Rakott karfiol hús nélkül: egy hirtelen jött ötlet eredménye. Dubarry hús nélkül. Nemcsak vegetáriánusoknak, mert mindenki megnyalja utána a tíz ujját.

Csőben sült karfiol

Rakott karfiol hús nélkül

Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagy fej karfiol
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál tej (esetleg 1 tojás sárgája, de nem feltétlenül szükséges)
  • 10 dkg trappista sajt (ha van: 1-2 dkg reszelt parmezán)
  • 1 db piros paprika (kápó vagy kaliforniai), vagy 4 db paradicsom
  • fűszerek: só, őrölt bors, curry, petrezselyemzöld

Bevásárlólista

  • 1 nagy fej karfiol
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt (ha igazán jó ételt szeretnél)
  • 1 db piros kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: vaj, extra szűz olíva olaj, tej, só, őrölt bors, curry

Előkészítés

  • A karfiolt szétszeded nagy rózsákra. Előfőzöd: a víz forrását követően 6-7 percig. A nagy rózsákat félbevágod.
  • A fűszereket elkevered az olíva olajjal.
  • A tejfölt összekevered a tejjel.
  • A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeled.

Rakott karfiol hús nélkül – elkészítés

  • Egy nagyobb méretű jénai vagy más sütőtálat kikened a vajjal. A félbevágott karfiol rózsákat lerakod úgy, hogy egy réteg legyen a tálban. Megsózod.

    Karfiol tálban lerakva

    Karfiol tálban lerakva

  • Megkened a tetejét a fűszeres olíva olajjal.

    Fűszerezve

    Fűszerezve

  • Rámeregeted a tejföld, majd ecsettel szétkened rajta.

    Tejföllel megkenve

    Tejföllel megkenve

  • Megszórod a reszelt sajttal.Csőben sült karfiol
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütöd. Akkor van kész, amikor a teteje szépen megpirult. Ez kb. 20 – 30 percig tart.

Csőben sült karfiol

Elkészítési idő:

  • Karfiol rózsákra szedése és előfőzése: 10 perc
  • Egyéb előkészítő munkák: 10 perc
  • Karfiolok sütőtálba rakása, lekenése, szórása sajttal: 10 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 30 perc)

Megjegyzések: 

  • Készítheted sajtos besamel mártással is.
  • A hússal készült rakott karfiol receptjét is megtalálod az oldalamon.

Tálalás

Lapáttal szétvágod a karfiol rózsák közötti helyeken. A tányérra mellé tehetsz színes zöldségeket: nagyon szép a piros paprika vagy paradicsom. Petrezselyem szálat teszel mellé és a tetejére. Meg is szórhatod apróra vágott petrezselyemmel. Snidlinggel is díszítheted.

Csőben sült karfiol tálalva 1

Rakott karfiol hús nélkül – tálalva

Ötletből étel:

Az étel készítésének története van. Ott kellette magát november közepén a piacon egy gyönyörű, hibátlan fej. Nem tudtam ellenállni. A probléma otthon kezdődött. Csak néztem, néztem és azon gondolkodtam, mit készítsek belőle. Az általában ismert változatokhoz: rántott karfiol (vacakolás), karfiol leves (unalom), prézlis karfiol (fantáziátlan) nem volt kedvem. Aztán jött az ötlet: A Dubarry szelet tetején ott ül egy nagy karfiol rózsa, az egész sajtos besamel mártással leöntve. Mi lenne, ha elhagynám a húst? Aztán még alkudtam magammal: mi lenne, ha nem készítenék mártás? Így született meg a recept, amit itt olvashatsz.

A karfiolról itt olvashatsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa