Rakott cukkini hús nélkül is nagyon finom lehet. A húst sajttal helyettesítve nagyon finom zöldséges ételt készíthetsz sok tejföllel és kaporral vagy petrezselyemmel.
Rakott cukkini hús nélkül – recept
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db közepes cukkini
- 15 dkg rizs
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dkg vaj
- 1 kis pohár (1,5 dl) tejföl
- 1 csokor friss kapor
- só , bors
Bevásárlólista
- 2 db közepes cukkini
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor friss kapor
Emlékeztető: rizs, zsemlemorzsa, vaj, őrölt bors, só
Megjegyzések:
- Nagyobb étkűeknél készítsd 20 dkg rizzsel.
- A cukkini íze semleges, ezért kívánja az erősebb fűszert, ami jelen esetben a kapor. Ennek ellenére, ha nem kedveled a kaport, petrezselyemzölddel helyettesítheted.
- A zsemlemorzsára azért van szükség, mert felszívja a cukkini levét, amely sütés közben keletkezik.
Előkészítés
- Először készítsd el a párolt rizst, mert az fog leghosszabb ideig tartani. A rizst kétszeres mennyiségű alaplével, húslevessel vagy ételízesítővel (legyen glutamátmentes, ha van, házi) és vízzel puhára párolod egy kisebb lábasban. Amíg a rizs párolódik, előkészítheted a többi alapanyagot.
- A cukkinit meghámozod, vékony karikákra, majd félkarikákra vágod, mert így könnyebben lerakhatod.
- A sajtot durva reszelőn lereszeled.
- A kaprot (vagy petrezselymet) egy-két szál kivételével felaprítod.
Rakott cukkini hús nélkül – elkészítés
- A sütőt bekapcsolod 180 fokra.
- A sütőtálat (vagy tepsit) kikened a vajjal és megszórod egy evőkanál zsemlemorzsával.
- A tál aljára teszed a párolt rizs felét.
- Megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával.
- Ráteszed egyenletesen elosztva a feldarabolt cukkini felét.
- Megsózod, megborsozod (ízlés szerint). Megszórod a kapor felével.
- Ráteszed a reszelt sajt felét.
- Egyenletes rétegben ráteszed és elegyengeted rajta a párolt rizs másik felét.
- Megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával.
- Rárakod a cukkini másik felét, megsózod és megborsozod.
- Megszórod a maradék reszelt sajttal.
- Megkened a tejföllel.
- Megszórod a kapor másik felével.
- 30 perc alatt készre sütöd (ez az idő nem szentírás). Akkor lesz kész, amikor a teteje megpirul. Ha túl gyorsan pirulna, fedd le alufóliával.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- A hozzávalók lerakása: 20 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 80 perc
Rakott cukkini hús nélkül – tálalás
Az elkészült ételt szeleteld fel (kocka vagy téglalap alakúra) és melegen tálald, mert úgy a legfinomabb.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa! Képzeld, pont most vettem 4 db cukkinit, 2-t ma kirántottam, hagymás krumplival, nagyon finom volt. A maradék 2 db-ot eltettem későbbre, de most nagyon örülök a receptednek, szerintem finom lehet. A hét végén, pénteken jó lesz. Köszönöm a receptet. Én viszonylag kevés húst eszem, minden zöldnek, főzeléknek, rakott, stb. ötletnek örülök. Minden jót kívánok Neked szeretettel: Balla Zsuzsa
Kedves Zsuzsa! – Köszönöm a hozzászólást.
Így van ez, ha nagy szellemek találkoznak! Remélem, jól sikerült! Szerintem sem kell nagyon sok húst enni (bár én húsevő vagyok), ezért igyekszem a heti menüt úgy összerakni, hogy legyen benne zöldséges leves vagy más étel, főzelék és tészta is (ahogy gyerekkoromban a szüleim készítették).
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!Érdeklődnék,hogy bulgúrral is “működik”,ugyanis én ezt jobban szeretem!