Gombás lecsó: a lecsó gombával – mivel nem szokványos elkészítési módja a lecsónak – egy újabb változat lehet a lecsó kedvelőinek.
Gombás lecsó recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
6 adaghoz
- 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika (megtisztítva 50 – 60 dkg lesz belőle)
- 0,25 kg cukkini (2 db kisebb méretű) – lehetőleg friss legyen
- 0,25 kg gomba (termesztett)
- 0,4 kg paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
- 10 dkg sertészsír vagy szalonna (szalonnával is elkészítheted)
- 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
- 1 lapos teáskanál só (illetve ízlés szerinti mennyiségben – vigyázat, a szalonna is sós)
Bevásárlólista
- 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika
- 0,25 kg cukkini (2 db kisebb méretű) – lehetőleg friss
- 0,25 kg gomba (termesztett)
- 0,4 kg paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
Emlékeztető: sertészsír vagy szalonna, piros édes fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A zöldpaprikát megmosod, kicsumázod, feldarabolod (karikákra vagy kockákra).
- A cukkinit megmosod, kockákra feldarabolod (a nagyobb magokat tartalmazó részt kivágod (ez utóbbit nem használod fel)
- A gombát megtisztítod, felszeleteled.
- A paradicsomot feldarabolod. (Ha kényes vagy a héjára, forró vízbe mártod és lehúzod,)
- A hagymát szálasra vágod.
- Ha szalonnával készíted, azt is kockákra vágod.
A gombás lecsó elkészítése
- A hagymát a zsíron megpárolod. (Ha szalonnával készíted, azt kiolvasztod, a pörcöt kiszeded.)
Hagyma párolása
- Közben a gombát kevés vizet aláöntve fedő alatt párolni kezded. A külön párolásra azért van szükség, mert a gomba sok (és barnás) levet enged és az nagyon felhígítaná a lecsót.
- A megpárolt hagymára ráteszed a paradicsom negyedét, amely néhány perc alatt levet enged. Erre azért van szükség, hogy a pirospaprika ne égjen meg.
Paradicsom és pirospaprika hozzáadása
- Hozzáadod a pirospaprikát. Összekeverés után elkészült a lecsó alap.
Lecsó alap
- Ezt követően a közben elkészült gombáról a főzőlevet leöntöd.
Gomba párolás után
- A lecsó alaphoz hozzáteszed a zöldpaprikát és a cukkinit, megsózod és összekeverés után addig főzöd, amíg a paprika és cukkini puha lesz.
Zöldpaprika és cukkini hozzáadása
Főzés 1
Főzés 2
- Hozzáadod a gombát, összeforralod. Ezzel az étel elkészült. (Ha szalonnával készítetted, a pörcöt is beleteheted.
Készen
Elkészítési idő:
- Előkészítési munkák: 25 perc
- Lecsó alap elkészítése: 10 perc
- Lecsó főzése: 25 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka):
Tálalás
Az elkészült ételt tányérokra szeded. Egy nagy szelet kenyér illik hozzá, de tálalhatod párolt rizzsel vagy tarhonyával is. (Ezeket, amíg a lecsó fő, elkészítheted.)
Gombás lecsó tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Ez egy szuper recept, el fogom készíteni, de nem rontja, ha kolbászt, vagy debrecenit, v. virslit is teszek hozzá ???
Biztosan nem!