Gyors ételek: ha érdekel a téma, bizonyára megnéztél és elolvastál már mindent evvel kapcsolatban. Talán én is tudok még valamit a tapasztalataimból hozzátenni.

Zöldborsó főzelék tálalva

A gyors ételek fajtái

Gyors ételek szinte minden ételcsoportban vannak. Lehetnek:

  • levesek
  • főzelékek
  • zöldséges ételek
  • tészta ételek
  • húsok és halak
  • köretek
  • saláták
  • egyéb gyors ételek.

Mikor lehet szükséged gyors ételek készítésére?

Többnyire akkor, amikor a napirendekbe becsúsztak olyan tennivalók, amelyeket nem terveztél be. Ez lehet kapcsolatos a munkáddal (több fontos feladatot kaptál), a gyerekeiddel (kiderült, hogy az óvodában vagy iskolában másnapra be kell valamit szerezni), szüleiddel (el kell őket kísérni valahova), számítottál valakinek a segítségére, de kiderült, hogy mégsem tud segíteni. Az is előfordulhat, hogy valahol (orvosnál, bankban, hivatalokban) többet kellett várnod, mint amennyire számítottál. Még olyan eset is lehetséges, hogy amikor számba vetted a másnapi tennivalóidat, már akkor láttad, hogy csak röviddel a vacsoraidő előtt fogsz hazaérni.

Hogyan tudod megoldani, hogy valóban gyorsan készüljenek el?

Csodák nincsenek ugyan, de ha kevés az időd, meg kell szervezned a dolgokat. A gyors  ételek készítéshez szükséges előkészítő műveleteket

  • elvégzed előre
  • „elvégezteted” mással és megfizeted.

Ahhoz, hogy egy étel gyorsan elkészíthető legyen, teljesülnie kell néhány feltételnek:

  • tervezés
  • kevés és megfelelő hozzávaló
  • a hozzávalók kaphatók legyenek az élelmiszerboltokban és a piacokon
  • jó receptek
  • főzési alaptudás
  • konyhai rutin
  • néhány jó méretű edény
  • gyors munkavégzés (egy hagymát apróra vághatsz 2 perc alatt, de 10 percig is elszöszmötölhetsz vele
  • jó időkihasználás amíg  egy étellel nincs dolgod, elvégezhetsz egy másik műveletet
  • közben ne foglalkozz mással (ne „emilezz”, ne nézd a facebookot), használj ki minden percet.

Ha szeretnél többet megtudni

itt olvashatsz erről! 

 

Te mit gondolsz a gyors ételekről?