Brokkoli sörtésztában: ropogósra sütve, majonézzel vagy más mártással kiváló gyors ebéd- vagy vacsoraétel lehet. Próbáld ki!

Brokkoli rózsák sörtésztában 1

Brokkoli sörtésztában – recept

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 nagyobb fej brokkoli ( 20 rózsa)
  • A sörtésztához:
  • 10 kanál finomliszt
  • 2 kanál keményítő
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 doboz nagyon lehűtött sör  (esetleg 2 – 3 db jégkocka)
  • akkora lábas, amibe a karfiol rózsáknak legalább a fele kisüthető
  • annyi olaj a sütéshez, hogy a zöldségek „ússzanak” benne.

A tálaláshoz:

  • tartár vagy remulád mártás.

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej brokkoli ( 20 rózsa)
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 doboz sör
  • kb. 400 g majonéz

Emlékeztető: liszt, étkezési keményítő, napraforgó olaj (legalább fél liter),

Előkészítés

  • A karfiol vastag részét levágod. (Felhasználhatod például lehámozva és feldarabolva zöldséglevesbe, vagy nagyobb darabokban beleteheted húslevesbe.
  • A többit rózsákra szeded.
  • Leöblíted, jól lecsepegteted, kirázogatod, papírtörlővel le is törölgeted. A karfiol rózsák ugyanis sok vizet tarthatnak magukban, és ez a víz felhígíthatja a sörtésztát.

    Brokkoli rózsák blansírozva

    Brokkoli rózsák

Brokkoli sörtésztában – elkészítés

  1. Felteszed az olajat melegedni. Már említettem, hogy lábasból is elég nagyra lesz szükséged, ha 4 adagot készítesz. Ha van hőmérőd, melegítsd az olajat 200 fokra, hogy a panír gyorsan megsüljön a brokkolin. Egyébként a tészta megszívja magát olajjal, vagy le is csurog a zöldségekről és élvezhetetlen lesz az étel. Ha nincs hőmérőd, akkor figyeld az olaj színét. Amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet, ki fog egy kicsit világosodni.
  2. A lisztet, keményítőt és sütőport összekevered egy tálban.

    Liszt, keményítő és sütőpor

    Liszt, keményítő és sütőpor

  3. Hozzáöntöd a jéghideg sört. Ha lassú vagy a konyhában, még egy-két jégkockát is belerakhatsz, hogy minél hidegebb legyen a panír. Langyos tésztából ugyanis a buborékok gyorsabban elszállnak és úgy fog viselkedni a massza, mint egy palacsintatészta és nem lesz ropogós.

    Sör hozzáadása

    Sör hozzákeverve

  4. Beleteszel a karfiol rózsákból annyit, amennyit egyszerre ki tudsz sütni. Megforgatod benne úgy, hogy a panír mindenütt befedje.
    Sörtésztában 1

    Sörtésztában 1

    Sörtésztában 2

    Sörtésztában 2

  5. Rövid lecsepegtetés után beleteszed a forró olajba és mindkét oldalát világos barnára sütöd.

    Sütés

    Sütés

  6. A megsült brokkolikat papírtörlővel kibélelt tálra teszed.

    Kisütve

    Kisütve

  7. A másik adagot is kisütöd és tálalhatod.

Megjegyzések:

  • Egy másfajta sörtésztát is készítettem már. Abban tojás van, és a tojásfehérje habnak felverve szolgáltatja a buborékok egy részét. Ha gyakran készítenél sörtésztában ételeket, próbáld ki mind a kettőt és meglátod, hogy neked melyik válik be jobban.
  • Ne keseredj el, ha elsőre nem lesz az igazi, mert a sörtésztában való sütés nem egyszerű feladat. (Húst például nem is szoktak benne készíteni, halat viszont igen, mert az gyorsan átsül.
  • Ez a recept úgy készült, hogy az interneten böngészgetve több olyan sörtészta receptet láttam, ahol a massza tojás nélkül, lisztből, keményítőből és sütőporból készült. Ezen információk alapján készült ez a recept, saját összetételben.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Sörtészta elkészítése: 5 perc
  • Panírozás, sütés 2 adagban: 15 perc

Összesen: 25 perc

Tálalás

Tálalhatod majonézből tejföllel készített tartárral de más, karakteres ízű mártással is. Próbáld ki például a remulád mártást, amit a tartárhoz hasonlóan előre elkészíthetsz.

Brokkoli rózsák sörtésztában tálalva 1

Brokkoli sörtésztában tálalva 1

Brokkoli rózsák sörtésztában tálalva 2

Brokkoli sörtésztában tálalva 2

Felhívom figyelmedet a tányérokra! Igen, kék!

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.