Vargabéles: nem olyan problémás az elkészítése, mint gondolnád. Ha a tésztát készen veszed hozzá, bő egy óra alatt el is készítheted.
Vargabéles
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A kb. fél cm széles metélthez:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 db tojás sárgája (ha szükséges, kevés víz)
- 1 csipet só
- 1 csomag réteslap
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 5 dkg porcukor1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás (+ a tésztánál megmaradt fehérje)
- 5 dkg mazsola (arany a legjobb)
- 1/2 citrom reszelt héja
A tálaláshoz:
- vaníliás porcukor
Megjegyzések:
- Ez a mennyiség egy 20 x 20 cm-es tepsiben készült. (A vargabélest 4 db 10 x 10 cm-es kockára daraboltam.)
- Ha nagyobb mennyiséget szeretnél egy nagy méretű tepsihez, vedd a mennyiségek kétszeresét (tojásból: 3 + 4 db kell).
- A metéltet készen is megvásárolhatod.
Bevásárlólista
- 4 db tojás
- 1 csomag réteslap
- 5 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 1 kis pohár tejföl
- 10 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
Emlékeztető: liszt, só, zsemlemorzsa, porcukor, vaníliás porcukor
Előkészítés
- Elkészíted a metéltet (vagy kész metéltet használsz), kifőzöd, 2 dkg vajjal összekevered, hogy ne ragadjon össze. Félre teszed.
Amíg a tésztát pihenteted:
- A túrót szűrőszitán áttöröd és egy közepes méretű tálba teszed.
- A mazsolát (ha nagy szemű, kettévágod), beáztatod.
Vargabéles készítése
Töltelék készítése, tésztához adása:
- A citromhéjat a túróhoz reszeled. Hozzákevered a tejfölt.
- 2 db tojás sárgáját a porcukorral habosra keversz.
- Hozzáadod az áztató vízből kivett, leöblített és kinyomkodott mazsolát.
- A 3 db tojásfehérjét néhány csepp citrommal és 1 teáskanál cukorral habosra vered.
- Hozzáadod a kikevert mazsolás tojássárgájához. Óvatosan kevered hozzá, hogy ne törjön össze. (Hasonlít a pite- és rétestöltelékhez)
- Összekevered a kihűlt tésztával.
Vargabéles összeállítása, sütése tepsiben, sütőtálban:
- A tál aljára sütőpapírt teszel. (A tepsi két oldalán legyen a papír hosszabb, érjen túl a tésztán. A kész tészta így a tepsiből könnyen kiemelhető lesz.)
- Megfelelő méretre vágva ráhelyezed a réteslapok felét – közöttük olvasztott vajjal megkenve.
- Megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával.
- Ráteszed a tésztás-tojásos keveréket egyenletesen elosztva.
- Lefeded a megvajazott és egymásra tett réteslapokkal.
- 175 fokon, 30 percig készre sütöd. Figyeld a felső réteslap tetejét, ha már szép világos barnásra sült, fedd le alufóliával, mert könnyen túlpirulhat. (Ha mégis megtörtént, távolítsd el a legfelső réteslapot és lefedve süssd tovább.)
Elkészítési idő ( tészta készítési idejét nem számítva):
- Tészta kifőzése, közben a túró áttörése és a mazsola darabolása: 10 perc
- Tojásos massza készítése, összekeverése a tésztával: 15 perc
- Összeállítás: 15 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 70 perc
Vargabéles tálalása
- 10 perces pihentetés után a megsült tésztát a tepsiből kiemeled, és adagokra osztod. (Ha nem sikerülne kiemelni, akkor a sütőtálban vágd fel.)
- Vaníliás porcukorral meghintve melegen tálald.
-
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások