Gombás muszaka: az eredeti ételhez képest annyi a változás, hogy a hús felét gombával helyettesítettem – így is nagyon finom lett.
Gombás muszaka recept
Elkészítési idő: 130 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 60 dkg (2 db) padlizsán
- 60 dkg (5 db közepes) krumpli
- 10 dkg közepesen kemény sajt
A húsos raguhoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 30 dkg gomba (termesztett sampion)
- 1 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom vagy egy kis sűrített paradicsomkonzerv
- 3 dl fehér bor
- 1 mokkás kanál őrölt fahéj
- só, őrölt bors, szárított oregano, 2 db babérlevél
A besamel mártáshoz:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
- 1 mokkás kanál szerecsendió
- só
Bevásárló lista
- 60 dkg (2 db) padlizsán
- 60 dkg (5 db közepes) krumpli
- 10 dkg közepesen kemény sajt
- 30 dkg darált sertéshús
- 30 dkg gomba
- 1 db közepes hagyma
- 2 db paradicsom vagy egy kis sűrített paradicsomkonzerv
Emlékeztető: olaj, fokhagyma, tej (legalább fél liter), vaj (legalább 5 dkg), fehér bor (legalább 3 dl) őrölt fahéj, őrölt fehér és fekete bors, babérlevél, szárított oregánó, liszt, szerecsendió.
Megjegyzések:
- Ennek az ételnek az elkészítéséhez a sütőtálon kívül 3 db serpenyőre lesz szükséged, mert így tudsz gyorsabban dolgozni. Két serpenyővel is megoldhatod, de akkor tovább fog tartani.
Előkészítés
- A padlizsánt kb. 1 cm-es karikákra vágod, besózod, félreteszed.
- A krumplit meghámozod, vízbe teszed, mert különben megbarnul.
- A hagymát, fokhagymát és a gombát feldarabolod.
- A sajtot lereszeled.
- A paradicsomokat bemetszed, forró vízbe mártod, héját lehúzod, feldarabolod.
Gombás muszaka készítése
Először készítsd el a besamel mártást:
- A lisztben egy habverővel elkevered a tejet és elkezded melegíteni. A liszt megduzzad és a massza besűrűsödik.
- Beleteszed a vajat.
- Fűszerezed fehér borssal, szerecsendióval.
- Félreteszed hűlni, közben időnként megkevered, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Amíg hűl, hozzákezdhetsz a többi hozzávaló elkészítéséhez.
A besamel mártás részletes elkészítését itt találod.
A ragu elkészítése:
- Egy serpenyőben a 2 evőkanál olajon megdinszteled a hagymát. Mielőtt kész lesz, fél percre hozzádobod a fokhagymát.
Hagyma párolása
- Ráteszed a húst.
Daralt hús hozzáadva
- Addig kevered-pirítod a húst, amíg a színe kivilágosodik.
- Hozzáadod a paradicsomot (vagy paradicsompürét), a fűszereket (a babérlevelet és az oreganót ki is hagyhatod. Fontos viszont a fahéj, mert ez adja meg az étel jellegzetességét, összekevered.
Paradicsom és fűszerek hozzáadva
- Ráöntöd a fehér bort, hagyod elforrni. (Csak az aromája kell, nem az alkohol tartalma.)
- Önts alá kb. 1 dl vizet, fedd le és párold addig, amíg a hús megpuhul. Ha sok rajta a víz, párold el, hogy sűrű massza legyen belőle.
Ragu párolása
- Add hozzá a gombát és párold még 10 percig fedő nélkül.
- Ezzel a ragu el is készült.
Gombás-húsos ragu
A padlizsán és a krumpli átsütése:
- Amíg a hús párolódik, egy második serpenyőben kezd el sütni a levétől lecsepegtetett padlizsán karikákat (mindkét oldalukat). Pár csepp olajat tehetsz alá, de inkább szárazon kell sütni.
Padlizsán sütése
- Közben a krumplikat megtörlöd, és felkarikázod. Egy harmadik serpenyőben folyamatosan átsütöd mindkét oldalukat.
Krumpli sütése
A muszaka összeállítása:
- Előmelegíted a sütőt 180 fokon.
- A krumplit, a padlizsánt és a húst gondolatban kettéosztod.
- Egy olajjal vékonyan kikent sütőtálban lerakod a krumpli, a padlizsánt, majd a húsos massza felét.
- A műveletet megismétled.
Gombás muszaka lerakva
- Ráöntöd a besamelt.
- Rászórod a reszelt sajtot.
Besamellel, reszelt sajttal
- A sütőben addig sütöd, amíg a teteje szépen megpirul. Ez hozzávetőlegesen 20 percig fog tartani.
Gombás muszaka megsütve
Elkészítési idő:
- Előkészítés, besamel készítés: 35 perc
- Ragu készítése, zöldség szeletek sütése: 60 perc
- Összeállítás: 10 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 130 perc
Tálalás
Melegen tálalod, mert úgy finom. Az ételt elválasztod az edény oldalától. Darabokra szeleteled, majd a darabokat egy lapáttal kiemeled (lehet, hogy egyik-másik kicsit szét fog esni, de az íze ugyanolyan finom lesz, mint amelyik egyben marad.
Gombás muszaka tálalva
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások