Zöldborsós sertés szűzpecsenye: az én gyerekkoromban elég divatos étel volt. Manapság már inkább másképp készítik el a sertés csúcsminőségű húsát, pedig ez is nagyon finom.
Zöldborsós sertés szűzpecsenye
Elkészítési idő: 20 perc (hasábburgonyával 30 perc)
Hozzávalók
2 adaghoz
- 1/2 sertés szűzpecsenye
- 20 dkg mirelit zöldborsó
- 1 kiskanál sertés- vagy baromfizsír
- 2 dkg vaj
- fűszerek: só, frissen őrölt bors
Megjegyzés:
- Ha 4 adagot készítesz, használd el az egész szűzpecsenyét és párolj hozzá kétszeres mennyiségű zöldborsót.
Bevásárlólista
- 1 db sertés szűzpecsenye (a másik feléből más fog készülni)
- 1 db 450 g-os mirelit zöldborsó (nem lesz az egészre szükség)
Emlékeztető: só, bors, sertés- vagy baromfizsír, vaj
Előkészítés
- A húst felszeleteled. A feléből ügyesen szeletelve 4 szelet lesz.
- Gyengén kiklopfolod.
- Mindkét oldalát megsózod, megborsozod.
- A mirelit zödborsót néhány percre langyos vízbe teszed, hogy szobahőfokra melegedjen, majd egy szűrőkanálon leszűröd és a vizet lecsepegteted.
Zöldborsós sertés szűzpecsenye készítése
- A sertés- vagy baromfizsírt egy nagyobb serpenyőben felolvasztod és felforrósítod.
- Beleteszed a hússzeleteket és először az egyik, majd a másik oldalán elősütöd.
- Kevés vízzel néhány percig párolod. (Nagyon gyorsan megpuhul.)
- Hozzáteszed a zöldborsót, kevés sót hintesz rá és együtt párolod még egy-két percig.
- A sütés végén ráteszed a vajat, és ha megolvadt, összekeverd a hússal és a zöldborsóval
- Ezzel az étel el is készült.
Megjegyzések:
- A mirelit zöldborsó előfőzött, így – amit felmelegszik – szinte azonnal puha is lesz. Felhasználásnál vedd ezt figyelembe. Előfordulhat azonban bizonyos mirelit termékeknél, hogy néhány perc párolásra lesz szükség.
- Készíthetsz még hozzá kevés hasáb-burgonyát. Ha ezt teszed, a burgonya tisztításával, szeletelésével és sütésével kezd a munkát, mert amíg sül, a többivel is elkészülsz. Ez az elkészítési időt kb. 10 perccel meg fogja növelni.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Sütés, párolás: 15 perc
Összesen: 20 perc
Zöldborsós sertés szűzpecsenye tálalása
A zöldborsót és a húst tányérokra szeded. A hasábburgonyát mellé rendezed, vagy akár a tetejére is szórhatod.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások