Csőben sült brokkoli: blansírozott brokkoli kevés hússal lerakva, gratin mártással leöntve, reszelt sajttal megszórva és megsütve. Finom.

Csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli

Elkészítési idő: 110 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A lerakáshoz:

  • 80 dkg brokkoli
  • fél sült csirkemell (lehet maradék, vagy akár más hús is)
  • 1 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

A gratin mártáshoz:

  • 9 dkg vaj (7+2)
  • 7 lapos evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 5 evőkanál sűrű főzőtejszín (legalább 20 % zsírtartalommal)
  • 5 dkg félkemény, reszelhető sajt.
  • só, cayenne bors (vagy szerecsendió)

Bevásárlólista

  • 80 dkg brokkoli
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg sajt
  • 0,5 liter tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db tojás

Emlékeztető: liszt, só, cayenne bors (vagy szerecsendió)

Előkészítés

  • A brokkoli rózsáit rövid szárral levágod.

    Brokkoli rózsák

    Brokkoli rózsák

  • A maradék szárat a legalsó rész (ezt kidobod) kivételével feldarabolod.

    Brokkoli szárak

    Brokkoli szárak

  • A csirkemellet is felaprózod (vagy nagyobb darabokra vágod).
  • A szár-darabokat sós vízben puhára főzöd (lassabban puhul, mint a rózsák), szűrőkanállal kiszeded, majd hideg vízzel leöblíted.
  • Közben a sajtot lereszeled.
  • Ugyanabban a vízben a brokkoli rózsákat 3 percig blansírozod. Kiszeded, hideg (akár jeges) vízben lehűtöd, hogy a színe megmaradjon. Kiszeded, a vizet lecsepegteted.

Csőben sült brokkoli készítése

Gratin mártás készítése:

  1. Amíg a brokkoli szárak főnek, elkészíted a gratin mártást is.
  2. 7 dkg vajból és 7 evőkanál lisztből világos rántást készítesz, a hideg tejjel felengeded, keverés közben besűríted. Megsózod, fűszerezed. (Eddig ez besamel mártás.)
  3. A tojás sárgáját összekevered a tejszínnel és a kissé kihűlt besamel mártáshoz adod. Belekevered a 2 dkg vajat. Ha nagyon sűrű (nem önthető) lenne, még kevés tejet adhatsz hozzá. Ezzel elkészült a gratin mártás, a csőben sült zöldségek bevonó anyaga.

    Gratin mártás

    Gratin mártás

A csőben sült brokkoli készítése:

  1. Egy üveg sütőtálat kikensz 1 dkg vajjal és megszórod a zsemlemorzsával és lerakod a zöldséget és a húst.
  2. Első réteg: brokkoli szárak.

    Lerakás 1

    Lerakás 1

  3. Második réteg: a brokkoli rózsák kb. egyharmada (a kisebbek).

    Lerakás 2

    Lerakás 2

  4. Harmadik réteg: a csirkehús a rózsák közötti mélyedésekben elhelyezve.

    Lerakás 3

    Lerakás 3

  5. Negyedik réteg: a brokkoli rózsák kétharmada, szárukkal lefelé.

    Lerakás 4

    Lerakás 4

  6. Ráöntöd a gratin mártást egyenletesen elosztva.

    Lerakott brokkoli gratin mártással

    Lerakott brokkoli gratin mártással

  7. A tetejét megszórod a reszelt sajttal (ha van parmezánod, keveset reszelj belőle a tetejére.

    Reszelt sajttal megszórva

    Reszelt sajttal megszórva

  8. Előmelegített sütőben (alsó-felső) 180 fokon kb. 30 percig készre sütöd. A teteje szép aranybarna legyen.

    Csőben sült brokkoli készen

    Csőben sült brokkoli készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák, gratin mártás készítése: 30 perc
  • Étel lerakása: 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen:  110 perc

Csőben sült brokkoli tálalása

Az elkészült ételt adagokban tányérokra teszed. Petrezselyemzölddel díszítheted.

Csőben sült brokkoli tálalva

Csőben sült brokkoli tálalva

Rakott brokkoli receptet itt találsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa