Gombás lecsó: a lecsó gombával – mivel nem szokványos elkészítési módja a lecsónak – egy újabb változat lehet a lecsó kedvelőinek.

Gombás lecsó 1

Gombás lecsó recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika (megtisztítva 50 – 60 dkg lesz belőle)
  • 0,25 kg cukkini (2 db kisebb méretű) – lehetőleg friss legyen
  • 0,25 kg gomba (termesztett)
  • 0,4 kg paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 10 dkg sertészsír vagy szalonna (szalonnával is elkészítheted)
  • 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
  • 1 lapos teáskanál só  (illetve ízlés szerinti mennyiségben – vigyázat, a szalonna is sós)

Bevásárlólista

  • 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika
  • 0,25 kg cukkini (2 db kisebb méretű) – lehetőleg friss
  • 0,25 kg gomba (termesztett)
  • 0,4 kg paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma

Emlékeztető: sertészsír vagy szalonna, piros édes fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A zöldpaprikát megmosod, kicsumázod, feldarabolod (karikákra vagy kockákra).
  • A cukkinit megmosod, kockákra feldarabolod (a nagyobb magokat tartalmazó részt kivágod (ez utóbbit nem használod fel)
  • A gombát megtisztítod, felszeleteled.
  • A paradicsomot feldarabolod. (Ha kényes vagy a héjára, forró vízbe mártod és lehúzod,)
  • A hagymát  szálasra vágod.
  • Ha szalonnával készíted, azt is kockákra vágod.

A gombás lecsó elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megpárolod. (Ha szalonnával készíted, azt kiolvasztod, a pörcöt kiszeded.)

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Közben a gombát kevés vizet aláöntve fedő alatt párolni kezded. A külön párolásra azért van szükség, mert a gomba sok (és barnás) levet enged és az nagyon felhígítaná a lecsót.
  3. A megpárolt hagymára ráteszed a paradicsom negyedét, amely néhány perc alatt levet enged. Erre azért van szükség, hogy a pirospaprika ne égjen meg.

    Paradicsom és pirospaprika hozzáadása

    Paradicsom és pirospaprika hozzáadása

  4. Hozzáadod a pirospaprikát. Összekeverés után elkészült a lecsó alap.

    Lecsó alap

    Lecsó alap

  5. Ezt követően a közben elkészült gombáról a főzőlevet leöntöd.

    Gomba párolás után

    Gomba párolás után

  6. A lecsó alaphoz hozzáteszed a zöldpaprikát és a cukkinit, megsózod és összekeverés után addig főzöd, amíg a paprika és cukkini puha lesz.
    Zöldpaprika és cukkini hozzáadása

    Zöldpaprika és cukkini hozzáadása

    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  7. Hozzáadod a gombát, összeforralod. Ezzel az étel elkészült. (Ha szalonnával készítetted, a pörcöt is beleteheted.

    Főzés 3

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítési munkák: 25 perc
  • Lecsó alap elkészítése: 10 perc
  • Lecsó főzése: 25 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka):

Tálalás

Az elkészült ételt tányérokra szeded. Egy nagy szelet kenyér illik hozzá, de tálalhatod párolt rizzsel vagy tarhonyával is. (Ezeket, amíg a lecsó fő, elkészítheted.)

Gombás lecsó tálalva 1

Gombás lecsó tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.