Zöldborsó fasírt: sokféle zöldségből lehet fasírtot készíteni, miért éppen zöldborsóból ne. Sok borsóm volt itthon, kipróbáltam. Lehet, hogy te is megkedvelnéd.

Zöldborsó fasírt

Zöldborsó fasírt

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

6 db fasírthoz

  • 25 dkg zöldborsó (lehet mirelit)
  • 1 db tojás
  • 3 dkg sajt (reszelt, vagy puha szétnyomható)
  • 7 dkg liszt
  • só, bors
  • néhány evőkanál zsemlemorzsa
  • napraforgó olaj

Bevásárlólista

  • 25 dkg zöldborsó (lehet mirelit)
  • 1 db tojás
  • 5 dkg (széttördelhető vagy reszelhető sajt, zsemlemorzsa

Emlékeztető: liszt, só, bors, zsemlemorzsa, napraforgó olaj

Megjegyzés:

Ha többet szeretnél készíteni, arányosan növeld meg a mennyiségeket (2 db tojást tehetsz bele).

Előkészítés

  • főzd meg a zöldborsót puhára (néhány perc forrás alatt kész).
  • Reszeld meg a sajtot.

Zöldborsó fasírt készítése

  1. Öntsd le a főzővizet a zöldborsóról. Egy keveset tegyél félre.
  2. Erősebb villával nyomkodd szét vagy botmixerrrel törd össze a borsószemeket úgy, hogy maradjanak benne egész szemek is. (Nem kell homogénnek lennie.)
  3. Tedd hozzá a sajtot és a tojást.

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  4. Keverd bele a zöldborsó masszába.
  5. Add hozzá a lisztet, sózd és borsozd meg, majd dolgozd össze. Előfordulhat, hogy kissé kemény lesz a massza. Ha így alakul, tegyél hozzá a zöldborsó félretett főzőlevéből. Dolgozd össze. Csak annyi folyadék kell, hogy jól formálható maradjon. Ha elkalkuláltad magad, és túl puha lett, liszt vagy zsemlemorzsa hozzáadásával javíthatod.
  6. Kóstold meg. Ha szükséges, tégy bele még sót és borsot.

    Hozzávalók liszttel összedolgozva

    Hozzávalók liszttel összedolgozva

  7. A keveréket oszd hat részre.
  8. Formázz belőle lapos pogácsákat.
  9. Forgasd a pogácsákat zsemlemorzsába.

    Zöldborsó fasírt pogácsák

    Zöldborsó fasírt pogácsák

  10. Egy közepes méretű serpenyőbe tégy egy evőkanálnyi olajat, forrósítsd fel, majd tedd bele a pogácsák felét. (Ha van olyan nagy serpenyőd, amibe a 6 pogácsa elfér, akkor egyszerre is átsütheted.)

    Sütés kevés olajon, serpenyőben

    Sütés kevés olajon, serpenyőben

  11. Süsd a pogácsákat addig, amíg az alsó felük helyenként szép aranybarnára pirul. Ha ez megtörtént, fordítsd meg és süssd meg a pogácsák másik felét is.
  12. Dupla papírtörlővel kibélelt tálba vagy lecsepegtető rácsra szedd ki.

    Kisütött fasírtok hasáb-burgonyával

    Kisütött fasírtok hasáb-burgonyával

Elkészítési idő:

  • Zöldborsó főzése: 5 perc
  • Pogácsák készítése és formázása: 10 perc
  • Sütés: 7-8 perc/adag, 2 adag 15 perc

Összesen: 30 perc

Zöldborsó fasírt tálalása

Tálalhatod főzelékre (pl. krumpli, karalábé, tök), süthetsz hozzá hasáb burgonyát. (Én ezt tettem. Az idővel úgy tudsz jól gazdálkodni, hogy a borsó főzése közben megtisztítod és feldarabolod a burgonyát, és amíg a pogácsák sülnek, addig a krumpli is megsül.) Mindkét esetben vegetáriánus étel lesz a végeredmény.

Zöldborsó fasírt tálalva 1

Zöldborsó fasírt tálalva 1

Zöldborsó fasírt tálalva 2

Zöldborsó fasírt tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa