Paradicsomos krumpli: akár paradicsomos krumpli főzeléknek is nevezhetnénk. Aki szereti a krumplit és a paradicsomot, annak akár kedvenc étele is lehet.
Paradicsomos krumpli recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 0,8 kg krumpli (nem szétfőlős fajta)
- 5 dl eltett házi paradicsomlé (vagy 70 g sűrített paradicsom és 3,5 dl víz)
- 1 db 70 g sűrített paradicsom
- 1 evőkanál cukor (a cukrot ízlés szerint tedd bele)
- 2 szál zeller zöld
- 2 db babérlevél
- 2 kiskanál só (ízlés szerint tedd az ételbe)
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
Bevásárlólista
- 0,8 kg krumpli (nem szétfőlős fajta)
- 2 db 70 g-os sűrített paradicsom
- 2 szál zeller zöld
- 1 tasak őrölt kömény
Emlékeztető: kristálycukor, só, babérlevél, őrölt fekete bors, fokhagyma, zsír vagy olaj, liszt, édes piros fűszerpaprika
Megjegyzés:
- Ahhoz képest, hogy egyszerű étel, a fűszerek miatt elég hosszú az alapanyagok listája.
- A fűszerezést alakíthatod ízlésed szerint (pl. ha nem szereted a babérlevelet, ne tedd bele)
- Ha elég bátor vagy, hasonló módon készíthetsz paradicsomos krumpli levest (bár ez nem szokásos) – a készítésnél több vizet (+ o,5 liter, vagy több) használva. Ez esetben a fenti mennyiség 6 személy számára is elég lesz.
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, kockákra vagy karikákra vágod.
- A fokhagymát megtisztítod, felaprítod (használhatsz fokhagyma prést is).
- A zellerlevelet, ha friss, megmosod. (Használhatsz fagyasztottat is.)
Paradicsomos krumpli készítése
- A feldarabolt krumplit lábasba teszed.
- Ráöntöd a paradicsomlét (vagy a vízzel összekevert sűrített paradicsomot). Ha szükséges, adsz még hozzá annyi vizet, hogy a krumplit ellepje.
- Megsózod a só felével.
- Ráteszed a fűszereket a fokhagyma kivételével.
- Fedő alatt puhára főzöd.
- Világos rántást készítesz. A felmelegített zsírban a lisztet világosra pirítod.
- A pirítás vége előtt belekevered a felaprított vagy préselt fokhagymát.
Leveszed a tűzhelyről, hozzákevered a piros fűszerpaprikát.
- A rántást hideg vízzel felengeded.
- A krumplihoz öntöd.
- Hozzáadod a másik 70 g-os sűrített paradicsomot.
- Az ételt összekevered és felforralod – készen vagy.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Krumpli főzése: 25 perc
- Rántáskészítés, étel berántása, felforralás, utóízesítés: 10 perc
Összesen: 45 perc
Paradicsomos krumpli tálalása
Önmagában is fogyasztható, de feltétet is készíthetsz rá, például fasírozott pogácsákat, húsgombócokat, sült virslit.
Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa
szuper fincsi! en is nagyon régen ettem, pedig minden alapanyagot szeretem. Köszi!
Örülök, hogy újra felfedezted!