Padlizsán ragu: a ragu fő elemét, a padlizsánt hagyma, paradicsom, kapribogyó, olíva bogyó és néhány fűszer egészíti ki. Tésztával, például spagettivel tálalható.
Padlizsán ragu
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 30 dkg padlizsán (egy kis fej)
- 15 dkg paradicsom (3 db közepes)
- 4 dkg reszelni való sajt
- 1-2 dkg parmezán
- 1 evőkanál kapribogyó
- 4 dkg paprikával töltött olíva bogyó
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olíva olaj
- só, frissen őrölt bors
- 4 szál bazsalikom
Bevásárlólista
- 30 dkg padlizsán (egy kis fej)
- 15 dkg paradicsom (3 db közepes)
- 4 dkg reszelni való sajt
- 5 dkg parmezán
- 1 kis üveg
- kapribogyó
- 1 csomag v. üveg paprikával töltött olíva bogyó
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 szál bazsalikom
Emlékeztető: só, fekete bors, olíva olaj
Előkészítés
- A padlizsánt – ha már nem túl fiatal – lehámozod és kb. 2×2 cm-es kockákra vágod. Megsózod és fél órára félreteszed.
- A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, belső magos részét eltávolítod és kisebb darabokra vágod.
- A hagymát karikára vagy félkarikára szeleteled.
- A fokhagymát felaprítod.
- A kapribogyót felaprítod.
- Az olíva bogyókat felszeleteled.
- A sajtokat megreszeled.
Padlizsán ragu készítése
- A hagymát 1 evőkanál olíva olajon megpárolod, majd kissé meg is pirítod. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzáteszed.
- Hozzáadod a paradicsomot, a kapribogyót és az olíva bogyót. Összekevered és tovább 15 – 20 percig tovább párolod.
- Ezalatt a padlizsán kockákból a keletkező nedvességet kinyomkodod, majd leöblíted.
- A leöblített padlizsánt 1 evőkanál olíva olajon megpirítod.
- A pirított padlizsánt a raguhoz adod. Megkóstolod. Só valószínűleg nem kell rá, mert a padlizsán meg volt sózva. Frissen őrölt borssal megszórod, majd 3 -4 percig együtt pirítod.
- Ezzel a padlizsán ragu el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- A hozzávalók párolása, pirítás: 25 perc
- Pirítás a padlizsánnal együtt: 5 perc
Összesen: 45 perc
Padlizsán ragu tálalása
Tészta illik hozzá leginkább, például spagetti. A tésztát a tányérokra teszed, majd a ragut a tetejére halmozod. A kétféle reszelt sajttal, majd frissen vágott bazsalikommal megszórod, bazsalikom bóbitával díszíted. Ha nincs vagy nem tudsz hozzájutni bazsalikomhoz, petrezselymet használj helyette.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások