Rakott brokkoli hús nélkül: egyszerű, gyorsan elkészíthető és a tetején a megpirult sajttal még ínycsiklandó látvány is lehet.

Rakott brokkoli hús nélkül

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagy fej brokkoli, lehetőleg friss
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre húsleves, alaplé, (vagy víz és 2 kávéskanál ételízesítő vagy Vegeta Naturella)
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál tej (esetleg 1 tojás sárgája, de nem feltétlenül szükséges)
  • 10 dkg trappista sajt (ha van: 1-2 dkg reszelt parmezán)
  • fűszerek: 1 lapos kiskanál só, 1 mokkás kanál őrölt bors, néhány szál petrezselyemzöld

Bevásárlólista

  • 1 nagy fej brokkoli, lehetőleg friss
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg reszelni való sajt,
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: rizs (1 bögre), húsleves, alaplé (2 bögre) vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, vaj, tej, zsemlemorzsa, reszelt parmezán, őrölt fekete bors, só

Előkészítés

  • A rizst megmosod, a kétszeres mennyiségű lében (húsleves, alaplé) felteszed főni. Amikor forr, beleteszed a vaj háromnegyed részét, megkevered, lefeded és alacsony hőmérsékleten puhára párolod.
  • A brokkoli vastag, fás részét levágod (ezt nem tudod felhasználni). Rózsákra szeded, megmosod és 5 percre forró vízbe dobod. Kiveszed, hideg vízbe teszed (akár jeges is lehet), hogy a szép zöld színe megmaradjon.
  • A tejfölt a tejjel felhígítod, hogy könnyebben kenhető legyen.
  • A sajtot lereszeled.

Megjegyzés:

Ha nem friss és már kemény a szára, elég nagy részét el kell távolítani. Ha viszont friss és fiatal, akár a szárát is felhasználhatod. Ez esetben a szárakat (hagyd a forró vízben a rózsák kiszedése után és főzd meg).

Rakott brokkoli hús nélkül – elkészítés

  1. A maradék vajjal kikensz egy akkora tűzálló tálat, hogy a hozzávalók beleférjenek (lehet akár tepsi is) és megszórod a zsemlemorzsával.
  2. Egyenletesen elosztva belerakod a megfőtt rizst. Rászórod a törött borsot. Ha szükséges, kicsit még megsózhatod.

    Alső réteg: rizs

    Alső réteg: rizs

  3. Ráhelyezed a blansírozott brokkoli rózsákat úgy, hogy a zöld fejük felfelé nézzen. A tetejét megszórod kevés sóval.

    Középső réteg: brokkoli

    Középső réteg: brokkoli

  4. Megkened a tejföllel.

    Tejföllel megkenve

    Tejföllel megkenve

  5. Rászórod a tetejére a reszelt sajtot.

    Felső réteg: reszelt sajt

    Felső réteg: reszelt sajt

  6. Sütőben sütöd 170 fokon 30 percig illetve addig, amíg a tetején a sajt szépen megpirul. (Mivel a rizst előre megfőzted, a brokkolit blansíroztad, az ételnek csak jól át kell melegednie, és át kell sülnie.)
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  7. Amikor a sajt szépen átpirult, az étel elkészült.

    Megsütve 1

    Megsütve

Megjegyzés:

A tejföl helyett használhatsz besamel mártást, akkor még egy kicsit komplettebb lesz az étel, viszont lisztet is fog tartalmazni. Egyébként ez az étel gluténmentes és vegetáriánus is egyben.

Elkészülési idő:

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Összeállítás: 5 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc).

Tálalás

Amikor az étel elkészült, szétosztva tányérokra teszed. Késsel szétvágod 4 részre.

Felvágva

Felvágva

A kiemeléshez használj lapátot, hogy a karfiol a tetején egyben maradjon. Petrezselyemzölddel díszítheted.

Csőben sült brokkoli tálalva 1

Rakott brokkoli hús nélkül – tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.