Rántott gomba: a legfinomabb és legtáplálóbb rántott zöldségek egyike. A jó rántott gomba titka a panírozásban van. Képekben is bemutatom, hogyan kell.
Rántott gomba recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 16 db nagyobb gomba (de nem óriás, termesztett gomba)
A panírozáshoz:
- 10 dkg liszt
- 2 db tojás
- 15 dkg zsemlemorzsa
A kisütéshez:
- 0,5 liter olaj
A tálaláshoz:
- 2 db paradicsom
- 8 kisebb vagy 4 nagyobb salátalevél
- néhány szál petrezselyemzöld
- só
Bevásárlólista
- 16 db nagyobb gomba
- 2 db tojás
- 2 db paradicsom
- 1 fej saláta
- 1 csokor petrezselyemzöld
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, olaj (legalább 0,5 liter), só
Megjegyzés:
- Azért javaslom a nagyobb gombákat, mert az aprókat elég nehezen lehet panírozni.
- A gombák szárait beleteheted zöldséglevesbe, gombás raguba, pörköltet is készíthetsz belőle (főételnek kevés lesz, de lehet belőle például meleg szendvicset készíteni).
Előkészítés
- A gombákat megmosod. Ne áztasd vízbe, mert nagy mennyiségű vizet képes felvenni. Ez a kirántásnál nagy fröcsögést is okozhat. A gomba ízét is megváltoztatja.
- A tojásokat villával felvered.
- A lisztet, tojást és zsemlemorzsát panírozó edényekbe rakod. Gomba (és más zöldségek) panírozásánál célszerű kicsi, mély tálakat használni, amelyekbe a gombafejek rázogathatók.
Rántott gomba készítése
- A gombafejeket panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod. Lehetőleg kézzel ne fogdosd, inkább rázogatással érd el, hogy az anyagok a gombákat mindenhol befedjék.
- A panírozott gombákat tedd ki egy tálra. Vigyázz vele, mert a gombáról könnyen leválik a panír. Ezért egymás mellé rakd, és ne tedd őket egymásra.
- A sütést akkora edényben végezd, hogy a gombák „úszni” tudjanak.
- Melegítsd fel az olajat közepesen forróra. Tedd a gombákat egy lapáttal a forró olajba úgy, hogy a kalapjuk felső része legyen felül. Azért fontos, hogy így kezd a sütést, hogy a mélyedésekben esetleg összegyűlt panír el tudjon távozni. Időnként mozgasd meg az edényt, hogy a gombák ne tudjanak leragadni az edény aljára. 6-7 perc alatt megsül az egyik oldaluk.
- Amikor az egyik oldaluk szép aranybarnára sült, fordítsd meg őket, és süsd meg a másik felüket is.
- Szedd ki dupla papírtörlővel kibélelt tálra, hogy a fölösleges olaj lecsepeghessen.
Elkészítési idő:
- Mosás, panírozás: 15 perc
- Sütés (2 adagban): 30 perc
Összesen: 45 perc.
Rántott gomba tálalása
- Köretként krumplipüré vagy párolt rizs illik hozzá. Jó kiegészítője a majonéz (vagy tartár).
- 3-4 paradicsomszeletet helyezz el a salátalevélen. Tedd mellé a gombafejeket, a majonézt és a krumplipüré vagy rizs halmokat. Díszítsd petrezselyemmel.
Más rántott zöldségeket is találsz az oldalamon, köztük:
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások