Rántott brokkoli: a kalóriaszegény és értékes anyagokat tartalmazó brokkoli és a kalóriadús panírozás és sütés szerencsés együttese.  

Rántott brokkoli 1

Rántott brokkoli recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagyobb fej brokkoli (súlyra értelmetlen megadni, mert egy-egy fejet lehet vásárolni)

A panírozáshoz:

  • 10 dkg liszt (lehet több vagy kevesebb)
  • 10 dkg zsemlemorzsa (lehet több vagy kevesebb
  • 3 db tojás (lehet, hogy 2 db elég)

A sütéshez:

  • 0,5 liter napraforgó étolaj

Előkészítés

  • Felteszel vizet forralni egy nagyobb lábasban (vagy vízforralóban).
  • A brokkolit rózsákra szeded. (A maradék középső részt és a vastag szár-töveket beledobhatod egy húslevesbe). Az esetleges hibás részeket kivágod.
  • A rózsákat folyó víz alatt leöblíted.

Rántott brokkoli készítése

  1. A rózsákra szedett brokkolikat beleteszed a forrásban levő vízbe. Ha vízforralót használsz, a zöldségeket egy lábosba teszed és leforrázod. A vízbe tégy sót.
  2. A brokkoli rózsákat 3-4 percig főzöd (csak blansirozod, hogy gyorsabban megsüljenek és könnyebb legyen panírozni – ha megpuhulnak, könnyen szétesnek és nehezebb lesz a panírozás).

    Brokkoli rózsák blansírozása 2

    Brokkoli rózsák blansírozása 

  3. Egy szűrőkanállal kiveszed a vízből, lecsepegteted és egy tálban hagyod, hogy langyosra hűljenek.

    Brokkoli rózsák blansírozva

    Brokkoli rózsák blansírozva

  4. A brokkoli rózsákat panírozod: lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatod.
    Panírozás liszben

    Panírozás liszben

    Panírozás tojásban

    Panírozás tojásban

    Panírozás zsemlemorzsában

    Panírozás zsemlemorzsában

    Panírozott brokkoli rózsák

    Panírozott brokkoli rózsák

  5. Egy részét forró olajba teszed. Az olaj annyi legyen az edényben, hogy a brokkoli rózsák „ússzanak” benne és ne üljenek le az edény aljára. Elég forrónak kell lenni, hogy a panír ropogósra süljön, de azért ne azonnal piruljon meg, hanem néhány perc múlva, hogy benne a brokkoli is megpuhuljon. Ezt ki kell tapasztalnod.

    Sütés 1

    Sütés 1

  6. Amikor az egyik oldaluk megsült, megfordítod a brokkolikat és a másik oldalukat is aranybarnára sütöd.

    Sütés 2

    Sütés 2

  7. Amikor kész, papírtörlővel ellátott tálra szeded, hogy a papírtörlő a fölösleges olajat leszívja róla.

Elkészítési idő:

  • Brokkoli előkészítése: 5 perc
  • Blansirozás: 5 perc
  • Panírozás: 10 perc
  • Sütés (2 részletben): 15 perc

Összesen: 35 perc

Megjegyzés:

Elkészítheted mirelitből is. A rántani való mirelit brokkoli előre panírozva van, tehát csak sütni kell, így sokkal gyorsabban elkészülsz vele, viszont több pénzt kell kiadnod. (Egyébként egészen jól süthető.)

Rántott brokkoli tálalása

Tálalhatod:

Friss brokkoliból készítve

  • friss zöldségekkel
  • majonézzel

    Rántott brokkoli 1

    Rántott brokkoli majonézzel

  •  mártással, pürével

Mirelitből készítve:

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei