Paradicsomos krumpli: akár paradicsomos krumpli főzeléknek is nevezhetnénk. Aki szereti a krumplit és a paradicsomot, annak akár kedvenc étele is lehet.

Paradicsomos krumpli

Paradicsomos krumpli recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 0,8 kg krumpli (nem szétfőlős fajta)
  • 5 dl eltett házi paradicsomlé (vagy 70 g sűrített paradicsom és 3,5 dl víz)
  • 1 db 70 g sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál cukor (a cukrot ízlés szerint tedd bele)
  • 2 szál zeller zöld
  • 2 db babérlevél
  • 2 kiskanál só (ízlés szerint tedd az ételbe)
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 0,8 kg krumpli (nem szétfőlős fajta)
  • 2 db 70 g-os sűrített paradicsom
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 tasak őrölt kömény

Emlékeztető: kristálycukor, só, babérlevél, őrölt fekete bors, fokhagyma, zsír vagy olaj, liszt, édes piros fűszerpaprika

Megjegyzés:

  • Ahhoz képest, hogy egyszerű étel, a fűszerek miatt elég hosszú az alapanyagok listája.
  • A fűszerezést alakíthatod ízlésed szerint (pl. ha nem szereted a babérlevelet, ne tedd bele)
  • Ha elég bátor vagy, hasonló módon készíthetsz paradicsomos krumpli levest (bár ez nem szokásos) – a készítésnél több vizet (+ o,5 liter, vagy több) használva. Ez esetben a fenti mennyiség 6 személy számára is elég lesz.

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, kockákra vagy karikákra vágod.
  • A fokhagymát megtisztítod, felaprítod (használhatsz fokhagyma prést is).
  • A zellerlevelet, ha friss, megmosod. (Használhatsz fagyasztottat is.)

Paradicsomos krumpli készítése

  1. A feldarabolt krumplit lábasba teszed.
  2. Ráöntöd a paradicsomlét (vagy a vízzel összekevert sűrített paradicsomot). Ha szükséges, adsz még hozzá annyi vizet, hogy a krumplit ellepje.
  3. Megsózod a só felével.
  4. Ráteszed a fűszereket a fokhagyma kivételével.

    Krumpli paradicsomlében fűszerezve

    Krumpli paradicsomlében fűszerezve

  5. Fedő alatt puhára főzöd.

    Főzés után

    Főzés után

  6. Világos rántást készítesz. A felmelegített zsírban a lisztet világosra pirítod.
  7. A pirítás vége előtt belekevered a felaprított vagy préselt fokhagymát.
    Rántás 2

    Rántás 1

    Leveszed a tűzhelyről, hozzákevered a piros fűszerpaprikát.

    Rántás 3

    Rántás 2

  8. A rántást hideg vízzel felengeded.

    Rántás 5

    Rántás 3

  9. A krumplihoz öntöd.

    Főzelék berántva

    Főzelék berántva

  10. Hozzáadod a másik 70 g-os sűrített paradicsomot.
  11. Az ételt összekevered és felforralod – készen vagy.
    Összekeverve

    Összekeverve

    Paradicsomos krumpli készen

    Paradicsomos krumpli készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Krumpli főzése: 25 perc
  • Rántáskészítés, étel berántása, felforralás, utóízesítés: 10 perc

Összesen: 45 perc

Paradicsomos krumpli tálalása

Önmagában is fogyasztható, de feltétet is készíthetsz rá, például fasírozott pogácsákat, húsgombócokat, sült virslit.

Paradicsomos krumpli tálalva 2

Tálalva 

 

Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa