Brokkoli sörtésztában: ropogósra sütve, majonézzel vagy más mártással kiváló gyors ebéd- vagy vacsoraétel lehet. Próbáld ki!
Brokkoli sörtésztában – recept
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 nagyobb fej brokkoli ( 20 rózsa)
- A sörtésztához:
- 10 kanál finomliszt
- 2 kanál keményítő
- 1 tasak sütőpor
- 1 doboz nagyon lehűtött sör (esetleg 2 – 3 db jégkocka)
- akkora lábas, amibe a karfiol rózsáknak legalább a fele kisüthető
- annyi olaj a sütéshez, hogy a zöldségek „ússzanak” benne.
A tálaláshoz:
- tartár vagy remulád mártás.
Bevásárlólista
- 1 nagyobb fej brokkoli ( 20 rózsa)
- 1 tasak sütőpor
- 1 doboz sör
- kb. 400 g majonéz
Emlékeztető: liszt, étkezési keményítő, napraforgó olaj (legalább fél liter),
Előkészítés
- A karfiol vastag részét levágod. (Felhasználhatod például lehámozva és feldarabolva zöldséglevesbe, vagy nagyobb darabokban beleteheted húslevesbe.
- A többit rózsákra szeded.
- Leöblíted, jól lecsepegteted, kirázogatod, papírtörlővel le is törölgeted. A karfiol rózsák ugyanis sok vizet tarthatnak magukban, és ez a víz felhígíthatja a sörtésztát.
Brokkoli rózsák
Brokkoli sörtésztában – elkészítés
- Felteszed az olajat melegedni. Már említettem, hogy lábasból is elég nagyra lesz szükséged, ha 4 adagot készítesz. Ha van hőmérőd, melegítsd az olajat 200 fokra, hogy a panír gyorsan megsüljön a brokkolin. Egyébként a tészta megszívja magát olajjal, vagy le is csurog a zöldségekről és élvezhetetlen lesz az étel. Ha nincs hőmérőd, akkor figyeld az olaj színét. Amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet, ki fog egy kicsit világosodni.
- A lisztet, keményítőt és sütőport összekevered egy tálban.
Liszt, keményítő és sütőpor
- Hozzáöntöd a jéghideg sört. Ha lassú vagy a konyhában, még egy-két jégkockát is belerakhatsz, hogy minél hidegebb legyen a panír. Langyos tésztából ugyanis a buborékok gyorsabban elszállnak és úgy fog viselkedni a massza, mint egy palacsintatészta és nem lesz ropogós.
Sör hozzákeverve
- Beleteszel a karfiol rózsákból annyit, amennyit egyszerre ki tudsz sütni. Megforgatod benne úgy, hogy a panír mindenütt befedje.
Sörtésztában 1
Sörtésztában 2
- Rövid lecsepegtetés után beleteszed a forró olajba és mindkét oldalát világos barnára sütöd.
Sütés
- A megsült brokkolikat papírtörlővel kibélelt tálra teszed.
Kisütve
- A másik adagot is kisütöd és tálalhatod.
Megjegyzések:
- Egy másfajta sörtésztát is készítettem már. Abban tojás van, és a tojásfehérje habnak felverve szolgáltatja a buborékok egy részét. Ha gyakran készítenél sörtésztában ételeket, próbáld ki mind a kettőt és meglátod, hogy neked melyik válik be jobban.
- Ne keseredj el, ha elsőre nem lesz az igazi, mert a sörtésztában való sütés nem egyszerű feladat. (Húst például nem is szoktak benne készíteni, halat viszont igen, mert az gyorsan átsül.
- Ez a recept úgy készült, hogy az interneten böngészgetve több olyan sörtészta receptet láttam, ahol a massza tojás nélkül, lisztből, keményítőből és sütőporból készült. Ezen információk alapján készült ez a recept, saját összetételben.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Sörtészta elkészítése: 5 perc
- Panírozás, sütés 2 adagban: 15 perc
Összesen: 25 perc
Tálalás
Tálalhatod majonézből tejföllel készített tartárral de más, karakteres ízű mártással is. Próbáld ki például a remulád mártást, amit a tartárhoz hasonlóan előre elkészíthetsz.
Brokkoli sörtésztában tálalva 1
Brokkoli sörtésztában tálalva 2
Felhívom figyelmedet a tányérokra! Igen, kék!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások