 kg paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 2 pár debreceni (hungarikum!)
- 2 db csípős zöldpaprika
- 2 evőkanál sertészsír
- 3 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
Bevásárlólista
- 2 kg 2 zöldpaprika 2
- 0,5 kg paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 2 pár debreceni (hungarikum!)
- 2 db csípős zöldpaprika
Emlékeztető: zsír, piros édes (csípős) fűszerpaprika, só
Megjegyzés:
- A zsír helyett használhatsz 10 dkg szalonnát, annak kiolvasztott zsírjában készítheted el a lecsót.
Előkészítés
Hasonló módon készül a tűzhelyen főzött lecsóhoz, de a szabadban, bográcsban, közös főzéssel készült lecsó íze utolérhetetlen.
- A zöldpaprikát megmosod, csumáját kiszeded, karikára vágod.
- A paradicsomot megmosod, felkockázod.
- A hagyma héját lehúzod, apróra vagy szálasra vágod. Rögtön bele is teheted a bogárácsba.
- Tüzet raksz a tűzrakó helyen. Megvárod, amíg már csak kis lángon ég. A tűzrakás rejtelmeivel itt most nem szeretnék foglalkozni.
Megjegyzés:
- A hagyma között látsz lila hagyma darabokat. Ennek az oka, hogy vegyesen volt itthon hagyma, de a lila hagyma használat nem szükségszerű.
Lecsó bográcsban – elkészítés
- A hagymát a zsíron megpárolod.
Hagyma dinsztelése
- Hozzáadod a paradicsom egy részét. A paradicsom levet enged, így a piros paprika biztosan nem fog megégni és megkeseredni.
Paradicsom egy részének hozzáadása
- Hozzáadod a piros paprikát, összekevered, majd beleteszed a többi paradicsomot is. Ezzel a lecsó alap el is készült.
Pirospaprika hozzáadása
Lecsó alap
- Hozzáteszed a zöldpaprikát. Hozzáadod a sót. Amennyiben csípősre szeretnéd, most tedd bele a feldarabolt csípős paprikát.
Zöldpaprika hozzáadása
- Lefeded a bográcsot és fedél alatt párolod a benne levőket addig, amíg a paprika összeesik. Közben a zöldségek levet eresztenek.
- Amíg a lecsó fő, feldarabolod a debrecenit.
- Fedő nélkül főzöd addig, amíg a zöldségek már majdnem puhák lesznek.
Főzés
- Beleteszed a kolbászt és tovább főzöd, amíg minden megpuhul. Ezzel a lecsó el is készült.
Lecsó bográcsban
Elkészítési idő:
- Tűzrakás: 20 perc
- Hozzávalók feldarabolása: 15 perc (a tűzrakás alatt elvégezhető)
- Hagyma dinsztelése: 10 perc
- Paradicsom, piros paprika, zöld paprika hozzáadása: 10 perc
- Főzés: 30 perc
Összesen: 75 perc
Lecsó bográcsban – tálalás
A lecsót tányérokra szeded. Csípős és sárga paprikával díszítheted. Tálalhatod:
- kenyérszeletekkel
Kolbászos lecsó kenyérrel
- tarhonyával
Kolbászos lecsó tarhonyával
- rizzsel.
Kolbászos lecsó rizzsel
Képek: családi főzés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások