Csőben sült brokkoli: blansírozott brokkoli kevés hússal lerakva, gratin mártással leöntve, reszelt sajttal megszórva és megsütve. Finom.
Csőben sült brokkoli
Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A lerakáshoz:
- 80 dkg brokkoli
- fél sült csirkemell (lehet maradék, vagy akár más hús is)
- 1 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A gratin mártáshoz:
- 9 dkg vaj (7+2)
- 7 lapos evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 5 evőkanál sűrű főzőtejszín (legalább 20 % zsírtartalommal)
- 5 dkg félkemény, reszelhető sajt.
- só, cayenne bors (vagy szerecsendió)
Bevásárlólista
- 80 dkg brokkoli
- 10 dkg vaj
- 5 dkg sajt
- 0,5 liter tej
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, só, cayenne bors (vagy szerecsendió)
Előkészítés
- A brokkoli rózsáit rövid szárral levágod.
- A maradék szárat a legalsó rész (ezt kidobod) kivételével feldarabolod.
- A csirkemellet is felaprózod (vagy nagyobb darabokra vágod).
- A szár-darabokat sós vízben puhára főzöd (lassabban puhul, mint a rózsák), szűrőkanállal kiszeded, majd hideg vízzel leöblíted.
- Közben a sajtot lereszeled.
- Ugyanabban a vízben a brokkoli rózsákat 3 percig blansírozod. Kiszeded, hideg (akár jeges) vízben lehűtöd, hogy a színe megmaradjon. Kiszeded, a vizet lecsepegteted.
Csőben sült brokkoli készítése
Gratin mártás készítése:
- Amíg a brokkoli szárak főnek, elkészíted a gratin mártást is.
- 7 dkg vajból és 7 evőkanál lisztből világos rántást készítesz, a hideg tejjel felengeded, keverés közben besűríted. Megsózod, fűszerezed. (Eddig ez besamel mártás.)
- A tojás sárgáját összekevered a tejszínnel és a kissé kihűlt besamel mártáshoz adod. Belekevered a 2 dkg vajat. Ha nagyon sűrű (nem önthető) lenne, még kevés tejet adhatsz hozzá. Ezzel elkészült a gratin mártás, a csőben sült zöldségek bevonó anyaga.
A csőben sült brokkoli készítése:
- Egy üveg sütőtálat kikensz 1 dkg vajjal és megszórod a zsemlemorzsával és lerakod a zöldséget és a húst.
- Első réteg: brokkoli szárak.
- Második réteg: a brokkoli rózsák kb. egyharmada (a kisebbek).
- Harmadik réteg: a csirkehús a rózsák közötti mélyedésekben elhelyezve.
- Negyedik réteg: a brokkoli rózsák kétharmada, szárukkal lefelé.
- Ráöntöd a gratin mártást egyenletesen elosztva.
- A tetejét megszórod a reszelt sajttal (ha van parmezánod, keveset reszelj belőle a tetejére.
- Előmelegített sütőben (alsó-felső) 180 fokon kb. 30 percig készre sütöd. A teteje szép aranybarna legyen.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák, gratin mártás készítése: 30 perc
- Étel lerakása: 10 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 110 perc
Csőben sült brokkoli tálalása
Az elkészült ételt adagokban tányérokra teszed. Petrezselyemzölddel díszítheted.
Rakott brokkoli receptet itt találsz.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások