Rántott padlizsán: kedvelt rántott zöldségeink egyike. Elkészítésekor azonban ügyelni kell néhány dologra, hogy a végeredmény igazán élvezhető legyen.
Rántott padlizsán recept
Elkészítési idő: összesen: 120 perc (ebből munka: 60 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db nagy, vagy 2 db kisebb padlizsán
A panírozáshoz:
- 2 db tojás
- 10 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 0,5 liter étolaj
A tálaláshoz:
- majonéz
- salátalevelek
- 1 db paradicsom
- 1/4 kígyóuborka
Bevásárlólista
- 1 db nagy vagy 2 db kisebb padlizsán
- 2 db tojás
- 1 db saláta
- 2 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1 tubus majonéz
1 kis doboz tejföl
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj (legalább fél liter)
Előkészítés
- A padlizsán előkészítése nagyon fontos lépés. Ha erre nem figyelsz, keserű lehet az étel.
- Ha kényes vagy, húzd le a héját, de ez nem igazán fontos. Minket egyáltalán nem zavart, hogy a héj rajta van.
- Vágd le a szárat és a szár alatti részt, mert ott van a keserű anyag.
- Szeleteld fel ferdén a zöldséget. így nagyobbak lesznek a szeletek és a panírozás is rövidebb ideig fog tartani.
- Sózd meg a padlizsánokat és tedd egy tálba 1 órára. Levet fog engedni. Ez is azt a célt szolgálja, hogy ne legyen keserű, tovább azt, hogy gyorsabban menjen a sütés.
- A panírozáshoz szükséges tojásokat egy villával jól keverd össze.
- Nyomkodd ki a levet a zöldségből és kész a panírozásra.
Padlizsán lesózva
Rántott padlizsán készítése
- Panírozd lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában. A panírozásnál bánj vele „kesztyűs kézzel”: ne fogdosd, ne tapogasd.
Panírozás 1
Panírozás 2
Panírozás 3
- Rakd egymás mellé egy tálcára. (Ne tedd egymásra, mert le fog jönni róla a panír.)
Padlizsánszeletek panírozva
- Közben tedd fel az olajat melegedni. Legyen forró, de ne füstöljön!
- Tedd bele a panírozott zöldségeket. Sülés közben rázogasd az edényt, hogy ne tapadjanak le a lábos aljára. Az edény méretétől függően kétszerre vagy háromszorra tudod kisütni az egész adagot.
Sütés 1
- Amikor az egyik oldaluk szép világos barnára sült, fordítsd meg és süsd meg a másik oldalukat is.
Sütés 2
- Elkészülés után tedd dupla papírtörlővel bélelt tálra, hogy a fölösleges olaj le tudjon csepegni.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 70 perc
- Panírozás: 20 perc
- Sütés kétszerre: 30 perc
Összesen: 120 perc (ebből munka: 60 perc)
Tálalás
Tedd a tányérokra a salátát, uborkát és paradicsomot. Rakd mellé a rántott padlizsán szeleteket és a majonézt.
Rántott padlizsán tálalva 1
Rántott brokkoli, rántott karfiol, rántott gomba receptjét itt találod.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások