Kelkáposzta sörtésztában: kissé szokatlan. Ez a zöldség azonban megérdemli, hogy túllépjünk a frankfurti levesen, rakott kelkáposztán és kelkáposzta főzeléken.
Kelkáposzta sörtésztában
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 8 evőkanál liszt
- 1,5 – 2 dl hideg sör (lehet ettől eltérő mennyiség – a lényeg, hogy sűrű legyen a tészta, mert különben lefolyik a zöldségről)
- 1 tojás (ne vedd ki előre a hűtőből)
- 1 csipet só
- 1 kis pohár joghurt
- 1 csokor friss, vagy mélyhűtött kapor
- étolaj a kisütéshez
Bevásárlólista
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 1 doboz sör
- 1 db tojás
- 1 kis pohár joghurt
- 1 csokor kapor
Emlékeztető: liszt, só, napraforgó olaj
Előkészítés
- A kelkáposzta külső leveleit leszeded (jó lesz egy húslevesbe, vagy zöldséglevesbe – ha nagyobb a kelkáposzta, akár egy frankfurti leves is készíthető belőle).
- A zöldség belső részét 8 gerezdre vágod, a torzsákat kivágod úgy, hogy a gerezdek egyben maradjanak. (Ha meg kellene mosnod, alaposan csepegtesd le és töröld le róla a vizet, mert felhígítja a sörtésztát.
Kelkáposzta sörtésztában – elkészítés
- Elkészíted a palacsinta tésztát. A liszthez adod az egy tojást, a sót és összekevered.
Sörtészta készítése
- Hozzáadsz annyi sört, hogy összekeverés után palacsinta-tésztához hasonló, sűrű massza legyen.
Sör hozzáadása
Sörtészta készen
- Beleforgatod a masszába a kelkáposzta gerezdek felét.
Kelkáposzta tésztába forgatva
- Felmelegítesz egy közepes méretű lábosban annyi olajat, hogy sütés közben a kelkáposzták „ússzanak” benne.
- Beleteszed a masszába forgatott kelkáposzta felét. Amikor az egyik oldaluk megsült, megfordítod és a másik oldalt is megsütöd.
Kelkáposzta sütése
- Amíg a zöldség sül, elkészíted a mártás: a kaprot és kevés sót teszel a joghurtba és összekevered.
- Amikor kész, egy nagyobb szűrőkanálon lecsepegteted, papírtörlővel bélelt tálba szeded.
Kelkáposzta papírra szedve
- Kisütöd a maradék 4 darabot is.
Változatok:
A sörtésztát úgy is elkészítheted, hogy a tojás fehérjét habbá verve adod a masszához.
A kelkáposztát sütés előtt leforrázhatod és néhány percig főzheted. Alaposan csepeggtesd le róla a vizet, mert felhígítja a palacsintatésztát.
Elkészítési idő:
- Kelkáposzta tisztítása, feldarabolása: 5 perc
- Palacsintatészta elkészítése: 5 perc
- Kelkáposzta beleforgatása a tésztába: 5 perc
- Kelkáposzták kisütése 2 részletben: 15 perc
Összesen: 30 perc
Kelkáposzta sörtésztában tálalás
A kisült kelkáposzta darabokat tányérra teszed. Kis tálkában adod mellé a mártást, de a tányéron is mellé öntheted.
Kelkáposzta sörtésztában tányéron
Megjegyzés:
Más mártást is tálalhatsz az ételhez (pl. majonézt, ketchupot – a lényeg, hogy karakteres íz legyen, mert a kelkáposzta önmagában nem az).
Képek:
Saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások