Csőben sült karfiol: gratin mártással készítve. A gratin mártás besamellből készül tojássárgájával, tejszínnel és vajjal gazdagítva. Olvasd el, hogyan?

Gratinírozott karfiol

Csőben sült karfiol

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg reszelhető sajt (a fajtája tőled függ)

A gratin mártáshoz:

  • 8 dkg finom  liszt (8 evőkanál)
  • 6 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg só (2 mokkás kanál)
  • 0,5 dkg cayenne bors – 1 mokkás kanál (Kapható: Spár, Tesco, Metro)
  • 1 vagy 2 tojás sárgája
  • 0,5 – 1 dl tejszín
  • 2 – 3 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 5 dkg sajt
  • 20 dkg vaj
  • 1 liter tej
  • 1 db tojás
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 tasak cayenne bors 

Emlékeztető: liszt, só

Előkészítés

  • A karfiol külső, vastag leveleit levágod. A kis, vékony levelek az étel készítésénél felhasználhatók.
  • Rózsákra szeded. Ha nagyok a rózsák, kettévágod.
  • Blansírozod 3 – 4 perci forró vízben, kiszeded, hideg vízzel leöblíted (szabályszerűen: jeges vízbe teszed), hogy ne főjjön tovább.
  • A sajtot lereszeled.

Csőben sült karfiol készítése

Besamel mártás készítése:

  1. 10 dkg vajból és 8 evőkanál lisztből világos rántást készítesz.
  2. Felhígítod 6 dl tejjel.
  3. Fűszerezed sóval, cayenne borssal.

    Besamel mártás készen

    Besamel mártás készen

Gratin mártás készítése:

  1. A tojássárgáját a tejszínnel összekevered. Használj habverőt.
  2. Részletekben add hozzá a besamel mártás harmad részét. Közben keverd mindig jól össze.
  3. Az így elkészített masszát keverd bele a besamel mártásba.
  4. A vajat kis darabokban tedd a tetejére. Amikor a vaj megolvadt, keverd ismét össze.

    Gratin mártás készen

    Gratin mártás készen

Az étel összeállítása és sütése:

  1. Vajazz ki egy nagyobb, szögletes tűzálló tálat.

    Kivajazott sütőtál

    Kivajazott sütőtál

  2. Helyezd el benne a karfiol rózsákat és kevés sóval ízesítsd.

    Karfiolrózsák sütőtálban

    Karfiolrózsák sütőtálban

  3. Kanalanként tedd a rózsákra a gratin mártást, mivel ez bevonó mártás, nem körítés.

    Gratin mártással bevonva

    Gratin mártással bevonva

  4. Szórd rá a reszelt sajtot egyenletesen elosztva.

    Reszelt sajttal megszórva

    Reszelt sajttal megszórva

  5. Tedd a sütőbe és süsd addig, amíg a teteje szépen megpirul. (A karfiol előfőzött, tehát nem kell nagyon sokáig sülnie.)
  6. Amikor az étel teteje szép piros, akkor elkészült.

    Gratinirozott karfiol metsütve

    Csőben sült karfiol készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Gratin mártás készítése: 15 perc
  • Étel összeállítása: 5 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 55 perc

Tálalás

A megsült ételt a sütőtálban négy részre vágod és az adagokat tányérokra szeded.

Gratinirozott karfiol tálalva 1

Csőben sült karfiol tálalva 1

Gratinirozott karfiol tálalva 2

Csőben sült karfiol tálalva 2

Megjegyzések:

  • Rakott karfiol receptet – ez egy másik étel – itt találsz.
  • Készítheted meleg előételként is. Ez esetben 6 kisebb adag lesz belőle.