Rántott gomba: a legfinomabb és legtáplálóbb rántott zöldségek egyike. A jó rántott gomba titka a panírozásban van. Képekben is bemutatom, hogyan kell.

Rántott gomba 1

Rántott gomba recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 16 db nagyobb gomba (de nem óriás, termesztett gomba)

A panírozáshoz:

  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa

A kisütéshez:

  • 0,5 liter olaj

A tálaláshoz:

  • 2 db paradicsom
  • 8 kisebb vagy 4 nagyobb salátalevél
  • néhány szál petrezselyemzöld

Bevásárlólista

  • 16 db nagyobb gomba
  • 2 db tojás
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej saláta
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, olaj (legalább 0,5 liter), só

Megjegyzés:

  • Azért javaslom a nagyobb gombákat, mert az aprókat elég nehezen lehet panírozni.
  • A gombák szárait beleteheted zöldséglevesbe, gombás raguba, pörköltet is készíthetsz belőle (főételnek kevés lesz, de lehet belőle például meleg szendvicset készíteni).

Előkészítés

  • A gombákat megmosod. Ne áztasd vízbe, mert nagy mennyiségű vizet képes felvenni. Ez a kirántásnál nagy fröcsögést is okozhat. A gomba ízét is megváltoztatja.
  • A tojásokat villával felvered.
  • A lisztet, tojást és zsemlemorzsát panírozó edényekbe rakod. Gomba (és más zöldségek) panírozásánál célszerű kicsi, mély tálakat használni, amelyekbe a gombafejek rázogathatók.

Rántott gomba készítése

  1. A gombafejeket panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod. Lehetőleg kézzel ne fogdosd, inkább rázogatással érd el, hogy az anyagok a gombákat mindenhol befedjék.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

    Panírozás 3

    Panírozás 3

  2. A panírozott gombákat tedd ki egy tálra. Vigyázz vele, mert a gombáról könnyen leválik a panír. Ezért egymás mellé rakd, és ne tedd őket egymásra.

    Panírozott gombák

    Panírozott gombák

  3. A sütést akkora edényben végezd, hogy a gombák „úszni” tudjanak.
  4. Melegítsd fel az olajat közepesen forróra. Tedd a gombákat egy lapáttal a forró olajba úgy, hogy a kalapjuk felső része legyen felül. Azért fontos, hogy így kezd a sütést, hogy a mélyedésekben esetleg összegyűlt panír el tudjon távozni. Időnként mozgasd meg az edényt, hogy a gombák ne tudjanak leragadni az edény aljára. 6-7 perc alatt megsül az egyik oldaluk.

    Sütés 1

    Sütés 1

  5. Amikor az egyik oldaluk szép aranybarnára sült, fordítsd meg őket, és süsd meg a másik felüket is.

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. Szedd ki dupla papírtörlővel kibélelt tálra, hogy a fölösleges olaj lecsepeghessen.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

  • Mosás, panírozás: 15 perc
  • Sütés (2 adagban): 30 perc

Összesen: 45 perc.

Rántott gomba tálalása

  • Köretként krumplipüré vagy párolt rizs illik hozzá. Jó kiegészítője a majonéz (vagy tartár).
  • 3-4 paradicsomszeletet helyezz el a salátalevélen. Tedd mellé a gombafejeket, a majonézt és a krumplipüré vagy rizs halmokat. Díszítsd petrezselyemmel.
  • Rántott gomba tálalva 2

    Rántott gomba tálalva

Ránott gomba fokhagymás tejföllel

Ránott gomba fokhagymás tejföllel

 

Más rántott zöldségeket is találsz az oldalamon, köztük:

rántott brokkoli

rántott karfiol 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei