Zöldséges paella: vegetáriánus, sőt vegán étel, mivel semmiféle állati eredetű alapanyagot nem tartalmaz. Próbáld ki, mert így is nagyon finom.
Zöldséges paella recept
Elkészítési idő: 50 perc
Zöldséges paella hozzávalók
4 személyre
- 30 dkg Arborio rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 db piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db zöld csípős paprika
- 3 db paradicsom (közepes)
- 3 dl félszáraz fehér bor
- 1 liter zöldség alaplé
- 1 evőkanál paella fűszerkeverék
- 1 kávéskanál bors, só
Bevásárló lista
- 30 dkg Arborio rizs
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 db piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db zöld csípős paprika
- 3 db paradicsom (közepes)
- 3 dl félszáraz fehér bor
- 1 tasak paella fűszerkeverék
- 1 kávéskanál bors, só
Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, olíva olaj, glutamátmentes ételízesítő)
Megjegyzések:
- A képek 2 személyre készült ételt mutatnak be.
- Ha nem tudsz beszerezni háromféle színű kaliforniai paprikát, sebaj, akár egy színűvel is elkészítheted, legfeljebb nem lesz ilyen mutatós.
- Arborio rizst és Paella fűszerkeveréket itthon is beszerezhetsz. A fűszerkeverék fontos alkotója a kurkuma és a sáfrány, ezektől lesz az ételnek szép sárga színe. Ezen kívül tartalmaz még kakukkfüvet, borsot és petrezselymet. (Akár magad is elkészítheted.)
- Tehetsz bele még 1 maréknyi mirelit zöldborsót vagy morzsolt mirelit kukoricát, esetleg mindkettőt.
Előkészítés
- A kápia, a kaliforniai és csípős paprikákat és a paradicsomot feldarabolod.
- A hagymát apróra, a fokhagymagerezdek felét felszeleteled, másik felét felaprítod.
A paella elkészítése
- Egy nagyobb serpenyőben a felszeletelt fokhagyma felét 1 kanál felforrósított olíva olajon megfuttatsz, utána kidobod, mert csak az ízére van szükség.
- Az olajon megpárolod a feldarabolt hagymát.
Hagyma párolása
- Hozzáadod a paprikákat, összekevered, 2 – 3 percig együtt párolod.
Zöldségek hozzáadása
- Hozzáadod a rizst, a paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Összekevered. Kevés sóval megsózod és borsozod.
Rizs hozzáadása
Összekeverve
- Ráöntöd a bort. Nagyon gyorsan elpárolog (csak az aromájára van szükség).
Felöntve borral
- Hozzáadod az alaplé negyed részét, lefedve párolod. Párolás közben részletekben hozzáadod a többi alaplét. Közben a rizs felveszi a folyadékot és egyre puhább lesz. (Az arborio rizs sokkal több folyadékot vesz fel, mint a nálunk általában használatos rizs fajták.) Párolás közben a folyadék egy része el is fog párologni, ezért a pontos mennyiséget nem is lehet meghatározni. Ha elfogy az alaplé, és a rizs még nem puha, vízzel is pótolhatod.
Párolás
- Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadod a paella fűszer keveréket.
Zöldséges paella fűszerezése
- A párolást addig folytatod – ha szükséges, folyadék hozzáadásával – amíg minden megpuhul. A paella fűszer keverékben levő kurkumától és sáfránytól az étel szép sárga színű lesz.
- Ezzel az étel elkészült.
Zöldséges paella készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Sütés-párolás: 35 perc
Összesen: 50 perc
Zöldséges paella tálalás
Elkészülés után azonnal tálald. Citromkarikát, csípős paprikát adhatsz hozzá. A csirkés változatot is elkészítettem.
Zöldséges paella tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Nagyon szuper, könnyen követhető recept és nagyon nagy segítség hozzá az előre megírt bevásárló lista.
Köszönöm!
Nagyon finom, egyszerüen elkészithető. A bevársáló lista szuper! Köszönöm+
Köszi a receptet, azt hiszem a közeljövőben ki fogom próbálni. Külön köszönöm a bevásárló listát.
Köszönöm. Reméltem, hogy a bevásárlólista segíteni fog nektek!
Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem.
Úgy látszik, ez a spanyol étel nálunk is kedvelt lesz. Látom, a bevásárló lista jó ötletnek bizonyult. Sokáig gondolkodtam, hogyan legyen ez más, mint a hozzávalók, aztán azt sütöttem ki, hogy vannak alapanyagok, amelyeknek lennie kell otthon.
Köszi a receptet,de én húsevó vagyok ezért tettem bele csirkemellet fölkockázva.Nagyon izlett.(ja és rendes rizzsel csináltam)