Gombócos káposzta: savanyú káposzta kezdőknek, levelek nélkül készül. A töltelék gombócok formájában van a káposztában. Nem kell vesződnöd a csomagolással.
Gombócos káposzta recept
Ez a gombócos káposzta recept kezdőknek sem jelenthet gondot, mert elkészítése egyszerű, nem kell káposzta levelekkel bajlódni, a töltelékekbe tehető húsmennyiséget kalkulálni. Tehát, ha kezdő vagy a főzés területén, akkor sem ronthatod el, ha néhány egyszerű lépésre figyelsz. Hogy kedvezzek neked, ezért ez a recept amolyan szájbarágós lesz, leírva lépésről lépésre és az egyes fázisokat képekkel bemutatva.
Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 kg darált sertés lapocka (a káposzta töltelékében jó, ha vannak zsírosabb részek)
- fél bögre rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál sertészsír
- 1 db tojás
- 2 evőkanál piros édes fűszerpaprika
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 3 db csípős fűszerpaprika (nem kötelező)
- só (ízlés szerint)
- tejföl a tálaláshoz
Bevásárlólista
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 kg darált sertés lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 3 db csípős fűszerpaprika (elhagyható)
Emlékeztető: rizs, zsír, piros édes fűszerpaprika, őrölt fekete bors, tejföl, só
Előkészítés
- A savanyú káposztát megkóstolod. Ha erősen savanyúnak találod, akkor átmosod. A zacskón, amiben vásároltad, néhány helyen kilyukasztod, vizet öntesz rá, összekevered a vízzel, majd a vizet hagyod a lyukakon kicsurogni. Egyszeri mosás többnyire elég szokott lenni. Ha nem, mosd át még egyszer.
- A hagymát megtisztítod, apróra vágod (először vékony szeletekre, egyik végén nem átvágva, hogy ne essen szét, majd keresztben feldarabolod, majd egy kisebb lábasban az 1 teáskanál zsíron megfonnyasztod.
Felaprított hagyma
Hagyma párolása
- A rizst szűrőkanálon jól átmosod, egy kisebb lábasba vagy jénai tálba teszed. Ráöntesz 1 bögre forró vizet, egyszer megkevered, majd lefeded és nagyon alacsony fokozaton addig párolod, amíg a víz eltűnik. Ha esetleg még egy kicsit kemény lenne, az nem baj, hiszen a káposztával tovább fő. Előfőzni azért jó – bár sokan nyers rizzsel készítik – mert főlés közben elvonja a folyadékot a töltelékből, és az esetleg emiatt kemény marad.
Párolt rizs
Gombócos káposzta készítése
- A darált húst, a rizst, a hagymát megsózod, megborsozod, hozzá teszed a tojást és a piros paprika felét. Villával, majd a kezeddel jól összedolgozod. Megkóstolod, ízlésed szerint tehetsz még bele sót és borsot.
Alkotók összekeverése
- A masszából a kezeddel nagyjából 5 – 6 cm átmérőjű gombócokat formálsz (12 – 14 gombóc lesz belőle.)
- Egy akkora lábasban, amibe a hozzávalók beleférnek, összeállítod az ételt.
- A lábas aljára rakod a káposzta felét. Ráteszed a gombócokat.
Káposzta és húsgombócok
- Rászórod a piros paprika másik felét.
Megszórva piros paprikával
- A gombócokat lefeded a savanyú káposzta másik felével, és ha a káposztában nem volt, tehetsz rá 2 – 3 darab csípős csöves paprikát (ez sem kötelező).
Befedve káposztával
- Beleöntesz még a lábosba fél bögre vizet, hogy legyen, amiből a gőz fejlődik, majd lefeded és lassan melegíteni kezded. Nagyjából negyed óra alatt felforr a víz. Úgy állítod be a hőmérsékletet, hogy az étel alatti víz állandó, lassú forrásban legyen.
Főzés
- A főzési-párolási idő nagyjából egy óra. Ennyi idő alatt az étel elkészül.
Elkészítési idő:
- Káposzta kimosása: 5 perc
- Hagyma, rizs párolása: 15 perc
- Töltelék, gombócok elkészítése: 15 perc
- Lerakás: 5 perc
- Főzés, párolás: 60 perc
Összesen: 100 perc (ebből munka: 40 perc)
Tálalás
Az ételből szálas káposztát teszel a tányér aljára és ráhelyezel 2 – 3 tölteléket. Tejfölt teszel rá. Ha éppen van otthon, díszítheted petrezselyemmel.
Gombócos káposzta tálalva 2
A levelekbe csavart töltelékkel készült töltött káposztát is megtalálod az oldalamon.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások