Csőben sült karfiol: gratin mártással készítve. A gratin mártás besamellből készül tojássárgájával, tejszínnel és vajjal gazdagítva. Olvasd el, hogyan?
Csőben sült karfiol
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 nagyobb fej karfiol
- 2 dkg vaj
- 5 dkg reszelhető sajt (a fajtája tőled függ)
A gratin mártáshoz:
- 8 dkg finom liszt (8 evőkanál)
- 6 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 dkg só (2 mokkás kanál)
- 0,5 dkg cayenne bors – 1 mokkás kanál (Kapható: Spár, Tesco, Metro)
- 1 vagy 2 tojás sárgája
- 0,5 – 1 dl tejszín
- 2 – 3 dkg vaj
Bevásárlólista
- 1 nagyobb fej karfiol
- 5 dkg sajt
- 20 dkg vaj
- 1 liter tej
- 1 db tojás
- 200 ml főzőtejszín
- 1 tasak cayenne bors
Emlékeztető: liszt, só
Előkészítés
- A karfiol külső, vastag leveleit levágod. A kis, vékony levelek az étel készítésénél felhasználhatók.
- Rózsákra szeded. Ha nagyok a rózsák, kettévágod.
- Blansírozod 3 – 4 perci forró vízben, kiszeded, hideg vízzel leöblíted (szabályszerűen: jeges vízbe teszed), hogy ne főjjön tovább.
- A sajtot lereszeled.
Csőben sült karfiol készítése
Besamel mártás készítése:
- 10 dkg vajból és 8 evőkanál lisztből világos rántást készítesz.
- Felhígítod 6 dl tejjel.
- Fűszerezed sóval, cayenne borssal.
Gratin mártás készítése:
- A tojássárgáját a tejszínnel összekevered. Használj habverőt.
- Részletekben add hozzá a besamel mártás harmad részét. Közben keverd mindig jól össze.
- Az így elkészített masszát keverd bele a besamel mártásba.
- A vajat kis darabokban tedd a tetejére. Amikor a vaj megolvadt, keverd ismét össze.
Az étel összeállítása és sütése:
- Vajazz ki egy nagyobb, szögletes tűzálló tálat.
- Helyezd el benne a karfiol rózsákat és kevés sóval ízesítsd.
- Kanalanként tedd a rózsákra a gratin mártást, mivel ez bevonó mártás, nem körítés.
- Szórd rá a reszelt sajtot egyenletesen elosztva.
- Tedd a sütőbe és süsd addig, amíg a teteje szépen megpirul. (A karfiol előfőzött, tehát nem kell nagyon sokáig sülnie.)
- Amikor az étel teteje szép piros, akkor elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Gratin mártás készítése: 15 perc
- Étel összeállítása: 5 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 55 perc
Tálalás
A megsült ételt a sütőtálban négy részre vágod és az adagokat tányérokra szeded.
Megjegyzések:
- Rakott karfiol receptet – ez egy másik étel – itt találsz.
- Készítheted meleg előételként is. Ez esetben 6 kisebb adag lesz belőle.
Legutóbbi hozzászólások