Kolozsvári töltött káposzta: savanyú káposztából, többféle húsból, füstölt csülökből, kolbászból készül kis töltelékekkel ez a jellegzetes erdélyi étel kaporral és csomborral.

Kolozsvári töltött káposzta 1

Kolozsvári töltött káposzta recept

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8  db savanyú káposzta levél
  • 40 dkg darált dagadó
  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 10 dkg rizs (párolva)
  • 2 szál füstölt kolbász
  • 1 db kis első csülök (a hentessel vágasd el két darabba)
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 mokkás kanál piros fűszerpaprika (paprika nélkül is készíthető)
  • néhány szál kapor
  • néhány szál csombor

Bevásárlólista

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8  db savanyú káposzta levél
  • 40 dkg darált dagadó
  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 2 szál füstölt kolbász
  • 1 db kis első csülök (a hentessel vágasd el két darabba)
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 csokor kapor

Emlékeztető: rizs, fokhagyma, őrölt fekete bors, édes piros fűszerpaprika, csombor (borsikafű) friss vagy szárított

Megjegyzés:

Ha a kaport nem kedvelitek, kihagyható belőle.

Előkészítés

  • A füstölt húst szükség szerint megtisztítod, megmosod.
  • A kolbászokat megmosod (könnyebben lejön a héja), bőrét lehúzod, karikákra vágod.
  • A káposztát, ha nagyon savanyú, vízben kimosod.
  • A hagymát apróra vágod, a fokhagymát áttöröd.
  • A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd.
  • A töltelék hozzávalóit készítsd elő egy tálban.

Töltelék hozzávalók

Töltelék hozzávalók

  • A darált húst gyúrd össze a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a szükséges mennyiségű sóval.
  • Darált hús

    Darált hús

  • A káposzta levelek középső, vastag erét vágd ki és a leveleket vágd ketté, mert kisebb töltelékeket kell majd becsomagolni.
  • A fűszerek szárított formában is felhasználhatók.

Megjegyzések:

  • Ez a mennyiség 8 főre is elég lehet (étvágytól függ).
  • A tölteléket elkészítheted sertés lapockából is. Ha ezt teszed, darálj hozzá 5 dkg füstölt szalonnát.
  • A rizst nem kötelező előre párolni. Beleteheted a töltelékbe nyersen vagy félig párolva. Ez esetben a főzésnél használj több vizet, mert a rizs főzés közben kétszeres térfogatú folyadékot vesz fel.

Kolozsvári töltött káposzta elkészítése

Töltelékek készítése:

  1. Csomagold be a töltelékeket. A húst oszd fel gondolatban 16 részre.
  2. Egy-egy részből készíts halmot egy-egy fél káposztalevélre.
  3. A levél két rövidebb részét hajtsd be, majd a hosszabbik oldal mentén csavard a töltelékeket a káposztalevelekbe.

    Töltelékek

    Töltelékek

  4. (Segítségül nézd meg a töltelék készítést.)

Rétegek lerakása:

  1. A káposztát gondolatban oszd 3 részre.
  2. Egyharmadát rakd le egy nagyobb lábas aljára.
  3. Rétegezd rá a füstölt csülök és a kolbász felét.

    Összeállítás

    Összeállítás

  4. Erre jön először a második réteg káposzta, amelyre kaprot és csombort tegyél.
  5. A következő réteg a töltelékek és a füstölt hús és kolbász másik fele.
  6. Fedd be a maradék káposztával. Tetejére tégy egy-egy szál kaprot és csombort.

    Összeállítva

    Összeállítva

  7. Önts rá annyi vizet, hogy 2 – 3 ujjnyi legyen az edény aljában.
  8. Lassan melegítsd addig, amíg az alján a víz forrni kezd és lassú forralással főzd 150 percig.
  9. A töltelékek és a hús puhaságát tűvel ellenőrizheted.
  10. Amikor az ételben minden megpuhult, lehet tálalni.

    Készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Töltelékek becsomagolása: 15 perc
  • Főzés: 150 perc

Összesen: 180 perc

Tálalás

A tányérok aljára tégy káposztát, erre tölteléket, kolbászt és füstölt csülök darabor. Tejfölt is kínálhatsz hozzá. A tejföl feltételes, viszont a fehér kenyér elmaradhatatlan.

Kolozsvári töltött káposzta tálalva 1

Kolozsvári töltött káposzta tálalva 1

Kolozsvári töltött káposzta tálalva 2

Kolozsvári töltött káposzta tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.