Csőben sült zöld spárga : előfőzött spárga lerakva, sajtos, fűszeres besamel mártással leöntve, a tetején reszelt sajttal sütőben megsütve – isteni étel.
Csőben sült zöld spárga
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre (nagyobb adagok)
- 4 csomag zöld spárga
- 20 dkg közepesen kemény sajt (például trappista)
- 2 evőkanál tejföl
- 3 teáskanál zsemlemorzsa
- só
A sajtmártáshoz
- 4 dl tej
- 3 lapos evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
- 2 mokkáskanál só
- 1 -2 kis kanál őrölt fehér bors
- 2 mokkáskanál szerecsendió
- 5 dkg durvára reszelt sajt
Bevásárlólista
- 4 csomag zöld spárga
- 25 dkg közepesen kemény sajt (például trappista)
- 10 dkg vaj
Emlékeztető: tejföl, zsemlemorzsa, só, tej (legalább 4 dl), liszt, őrölt fehér bors, szerecsendió
Megjegyzés:
A képek 2 személy részére készült ételt mutatnak be.
Előkészítés
- Már a vásárlásnál is ügyelned kell arra, hogy milyen zöldséget veszel meg.
- A tisztítás alapos legyen, mert föld darabok maradhattak rajta. Többször áztatod váltott vízben, majd alaposan leöblíted.
- Az alsó részt töréssel távolítsd el. A törésnél a spárga roppan. Sajnos, harmada, negyede elveszik, mert olyan fás, hogy ehetetlen.
A spárga tisztításáról részletesen itt olvashatsz.
- A fejeket kis darab szárral levágod, a maradék részt még kétfelé vágod. A szárakat kétfelé osztod, mert összesen 3 réteg spárgára lesz szükséged.
- A sajtot durva reszelőn lereszeled és négy részre osztod.
- Előfőzés: a spárga fejeket 1 percre, a szárakat 5 percre gyengén sózott forró vízbe mártod, majd utána azonnal hideg vízbe teszed, hogy a szép zöld színe megmaradjon.
Blansírozás
Fejek készen
A szárakat hasonló módon készíted elő, de 5 percig blansírozod.
Sajtos besamel mártás készítése
- A tejet és lisztet habverővel összekevered.
- Elkezded főzni közepes hőmérsékleten.
- Egy idő után a meleg tejben a liszt megduzzad és a mártás besűrűsödik. Ezután hozzáteszed a vajat, majd a reszelt sajt negyed részt, a fehér borsot és a reszelt vagy őrölt szerecsendiót. Ha szükségesnek tartod, kevés sót is tehetsz még a mártásba.
- Ha a mártás nagyon sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatod, de vigyázz, nem szabad folyósnak lennie. A lerakás előtt gondolatban három részre osztod.
A besamel mártás készítéséről részletesen itt olvashatsz.
Csőben sült spárga készítése
- A spárga fejekből 10- 12 db-ot fére teszel az étel tetejére.
- A sütőt 180 fokon előmelegíted.
- Mielőtt elkezded a lerakást, a sütő edényt vajjal kikened.
- A zsemlemorzsából, a spárgából, a sajtos besamelből, és a reszelt sajtból a felsorolás sorrendjében három réteget készítesz. (A spárgából a két alsó réteg legyen a szár, a felső réteg pedig a fej.
Sütőedény zsemlemorzsával meghintve
Egy réteg spárga
Besamel és sajt
- A tetején arányosan elosztva elhelyezed a félre tett spárgafejeket.
Lerakás elkészült
- Megkened a tejföllel.
Zöld spárga csőben sütve – sütés előtt
- A sütőben 180 fokon alsó-felső sütéssel addig sütöd, amíg a teteje szép barnáspiros lesz. Ez hozzávetőleg 20 és 30 perc között lesz.
Melegen tálalod.
Csőben sült zöld spárga készen
Megjegyzés:
A sütést egy nagyon régi gáztűhelyben sütöttem, amivel köztudottan nehéz sütni. Ezért, mivel téglák vannak a sütőben, a szélek egy kicsit sötétebbek lettek.
Elkészítési idő:
- Spárga tisztítása, darabolása, blansírozása: 15 perc
- Besamel mártás készítése: 10 perc
- Lerakás: 10 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 60 perc
Csőben sült zöld spárga tálalása
Az ételt a sütőedényben körbevágod az edény szélénél, hogy könnyebben ki tudd szedni, majd adagokra darabolod. Lapáttal, óvatosan szedd ki, hogy ne essen szét. (Ez nem mindig sikerül, főként az első adaggal van baj.) Igény szerint tejfölt is lehet hozzá adni.
Csőben sült zöld spárga tálalása
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Mindig nagy érdeklődéssel nézem, olvasom a receptjeidet, mert szépe, hasznosak, és még nekem is, idős hátiasszonynak adnak új ötletet, ha nem is az elkészítés, de akkor a tálalás vagy egy új hozzávaló tekintetében.
Köszönöm szépen
Örülök, ha segíthetek!