Padlizsán ragu: a ragu fő elemét, a padlizsánt hagyma, paradicsom, kapribogyó, olíva bogyó és néhány fűszer egészíti ki. Tésztával, például spagettivel tálalható.

Padlizsán ragu

Padlizsán ragu

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 30 dkg padlizsán (egy kis fej)
  • 15 dkg paradicsom (3 db közepes)
  • 4 dkg reszelni való sajt
  • 1-2 dkg parmezán
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 4 dkg paprikával töltött olíva bogyó
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 szál bazsalikom

Bevásárlólista

  • 30 dkg padlizsán (egy kis fej)
  • 15 dkg paradicsom (3 db közepes)
  • 4 dkg reszelni való sajt
  • 5 dkg parmezán
  • 1 kis üveg
  • kapribogyó
  • 1 csomag v. üveg paprikával töltött olíva bogyó
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 szál bazsalikom

Emlékeztető: só, fekete bors, olíva olaj

Előkészítés

  • A padlizsánt – ha már nem túl fiatal – lehámozod és kb. 2×2 cm-es kockákra vágod. Megsózod és fél órára félreteszed.

    Padlizsán darabolva, besózva

    Padlizsán darabolva, besózva

  • A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, belső magos részét eltávolítod és kisebb  darabokra vágod.

    Darabolt paradicsom

    Darabolt paradicsom

  • A hagymát karikára vagy félkarikára szeleteled.
  • A fokhagymát felaprítod.
  • A kapribogyót felaprítod.
  • Az olíva bogyókat felszeleteled.

    Kapri- és olíva bogyó

    Kapri- és olíva bogyó

  • A sajtokat megreszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

Padlizsán ragu készítése

  1. A hagymát 1 evőkanál olíva olajon megpárolod, majd kissé meg is pirítod. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzáteszed.

    Hagymák párolása

    Hagymák párolása

  2. Hozzáadod a paradicsomot, a kapribogyót és az olíva bogyót. Összekevered és tovább 15 – 20 percig tovább párolod.
    Paradicsom és bogyók hozzáadva

    Paradicsom és bogyók hozzáadva

    Párolás

    Párolás

  3. Ezalatt a padlizsán kockákból a keletkező nedvességet kinyomkodod, majd leöblíted.

    Padlizsán sütésre előkészítve

    Padlizsán sütésre előkészítve

  4. A leöblített padlizsánt 1 evőkanál olíva olajon megpirítod.

    Padlizsán sütése

    Padlizsán sütése

  5. A pirított padlizsánt a raguhoz adod. Megkóstolod. Só valószínűleg nem kell rá, mert a padlizsán meg volt sózva. Frissen őrölt borssal megszórod, majd 3 -4 percig együtt pirítod.
  6. Ezzel a padlizsán ragu el is készült.

    Padlizsán ragu készen

    Padlizsán ragu készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • A hozzávalók párolása, pirítás: 25 perc
  • Pirítás a padlizsánnal együtt: 5 perc

Összesen: 45 perc

Padlizsán ragu tálalása

Tészta illik hozzá leginkább, például spagetti. A tésztát a tányérokra teszed, majd a ragut a tetejére halmozod. A kétféle reszelt sajttal, majd frissen vágott bazsalikommal megszórod, bazsalikom bóbitával díszíted. Ha nincs vagy nem tudsz hozzájutni bazsalikomhoz, petrezselymet használj helyette.

Padlizsán ragu spagettivel tálalva 1

Padlizsán ragu spagettivel tálalva 1

Padlizsán ragu spagettivel tálalva 2

Padlizsán ragu spagettivel tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa