Rakott spárga: különleges étel, mint maga a zöldség. A spárga szálak lerakva kerülnek a sütőedénybe, fehér és zöld spárga rétegek váltakozva.

Csőben sült spárga 1

Rakott spárga készítése

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 3 – 4 csomag spárga (étvágytól függően) – úgy vásárold, hogy a tisztításnál közel a fele hulladék lesz – lehet fehér vagy zöld, de akár vegyesen is
  • 10 dkg reszelhető sajt (pl. trappista), jó ha van hozzá kevés karakteresebb ízű, pl. parmezán
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál tej
  • só, fehér bors, petrezselyem
  • 4 db kisebb, vagy 2 db nagyobb paradicsom.

Bevásárlólista

  • 3 – 4 csomag spárga (lehet zöld, fehér vagy vegyes)
  • 10 dkg reszelhető sajt
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 db kisebb, vagy 2 db nagyobb paradicsom.

Emlékeztető: vaj, zsemlemorzsa, tej, só, őrölt fehér bors

Előkészítés

  • A spárgát tisztítsd meg. Ha darabokból készíted, néhány zöld spárgafejet meghagyhatsz a tetejére.
  • A spárgákat főzd meg, gyorsabban elkészül.
  • A sajtot reszeld le. Gondolatban oszd kétfelé.

Rakott spárga elkészítése

A rakott spárga elkészítése nem bonyolult, de azért egy kis figyelmet igényel.

  • A spárgákat hagyhatod egészben, de fel is darabolhatod. A spárga főzéséről a leírást egy másik cikkemben találod meg.
  • A tejfölbe beleteszed a 2 evőkanál tejet, összekevered, utána hozzákevered a reszelt sajt háromnegyed részét. Beleteszed a sót és fehér borsot, lehet hozzá tenni egy kevés curryport is, de ez ízlés dolga.
  • Egy tűzálló tálat (lehet laposabb, de magasabb is) kikensz a vajjal és megszórod a zsemlemorzsával.
Sütőtál kikenve, morzsával

Sütőtál kikenve, morzsával

  • Belerakod a spárga felét, meglocsolod a tejfölös keverék felével, ráhinted a reszelt sajt felét.
Első réteg spárga

Első réteg spárga

Sajtos tejföl és sajt

Sajtos tejföl és sajt

  • Rárakod a spárga másik felét, befeded a sajtos tejföl másik felével. Meghinted a maradék reszelt sajttal. Ha félretettél spárgafejeket, szórd a tetejére.
Második réteg spárga

Második réteg spárga

Sajtos tejföllel lefedve

Sajtos tejföllel lefedve

  • A sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütöd (az alján összegyűlt öntet forrjon, a teteje kissé piruljon meg).
Spárga sütve

Spárga sütve

Elkészítési idő:

  • Spárga tisztítása: 20 perc
  • Spárga előfőzése: 10 perc
  • Lerakás és kiegészítő műveletek: 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 40 perc)

Megjegyzések:

  • A spárga elkészítése sütőben – mivel nagyon gyorsan megpuhul – általában nem gazdaságos. Ezt az ételt viszont csak sütőben lehet elkészíteni.
  • A sütés előtti műveleteket akár előző nap is elvégezheted, így fél óra alatt kész ételt tehetsz az asztalra.

Tálalás

A tűzálló tálban az adagok szerint bevágod és egy-egy adagot tányérra szedsz. Felszeletelt paradicsom feldobja a színét. Spárgától függően előfordul, hogy kés is kell hozzá.

Csőben sült spárga paradicsommal

Rakott spárga paradicsommal

 

Képek: saját készítésű rakott spárga saját felvételei.