Karfiol fasírt: a legjobb zöldségfasírtok egyike. A karfiol viszonylag jellegtelen íze miatt a fűszereket bátran lehet használni.
Elkészítési idő: 45 perc
Karfiol fasírt recept
Hozzávalók
6 db fasírthoz
- 1 közepes fej karfiol
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma (vagy egy nagyobb fele)
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt bors
- zsemlemorzsa
- olaj a kisütéshez
Bevásárlólista
- 1 közepes fej karfiol
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 kis fej hagyma (vagy egy nagyobb fele)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, őrölt bors, só, zsemlemorzsa, napraforgó olaj
Megjegyzések:
- A hozzávalókat kiegészítheted reszelt sajttal.
- A zsemlemorzsa mennyisége attól függ, milyen állagú lesz az összekevert massza.
- Ha többet szeretnél készíteni, növeld meg a mennyiségeket.
Előkészítés
- A karfiolt szedd szét rózsákra és alaposan mosd le. Ha vannak benne hibás részek, azokat távolítsd el.
- Vágd apróra a hagymát, fokhagymát és a petrezselymet néhány szál kivételével.
- Vágd szeletekre vagy tépkedd szét a zsemlét.
Megjegyzés:
- Ha időt szeretnél nyerni, az aprítási munkákat elvégezheted, amíg a karfiol fő.
Karfiol fasírt elkészítése
- A karfiolt tedd fel főni sós vízben . Olyan puhára főzd, hogy villával, krumplitörővel vagy botmixerrel szét tudd törni.
- Öntsd le róla a vizet, alaposan csepegtesd le és törd szét.
Összetörés botmixerrel
- Áztasd be vízbe a zsemlét és fél perc mulva nyomkodd ki belőle a vizet. Add a széttört karfiolhoz. (Ha sokáig áll a vízben, nagyon elázik!)
Zsemle áztatás után
- Add a karfiolhoz a felaprított hagymákat, a ptrezselyemzöldet, a tojást. Dolgozd össze.
Tojás és fűszerek hozzáadása
- Ha túl puha lenne, a formázhatóságot zsemlemorzsa hozzáadásával állíthatod be.
Zsemlemorzsa hozzáadása
- Kóstold meg a masszát és szükség szerint adj hozzá sót és borsot.
Fasírt massza összekeverve
- A kész masszát egy edényben elsímítva annyi részre oszd, ahány fasírtot szeretnél készíteni. Ez esetben szép egyformák lesznek.
Részekre osztás
- Formázd meg a fasírtokat és forgasd bele zsemlemorzsába.
Formázva 2
- Forró olajban süsd ki először az egyik, majd a másik oldalát is. Csepegtesd le és szedd ki egy tálba vagy tányérra. Jó, ha papírtörlőt is teszel alája. Nálam ez most elmaradt. (Ha zöldségekkel tálalod, azokat sütés közben feldarabolhatod.
Sütés
Lecsepegtetés
Elkészítési idő:
- Karfiol főzése (közben aprítási munkák): 20 perc
- Fasírt massza elkészítése, fasírtok formázása: 15 perc
- Kisütés (adagonként): 10 perc
Összesen: 45 perc
Megjegyzés:
- Ha nincs kedved a formázással bajlódni és időt tölteni, szaggasd a masszát egy kanállal a forró olajba. Ez esetbe kissé amort, rusztikus jellegű fasírtok fognak készülni – gyorsabban.
- Hasonló módon készíthetsz fasírtot kelkáposztából
Tálalás
Tálalhatod friss zöldségekkel (fogyókúrás megoldás), de készíthetsz hozzá mártás, köretet vagy salátát.
Karfiolfasírt tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kedves Zsuzsa!
A rántott ételekhez én sosem használok papírtörlőt, mert úgy tapasztaltam, hogy a papírról még az olajat visszaszívja.
Én is csak szűrőben csepegtetem le a felesleges olajat, így szép száraz lesz mire lecsepeg.
Nagyon jók a receptek, főleg, hogy mindegyiknek a menete képekben is megnézhető. Köszönöm.
Üdvözlet: Éva