Sütőtök tócsni: egy kitalált név. Az eredeti tócsnitól abban különbözik, hogy az alapja nem reszelt krumpli, hanem reszelt sütőtök.

Sütőtök tócsni - zöldségekkel

Sütőtök tócsni

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

(8 db kisebb sütőtök tócsnihoz, ha nagyokat szeretnél készíteni, növeld az anyagmennyiségeket mondjuk duplájára)

  • 0,5 kg sütőtök (Nem lehet puha, mert nem lehet lereszelni. Javasolom a kanadai körte alakú sütőtök mag nélküli felső részét, én abból készítettem.)
  • 3 evőkanál finomliszt (A liszt mennyisége nem határozható meg pontosan, annyit kell a masszához adni, hogy a kanállal jól szaggatható legyen.)
  • 1 tojás
  • fűszerek: 3 -5 gerezd fokhagyma, só, bors

Bevásárlólista

  • 0, 8 kg sütőtök (kanadai, fél)
  • 1 tojás

Emlékeztető: liszt, fokhagyma, só, őrölt fekete bors

Előkészítés

  • A sütőtököt a nagyobb lyukú reszelőn lereszeled.

    Reszelt sütőtök

    Reszelt sütőtök

  • A fokhagymát apróra vágod, de használhatsz fokhagymaprést is.

A sütőtök tócsni elkészítése

  1. A reszelt sütőtökhöz keversz 2 evőkanál lisztet.
  2. Hozzáadod a fokhagymát, borsot és a tojást.

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  3. Villával jól összedolgozod, és ha túl híg, semmi baj, add hozzá a 3. kanál lisztet, sőt, ha szükséges, többet is tehetsz bele.

    Sütésre készen

    Sütésre készen

  4. Egy nagyobb serpenyőbe tegyél vagy 1 cm vastagon napraforgó olajat, melegítsd fel olyan melegre, mintha mondjuk rántott húst sütnél.
  5. Egy evőkanállal vegyél ki a masszából, kiskanállal egyengesd el, tedd a forró olajba. A tetejét a kanállal kicsit lapítsd meg, ne legyen vastagabb másfél cm-nél, hogy a közepe is jól átsüljön. Dolgozz gyorsan és közben mérsékeld a melegítést, nehogy túlsüljenek az első darabok. Mire az utolsót belekanalaztad, az elsőt valószínűleg már fordíthatod is.

    Sütőtök tócsni sütése

    Sütőtök tócsni sütése

  6. Vigyázz, nehogy túlsüljenek. Ez már rutin kérdése. Amikor az egyik oldaluk megsült, fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalt is. Ha ügyes voltál, szép sárgásbarnás színű sütőtök tócsni lesz az eredmény.

Elkészítési idő:

  • Sütőtök lereszelése: 15 perc
  • Összeállítás: 5 perc
  • Sütés 2 részletben: 15 perc

Összesen: 35 perc

Sütőtök tócsni tálalása

Önálló ételként tegyél melléje különféle színes zöldségeket.

Sütőtök tócsni - tálalva

Sütőtök tócsni változatok

  • Keverhetsz a masszába gombát, vagy almát, bármit, ami gyorsan sül.
  • Ha nagyobbra sütöd, lehet enni sajttal és tejföllel, mint a lángost, vagy tehetsz tükörtojást a tetejére.
  • Lecsó mellé is adhatod.

 

Forrás:

A tócsni elnevezése: Wikipédia

 

Érdekelhet még:

Sütőtök

Sütőtök leves

Ha még nem készítettél ilyen ételt, próbáld ki, nem bánod meg. Kíváncsi vagyok a véleményedre.

 

Ha szeretnél értesülni hasonló egyszerű étel-receptekről, iratkozz fel a hírlevelemre. Az oldalsávban találod a feliratkozási lehetőséget és még le is tölthetsz ingyenes anyagot. 

 

Képek: saját készítésű sütőtök tócsni saját felvételei