Kolozsvári töltött káposzta: savanyú káposztából, többféle húsból, füstölt csülökből, kolbászból készül kis töltelékekkel ez a jellegzetes erdélyi étel kaporral és csomborral.
Kolozsvári töltött káposzta recept
Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db savanyú káposzta levél
- 40 dkg darált dagadó
- 40 dkg darált sertéscomb
- 10 dkg rizs (párolva)
- 2 szál füstölt kolbász
- 1 db kis első csülök (a hentessel vágasd el két darabba)
- 1 db közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt bors
- só
- 1 mokkás kanál piros fűszerpaprika (paprika nélkül is készíthető)
- néhány szál kapor
- néhány szál csombor
Bevásárlólista
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db savanyú káposzta levél
- 40 dkg darált dagadó
- 40 dkg darált sertéscomb
- 2 szál füstölt kolbász
- 1 db kis első csülök (a hentessel vágasd el két darabba)
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 csokor kapor
Emlékeztető: rizs, fokhagyma, őrölt fekete bors, édes piros fűszerpaprika, csombor (borsikafű) friss vagy szárított
Megjegyzés:
Ha a kaport nem kedvelitek, kihagyható belőle.
Előkészítés
- A füstölt húst szükség szerint megtisztítod, megmosod.
- A kolbászokat megmosod (könnyebben lejön a héja), bőrét lehúzod, karikákra vágod.
- A káposztát, ha nagyon savanyú, vízben kimosod.
- A hagymát apróra vágod, a fokhagymát áttöröd.
- A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd.
- A töltelék hozzávalóit készítsd elő egy tálban.
Töltelék hozzávalók
- A darált húst gyúrd össze a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a szükséges mennyiségű sóval.
-
Darált hús
- A káposzta levelek középső, vastag erét vágd ki és a leveleket vágd ketté, mert kisebb töltelékeket kell majd becsomagolni.
- A fűszerek szárított formában is felhasználhatók.
Megjegyzések:
- Ez a mennyiség 8 főre is elég lehet (étvágytól függ).
- A tölteléket elkészítheted sertés lapockából is. Ha ezt teszed, darálj hozzá 5 dkg füstölt szalonnát.
- A rizst nem kötelező előre párolni. Beleteheted a töltelékbe nyersen vagy félig párolva. Ez esetben a főzésnél használj több vizet, mert a rizs főzés közben kétszeres térfogatú folyadékot vesz fel.
Kolozsvári töltött káposzta elkészítése
Töltelékek készítése:
- Csomagold be a töltelékeket. A húst oszd fel gondolatban 16 részre.
- Egy-egy részből készíts halmot egy-egy fél káposztalevélre.
- A levél két rövidebb részét hajtsd be, majd a hosszabbik oldal mentén csavard a töltelékeket a káposztalevelekbe.
Töltelékek
- (Segítségül nézd meg a töltelék készítést.)
Rétegek lerakása:
- A káposztát gondolatban oszd 3 részre.
- Egyharmadát rakd le egy nagyobb lábas aljára.
- Rétegezd rá a füstölt csülök és a kolbász felét.
Összeállítás
- Erre jön először a második réteg káposzta, amelyre kaprot és csombort tegyél.
- A következő réteg a töltelékek és a füstölt hús és kolbász másik fele.
- Fedd be a maradék káposztával. Tetejére tégy egy-egy szál kaprot és csombort.
Összeállítva
- Önts rá annyi vizet, hogy 2 – 3 ujjnyi legyen az edény aljában.
- Lassan melegítsd addig, amíg az alján a víz forrni kezd és lassú forralással főzd 150 percig.
- A töltelékek és a hús puhaságát tűvel ellenőrizheted.
- Amikor az ételben minden megpuhult, lehet tálalni.
Készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Töltelékek becsomagolása: 15 perc
- Főzés: 150 perc
Összesen: 180 perc
Tálalás
A tányérok aljára tégy káposztát, erre tölteléket, kolbászt és füstölt csülök darabor. Tejfölt is kínálhatsz hozzá. A tejföl feltételes, viszont a fehér kenyér elmaradhatatlan.
Kolozsvári töltött káposzta tálalva 1
Kolozsvári töltött káposzta tálalva 2
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások