Vargabéles: nem olyan problémás az elkészítése, mint gondolnád. Ha a tésztát készen veszed hozzá, bő egy óra alatt el is készítheted.

Vargabéles

Vargabéles

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A kb. fél cm széles metélthez:

  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája (ha szükséges, kevés víz)
  • 1 csipet só
  • 1 csomag réteslap
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (+ a tésztánál megmaradt fehérje)
  • 5 dkg mazsola (arany a legjobb)
  • 1/2 citrom reszelt héja

A tálaláshoz:

  • vaníliás porcukor

Megjegyzések:

  • Ez a mennyiség egy 20 x 20 cm-es tepsiben készült. (A vargabélest 4 db 10 x 10 cm-es kockára daraboltam.)
  • Ha nagyobb mennyiséget szeretnél egy nagy méretű tepsihez, vedd a mennyiségek kétszeresét (tojásból: 3 + 4 db kell).
  • A metéltet készen is megvásárolhatod.

Bevásárlólista

  • 4 db tojás
  • 1 csomag réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg túró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom

Emlékeztető: liszt, só, zsemlemorzsa, porcukor, vaníliás porcukor

Előkészítés

  • Elkészíted a metéltet (vagy kész metéltet használsz), kifőzöd, 2 dkg vajjal összekevered, hogy ne ragadjon össze. Félre teszed.
    Metélt tészta

    Metélt tészta

    Metélt tészta kifőzve

    Metélt tészta kifőzve

Amíg a tésztát pihenteted:

  • A túrót szűrőszitán áttöröd és egy közepes méretű tálba teszed.

    Áttört tehéntúró

    Áttört tehéntúró

  • A mazsolát (ha nagy szemű, kettévágod), beáztatod.

Vargabéles készítése

Töltelék készítése, tésztához adása:

  1. A citromhéjat a túróhoz reszeled. Hozzákevered a tejfölt.

    Túró, citromhéj és tejföl

    Túró, citromhéj és tejföl

  2. 2 db tojás sárgáját a porcukorral habosra keversz.

    Tojások sárgája cukorral kikeverve

    Tojások sárgája cukorral kikeverve

  3. Hozzáadod az áztató vízből kivett, leöblített és kinyomkodott mazsolát.

    Túrós-tojasos-keverék

    Túrós-tojasos-keverék

  4. A 3 db tojásfehérjét néhány csepp citrommal és 1 teáskanál cukorral habosra vered.
  5. Hozzáadod a kikevert mazsolás tojássárgájához. Óvatosan kevered hozzá, hogy ne törjön össze. (Hasonlít a pite- és rétestöltelékhez)

    Túrós, tojásos mazsolás massza

    Túrós, tojásos mazsolás massza

  6. Összekevered a kihűlt tésztával.

    Tészta masszához adása

    Tészta masszához adása

Vargabéles összeállítása, sütése tepsiben, sütőtálban:

  1. A tál aljára sütőpapírt teszel. (A tepsi két oldalán legyen a papír hosszabb, érjen túl a tésztán. A kész tészta így a tepsiből könnyen kiemelhető lesz.)
  2. Megfelelő méretre vágva ráhelyezed a réteslapok felét – közöttük olvasztott vajjal megkenve.

    Tepsi réteslappal

    Tepsi réteslappal

  3. Megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával.
  4. Ráteszed a tésztás-tojásos keveréket egyenletesen elosztva.

    Réteslapon a túrós massza

    Réteslapon a túrós massza

  5. Lefeded a megvajazott és egymásra tett réteslapokkal.
  6. 175 fokon, 30 percig készre sütöd. Figyeld a felső réteslap tetejét, ha már szép világos barnásra sült, fedd le alufóliával, mert könnyen túlpirulhat. (Ha mégis megtörtént, távolítsd el a legfelső réteslapot és lefedve süssd tovább.)
    Sütés után

    Sütés után

    Sütőtálból kiemelve

    Sütőtálból kiemelve

Elkészítési idő ( tészta készítési idejét nem számítva):

  • Tészta kifőzése, közben a túró áttörése és a mazsola darabolása: 10 perc
  • Tojásos massza készítése, összekeverése a tésztával: 15 perc
  • Összeállítás: 15 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 70 perc

Vargabéles tálalása

  • 10 perces pihentetés után a megsült tésztát a tepsiből kiemeled, és adagokra osztod. (Ha nem sikerülne kiemelni, akkor a sütőtálban vágd fel.)
  • Vaníliás porcukorral meghintve melegen tálald.
  • Vargabéles tálalva 1

    Vargabéles tálalva 1

    Vargabéles tálalva 2

    Vargabéles tálalva 2

     

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa