Kelkáposzta fasírt: a zöldségekből készült fasírtok egyik legjobb változata. Kiváló húsmentes étel. Tükörtojással tálalva laktató főételt készíthetsz belőle.
Kelkáposzta fasírt
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
A fasírthoz (nagyon hasonló a húsból való fasírt összetevőihez, csak a hús helyett kelkáposzta van benne):
- 1 db kisebb, vagy fél nagyobb fej kelkáposzta
- 1 teáskanál só + még szükség szerinti
- 3 db szikkadt zsemle
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 db tojás
A kisütéshez:
- 0,4 liter napraforgó olaj
A tálaláshoz:
1/2 csokor petrezselyem
A zöldséges változathoz
- 4 db kisebb paradicsom
- 2 db zöldpaprika
- 1 db csípős paprika (feltételesen)
A tojásos változathoz:
- 4 db tojás (nagyobb étvágyúaknak 2 db-ot)
Bevásárlólista
- 1 kisebb (vagy fél nagyobb) kelkáposzta
- 3 db szikkadt zsemle
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
A körethez: paradicsom, uborka, zöldpaprika, vagy 4 db tojás
Emlékeztető: őrölt bors, fokhagyma, kömény, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)
Előkészítés
- A kelkáposztát apróra feldarabolod (késsel felvagdosod, lereszeled attól függően, hogy milyen konyhai eszközöddel tudod könnyebben megoldani).
- Rászórod az 1 teáskanál sót, összekevered és fél óráig állni hagyod. A kelkáposzta kissé megpuhul és könnyebb lesz vele dolgozni. Ha esetleg levet engedne, abból csavard ki.
- Közben a zsemléket nagyjából másfél centi vastagra felszeleteled és vízbe áztatod.
- A fokhagymát apróra vágod, vagy az ételbe tevés előtt fokhagymaprésen átnyomod.
A kelkáposzta fasírt elkészítése
- A kelkáposztához hozzáteszed a fokhagymát, borsot és őrölt köményt, majd összekevered.
Fűszerezés
- Hozzáadod még az áztató vízből kinyomkodott zsemléket és 1 db tojást. Az egészet masszává gyúrod.
Zsemle és tojás hozzáadása
- Hozzáadsz 2 evőkanál zsemlemorzsát, és újra átkevered. Ha nagyon híg lenne, akkor még annyi zsemlemorzsát adsz hozzá, hogy jól formázható massza legyen belőle.
Összeállított massza
- Felteszed az olajat melegedni egy közepes méretű lábosban.
- A masszát a káposzta méretétől függően 8 nagyobb, vagy 12 kisebb részre osztod. Pogácsákat formázol belőle.
- A pogácsák mindkét oldalát és a szélét is zsemlemorzsába forgatod.
Zsemlemorzsába forgatás 2
Sütés előtt
- A felforrósodott olajba beleteszel annyi fasírozottat, amennyi a lábasba belefér úgy, hogy ne legyenek egymáson. Egy perc után megfordítod, hogy a felül levő oldalának felülete is átsüljön.
Sütés 1
- Ezután kicsit alacsonyabb hőmérsékleten többször fordítva addig sütöd a pogácsákat, amíg mindkét oldaluk aranybarna lesz.
Sütés 2
- Szűrőkanálon lecsepegteted.
Lecsepegtetés
- Sütés közben feldarabolod a zöldségeket vagy elkészíted a tükörtojásokat.
- Amikor a fasírtok elkészültek, tálalhatsz.
Megjegyzés:
Ne tedd félre a massza egy részét, süsd ki az egészet, mert a másnapra eltett masszához további zsemlemorzsát kell tenni és még így is széteshet sütés közben.
Elkészítési idő:
- Kelkáposzta felaprítása: 20 perc
- Egyéb előkészítő munkák és a káposzta pihentetése: 30 perc
- Összeállítás, formázás, zsemlemorzsába forgatás: 10 perc
- Sütés: 2 adagban: 20 perc
Összesen: 80 perc
Tálalás
A fasírtok mellé tehetsz
- friss zöldségeket vagy
- tükörtojást (Az enyém most nem lett valami szép, remélem a tied jobban sikerül majd..
Díszítsd petrezselyemmel.
Kelkáposzta fasírt tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Nagyon tetszik a receptek leírása. Finom,így ki is próbálom.Köszönöm szépen.Margó
Isteni lett!
Én is meglepődtem, amikor először elkészítettem, hogy milyen finom!
A kelkáposzta fasirt nagyon finom és egészséges, ráadásul könnyű elkésziteni!! Köszönjük !!!
Örülök, hogy tetszik a recept. Mi is nagyon szeretjük a kelkáposzta fasírtot!