Rántott cukkini: pénztárcakímélő finom étel. Készítéséhez idő kell, de ne sajnáld, mert az ételtől a családod el fog ájulni.
Rántott cukkini recept
Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db közepes vagy nagyobb méretű cukkini
- 1 lapos teáskanál só
- 4 evőkanál liszt (nem pontos mennyiség)
- 2 db tojás
- 8 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos adat)
- 1 liter illetve annyi napraforgó olaj, hogy sütéskor a szeletek „ússzanak” benne.
Bevásárlólista
- 1 db közepes vagy nagyobb méretű cukkini
- 2 db tojás
- 1 liter napraforgó olaj (nem kell az egész)
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só
Megjegyzések:
- szükséged lesz még egy vagy két pogácsaszaggatóra
- akkora lábasban süsd, hogy 5 -6 karika férjen el benne
- ne feledkezz el arról, hogy egy nagyobb tálcára is szükséged lesz, amelyre majd kirakod a panírozott cukkini karikákat.
Előkészítés
- A cukkini héját eltávolítod. Ha már nem fiatal, elég nehéz lesz megtisztítanod. Könnyebben fog menni, ha félbe vágod.
- Másfél cm-es karikákra vágod.
- Pogácsaszaggató segítségével a héjas részt kiszúrod. (Ezt sajnos, semmire nem tudod felhasználni, esetleg ha kertes házban laksz, állateledelként vagy komposztálásra.)
- A karikákat megsózod és félre teszed fél órára. A sózástól a cukkini karikák levet engednek és kicsit megpuhulnak, így nem kell elfőzni és könnyebb lesz panírozni.
- Közben előkészíted a panírozáshoz a hozzávalókat: a lisztet, a tojást (felvered) és a zsemlemorzsát akkora, mélyebb tálkákban, hogy a karikákat tudd bennük mozgatni.
- Fél óra elteltével a sós vizet leöntöd róla és le is csepegteted.
Rántott cukkini készítése
Panírozás:
Mielőtt elkezdesz panírozni, felteszed az olajat melegedni.
A cukkini karikákat először
- lisztbe, utána
- tojásba, végül
- zsemlemorzsába forgatod.
Megjegyzés:
- A zöldségeket kicsit másképp kell panírozni, mint a húsokat, mert könnyebben lejön róluk a panír. Ezért jobb, ha kézzel szinte nem is fogdosod, hanem az edényekben inkább csak rázogatod körbe-körbe forgatással. A zsemlemorzsában történő rázogatás után tedd ki a karikákat egy tálcára egymás mellé úgy, hogy ne érjenek össze (és főleg ne tedd őket egymásra!).
Sütés:
- Az olajnak forrónak kell lennie, amikor elkezded a karikákat sütni. (Akkor jó, amikor már majdnem füstöl, ilyenkor a színe kivilágosodik.
- A bepanírozott karikákból annyit teszel a forró olajba, amennyi belefér úgy, hogy sülés közben nem érnek egymáshoz. Ha megtelt a lábas, vedd a hőmérsékletet alacsonyabbra, hogy a zöldségek belseje is átsüljön. Ha túl hamar sül, kívül sötét lesz, belül pedig nyers marad.
- Amikor a karikák mindkét oldala aranybarnára sült, húsfogóval kiszeded,kicsit lecsepegteted és dupla papírtörlővel kibélelt tálra teszed, hogy minél több olaj lecsepegjen róla (a papír is leszívja).
- Ezt követően a többi karikát ugyanígy kisütöd és lecsepegteted.
Elkészítési idő:
- Hámozás, felkarikázás, sózás: 20 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Panírozás és sütés 3 adagban: 30 perc
Összesen: 80 perc
Tálalás
A cukkini kicsit íztelen, ezért erőteljesebb ízű mártás illik hozzá. Tálalhatod:
- majonézzel
- remulád mártással
- tejszínes kapormártással
- ketchuppal és kiegészítheted
- friss zöldségekkel.
Ha tökből terem több a kertedben, vagy könnyebben jutsz hozzá, rántott tököt is készíthetsz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások