Rántott padlizsán: kedvelt rántott zöldségeink egyike. Elkészítésekor azonban ügyelni kell néhány dologra, hogy a végeredmény igazán élvezhető legyen.

Rántott padlizsán 1

Rántott padlizsán recept

Elkészítési idő: összesen: 120 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

4 személyre

A panírozáshoz:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 0,5 liter étolaj

A tálaláshoz:

  • majonéz
  • salátalevelek
  • 1 db paradicsom
  • 1/4 kígyóuborka

Bevásárlólista

  • 1 db nagy vagy 2 db kisebb padlizsán
  • 2 db tojás
  • 1 db saláta
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 tubus majonéz

1 kis doboz tejföl

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj (legalább fél liter)

Előkészítés

  • A padlizsán előkészítése nagyon fontos lépés. Ha erre nem figyelsz, keserű lehet az étel.
  • Ha kényes vagy, húzd le a héját, de ez nem igazán fontos. Minket egyáltalán nem zavart, hogy a héj rajta van.
  • Vágd le a szárat és a szár alatti részt, mert ott van a keserű anyag.
  • Szeleteld fel ferdén a zöldséget. így nagyobbak lesznek a szeletek és a panírozás is rövidebb ideig fog tartani.
  • Sózd meg a padlizsánokat és tedd egy tálba 1 órára. Levet fog engedni. Ez is azt a célt szolgálja, hogy ne legyen keserű, tovább azt, hogy gyorsabban menjen a sütés.
  • A panírozáshoz szükséges tojásokat egy villával jól keverd össze.
  • Nyomkodd ki a levet a zöldségből és kész a panírozásra.

    Padlizsán lesózva

    Padlizsán lesózva

Rántott padlizsán készítése

  1. Panírozd lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában. A panírozásnál bánj vele „kesztyűs kézzel”: ne fogdosd, ne tapogasd.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

    Panírozás 3

    Panírozás 3

  2. Rakd egymás mellé egy tálcára. (Ne tedd egymásra, mert le fog jönni róla a panír.)

    Padlizsánszeletek panirozva

    Padlizsánszeletek panírozva

  3. Közben tedd fel az olajat melegedni. Legyen forró, de ne füstöljön!
  4. Tedd bele a panírozott zöldségeket. Sülés közben rázogasd az edényt, hogy ne tapadjanak le a lábos aljára. Az edény méretétől függően kétszerre vagy háromszorra tudod kisütni az egész adagot.

    Sütés 1

    Sütés 1

  5. Amikor az egyik oldaluk szép világos barnára sült, fordítsd meg és süsd meg a másik oldalukat is.

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. Elkészülés után tedd dupla papírtörlővel bélelt tálra, hogy a fölösleges olaj le tudjon csepegni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 70 perc
  • Panírozás: 20 perc
  • Sütés kétszerre: 30 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 60 perc)

Tálalás

Tedd a tányérokra a salátát, uborkát és paradicsomot. Rakd mellé a rántott padlizsán szeleteket és a majonézt.

Rántott padlizsán tálalva 1

Rántott padlizsán tálalva 1

 

Rántott brokkoli, rántott karfiol, rántott gomba receptjét itt találod.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.