Kelkáposzta fasírt: a zöldségekből készült fasírtok egyik legjobb változata. Kiváló húsmentes étel. Tükörtojással tálalva laktató főételt készíthetsz belőle.

Kelkáposzta-fasírt 1

Kelkáposzta fasírt

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

A fasírthoz (nagyon hasonló a húsból való fasírt összetevőihez, csak a hús helyett kelkáposzta van benne):

  • 1 db kisebb, vagy fél nagyobb fej kelkáposzta
  • 1 teáskanál só + még szükség szerinti
  • 3 db szikkadt zsemle
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 db tojás

A kisütéshez:

  • 0,4 liter napraforgó olaj

A tálaláshoz:

1/2 csokor petrezselyem

A zöldséges változathoz

  • 4 db kisebb paradicsom
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika (feltételesen)

A tojásos változathoz:

  • 4 db tojás (nagyobb étvágyúaknak 2 db-ot)

Bevásárlólista

  • 1 kisebb (vagy fél nagyobb) kelkáposzta
  • 3 db szikkadt zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

A körethez: paradicsom, uborka, zöldpaprika, vagy 4 db tojás

Emlékeztető: őrölt bors, fokhagyma, kömény, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)

Előkészítés

  • A kelkáposztát apróra feldarabolod (késsel felvagdosod, lereszeled attól függően, hogy milyen konyhai eszközöddel tudod könnyebben megoldani).
  • Rászórod az 1 teáskanál sót, összekevered és fél óráig állni hagyod. A kelkáposzta kissé megpuhul és könnyebb lesz vele dolgozni. Ha esetleg levet engedne, abból csavard ki.
  • Közben a zsemléket nagyjából másfél centi vastagra felszeleteled és vízbe áztatod.
  • A fokhagymát apróra vágod, vagy az ételbe tevés előtt fokhagymaprésen átnyomod.

A kelkáposzta fasírt elkészítése

  1. A kelkáposztához hozzáteszed a fokhagymát, borsot és őrölt köményt, majd összekevered.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  2. Hozzáadod még az áztató vízből kinyomkodott zsemléket és 1 db tojást. Az egészet masszává gyúrod.

    Zsemle és tojás hozzáadása

    Zsemle és tojás hozzáadása 

  3. Hozzáadsz 2 evőkanál zsemlemorzsát, és újra átkevered. Ha nagyon híg lenne, akkor még annyi zsemlemorzsát adsz hozzá, hogy jól formázható massza legyen belőle.

    Összeállított massza

    Összeállított massza

  4. Felteszed az olajat melegedni egy közepes méretű lábosban.
  5. A masszát a káposzta méretétől függően 8 nagyobb, vagy 12 kisebb részre osztod. Pogácsákat formázol belőle.
  6. A pogácsák mindkét oldalát és a szélét is zsemlemorzsába forgatod.
    Zsemlemorzsába forgatás 2

    Zsemlemorzsába forgatás 2

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  7. A felforrósodott olajba beleteszel annyi fasírozottat, amennyi a lábasba belefér úgy, hogy ne legyenek egymáson. Egy perc után megfordítod, hogy a felül levő oldalának felülete is átsüljön.

    Sütés 1

    Sütés 1

  8. Ezután kicsit alacsonyabb hőmérsékleten többször fordítva addig sütöd a pogácsákat, amíg mindkét oldaluk aranybarna lesz.

    Sütés 2

    Sütés 2

  9. Szűrőkanálon lecsepegteted.

    Lecsepegtetés

  10. Sütés közben feldarabolod a zöldségeket vagy elkészíted a tükörtojásokat.
  11. Amikor a fasírtok elkészültek, tálalhatsz.

Megjegyzés:

Ne tedd félre a massza egy részét, süsd ki az egészet, mert a másnapra eltett masszához további zsemlemorzsát kell tenni és még így is széteshet sütés közben.

Elkészítési idő:

  • Kelkáposzta felaprítása: 20 perc
  • Egyéb előkészítő munkák és a káposzta pihentetése: 30 perc
  • Összeállítás, formázás, zsemlemorzsába forgatás: 10 perc
  • Sütés: 2 adagban: 20 perc

Összesen: 80 perc

Tálalás

A fasírtok mellé tehetsz

  • friss zöldségeket vagy
  • tükörtojást (Az enyém most nem lett valami szép, remélem a tied jobban sikerül majd..

Díszítsd petrezselyemmel.

Kelkáposzta fasírt tálalva 1

Kelkáposzta fasírt tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.