Zöldséges paella:  vegetáriánus, sőt vegán étel, mivel semmiféle állati eredetű alapanyagot nem tartalmaz. Próbáld ki, mert így is nagyon finom.

Zöldséges paella

Zöldséges paella recept

Elkészítési idő: 50 perc

Zöldséges paella hozzávalók

4 személyre

  • 30 dkg Arborio rizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 db piros kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db zöld csípős paprika
  • 3 db paradicsom (közepes)
  • 3 dl félszáraz fehér bor
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 1 evőkanál paella fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál bors, só

Bevásárló lista

  • 30 dkg Arborio rizs
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 db piros kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db zöld csípős paprika
  • 3 db paradicsom (közepes)
  • 3 dl félszáraz fehér bor
  • 1 tasak paella fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál bors, só

Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, olíva olaj, glutamátmentes ételízesítő)

Megjegyzések:

  • A képek 2 személyre készült ételt mutatnak be.
  • Ha nem tudsz beszerezni háromféle színű kaliforniai paprikát, sebaj, akár egy színűvel is elkészítheted, legfeljebb nem lesz ilyen mutatós.
  • Arborio rizst és Paella fűszerkeveréket itthon is beszerezhetsz. A fűszerkeverék fontos alkotója a kurkuma és a sáfrány, ezektől lesz az ételnek szép sárga színe. Ezen kívül tartalmaz még kakukkfüvet, borsot és petrezselymet. (Akár magad is elkészítheted.)
  • Tehetsz bele még 1 maréknyi mirelit zöldborsót vagy morzsolt mirelit kukoricát, esetleg mindkettőt.

Előkészítés

  • A kápia, a kaliforniai és csípős paprikákat és a paradicsomot feldarabolod.
  • A hagymát apróra, a fokhagymagerezdek felét felszeleteled, másik felét felaprítod.

A paella elkészítése

  1. Egy nagyobb serpenyőben a felszeletelt fokhagyma felét 1 kanál felforrósított olíva olajon megfuttatsz, utána kidobod, mert csak az ízére van szükség.
  2. Az olajon megpárolod a feldarabolt hagymát.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Hozzáadod a paprikákat, összekevered, 2 – 3 percig együtt párolod.

    Zöldségek hozzáadása

    Zöldségek hozzáadása

  4. Hozzáadod a rizst, a paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Összekevered. Kevés sóval megsózod és borsozod.
    Rizs hozzáadása

    Rizs hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  5. Ráöntöd a bort. Nagyon gyorsan elpárolog (csak az aromájára van szükség).

    Felöntve borral

    Felöntve borral

  6. Hozzáadod az alaplé negyed részét, lefedve párolod. Párolás közben részletekben hozzáadod a többi alaplét. Közben a rizs felveszi a folyadékot és egyre puhább lesz. (Az arborio rizs sokkal több folyadékot vesz fel, mint a nálunk általában használatos rizs fajták.) Párolás közben a folyadék egy része el is fog párologni, ezért a pontos mennyiséget nem is lehet meghatározni. Ha elfogy az alaplé, és a rizs még nem puha, vízzel is pótolhatod.

    Párolás

    Párolás

  7. Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadod a paella fűszer keveréket.

    Zöldséges paella fűszerezése

    Zöldséges paella fűszerezése

  8. A párolást addig folytatod – ha szükséges, folyadék hozzáadásával – amíg minden megpuhul. A paella fűszer keverékben levő kurkumától és sáfránytól az étel szép sárga színű lesz.
  9. Ezzel az étel elkészült.

    Zöldséges paella készen

    Zöldséges paella készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Sütés-párolás: 35 perc

Összesen: 50 perc

Zöldséges paella tálalás

Elkészülés után azonnal tálald. Citromkarikát, csípős paprikát adhatsz hozzá. A csirkés változatot is elkészítettem.

Zöldséges paella tálalva 2

Zöldséges paella tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa