Sütőtök tócsni: egy kitalált név. Az eredeti tócsnitól abban különbözik, hogy az alapja nem reszelt krumpli, hanem reszelt sütőtök.
Sütőtök tócsni
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
(8 db kisebb sütőtök tócsnihoz, ha nagyokat szeretnél készíteni, növeld az anyagmennyiségeket mondjuk duplájára)
- 0,5 kg sütőtök (Nem lehet puha, mert nem lehet lereszelni. Javasolom a kanadai körte alakú sütőtök mag nélküli felső részét, én abból készítettem.)
- 3 evőkanál finomliszt (A liszt mennyisége nem határozható meg pontosan, annyit kell a masszához adni, hogy a kanállal jól szaggatható legyen.)
- 1 tojás
- fűszerek: 3 -5 gerezd fokhagyma, só, bors
Bevásárlólista
- 0, 8 kg sütőtök (kanadai, fél)
- 1 tojás
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, só, őrölt fekete bors
Előkészítés
- A sütőtököt a nagyobb lyukú reszelőn lereszeled.
- A fokhagymát apróra vágod, de használhatsz fokhagymaprést is.
A sütőtök tócsni elkészítése
- A reszelt sütőtökhöz keversz 2 evőkanál lisztet.
- Hozzáadod a fokhagymát, borsot és a tojást.
- Villával jól összedolgozod, és ha túl híg, semmi baj, add hozzá a 3. kanál lisztet, sőt, ha szükséges, többet is tehetsz bele.
- Egy nagyobb serpenyőbe tegyél vagy 1 cm vastagon napraforgó olajat, melegítsd fel olyan melegre, mintha mondjuk rántott húst sütnél.
- Egy evőkanállal vegyél ki a masszából, kiskanállal egyengesd el, tedd a forró olajba. A tetejét a kanállal kicsit lapítsd meg, ne legyen vastagabb másfél cm-nél, hogy a közepe is jól átsüljön. Dolgozz gyorsan és közben mérsékeld a melegítést, nehogy túlsüljenek az első darabok. Mire az utolsót belekanalaztad, az elsőt valószínűleg már fordíthatod is.
- Vigyázz, nehogy túlsüljenek. Ez már rutin kérdése. Amikor az egyik oldaluk megsült, fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalt is. Ha ügyes voltál, szép sárgásbarnás színű sütőtök tócsni lesz az eredmény.
Elkészítési idő:
- Sütőtök lereszelése: 15 perc
- Összeállítás: 5 perc
- Sütés 2 részletben: 15 perc
Összesen: 35 perc
Sütőtök tócsni tálalása
Önálló ételként tegyél melléje különféle színes zöldségeket.
Sütőtök tócsni változatok
- Keverhetsz a masszába gombát, vagy almát, bármit, ami gyorsan sül.
- Ha nagyobbra sütöd, lehet enni sajttal és tejföllel, mint a lángost, vagy tehetsz tükörtojást a tetejére.
- Lecsó mellé is adhatod.
Forrás:
A tócsni elnevezése: Wikipédia
Érdekelhet még:
Ha még nem készítettél ilyen ételt, próbáld ki, nem bánod meg. Kíváncsi vagyok a véleményedre.
Ha szeretnél értesülni hasonló egyszerű étel-receptekről, iratkozz fel a hírlevelemre. Az oldalsávban találod a feliratkozási lehetőséget és még le is tölthetsz ingyenes anyagot.
Képek: saját készítésű sütőtök tócsni saját felvételei
Nálunk, Szabolcsban lapcsánkának hívják, már az eredetit.Itt először nem tudtam mi az a tócsni.
Gyakran csinálok sütőtököset, már legalább is idényben. Én egy édes változatot is szoktam csinálni amikor az unokák itt vannak a nagy messzeségből, mert úgy megeszik.Annyi az egész, hogy fahéjjal ízesítem az ő részüket.A lényeg, hogy minél több zöldséget egyenek.
Szia, Andi!
A lapcsánkát már én is hallottam. Talán onnan van ez a név, mert a kanállal kivett masszát a forró olajban kicsit el kell lapítani, nehogy vastag maradjon. A tócsni elnevezés a tótoktól származik.
Az édes változat is biztosan jó, hiszen a sütőtök maga is édeskés. A gyerekek biztosan azt szeretik jobban. Én bevallom, a fűszeres, kevésbé édes változatot jobban kedvelem.
Felénk -Vazsmegye- cicegének hívják.
Kedves Péter, idézem a Wikipédiából: A tócsni (más nevein bandurák berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike,taccs, tócsi, toksa) – hát ennyi neve van.
Ez finom lett!Édes és sós egyszerre!
Örülök, hogy ízlett!